Summit-ul UE, la Porto: Peste 20 de milioane de europeni trăiesc în sărăcie, 700.000 nu au adăpost. Iohannis: „Prin PNRR putem aborda și problemele sociale”

Liderii UE vor încerca să găsească consens vineri în lupta împotriva sărăciei și pentru promovarea egalității în Europa, în cadrul reuniunii informale a Consiliului European, desfășurat la Porto, în Portugalia. Cele 27 de state rămân profund divizate, scrie MSN, preluând AFP. 24 dintre liderii UE, inclusiv președintele român Klaus Iohannis, sunt prezenți fizic la summit-ul din Porto, a cărui principală temă este problematica socială. 

Cancelarul german Angela Merkel și premierii Maltei și Olandei participă prin videoconferință, din cauza pandemiei.

Cunoscută drept „summitul social”, întâlnirea va începe vineri, cu conferințe la care vor participa reprezentanți ai societății civile și ai sindicatelor, fiind așteptat să-și facă apariția și președintele francez Emmanuel Macron. Gazda, premierul portughez Antonio Costa, a declarat că pandemia de coronavirus „a scos în evidență costul condițiilor precare de muncă și al inegalităților de gen, dar și nevoia de a reglementa noile forme de muncă – telemunca și platformele digitale”. 

După această parte va urma un summit UE extins, la care liderii se vor aduna pentru a discuta la cină cele mai noi evoluții în lupta împotriva pandemiei, inclusiv propunerea Statelor Unite de a suspenda brevetele pentru vaccinurile anti-COVID, pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare. Discuțiile pe teme sociale vor avea loc sâmbătă, înaintea summit-ului cu premierul Indiei, Narendra Modi, la care vor lua parte și liderii europeni absenți, Angela Merkel, Mark Rutte și Robert Abela. Discuțiile pe teme economice se vor axa pe o propunere fără caracter obligatoriu a UE, care vrea să aducă țările membre la o rată de angajare de 78% până în 2030, să instruiască cel puțin 60% dintre adulți în fiecare an și să reducă numărul persoanelor în risc de sărăcie cu 15 milioane.  

Au apărut și unele controverse, Ungaria și Polonia insistând ca declarația finală să nu conțină referiri la probleme de gen și egalitate de sexe, au spus mai mulți diplomați. Partidele de stânga au organizat un contra-summit și plănuiesc să demonstreze sâmbătă pe străzile din Porto, nemulțumite că summit-ul oficialilor UE reprezintă doar o șuetă.

Planul UE privind chestiunile sociale „în mod clar este lipsit de ambiție”, a declarat Olivier De Schutter, raportor special ONU pentru drepturile omului. El spune că 700.000 de oameni dorm pe străzi în Europa și peste 20 de milioane de muncitori trăiesc în sărăcie, din cauza condițiilor precare de muncă oferite de platformele digitale pentru livrare de mâncare sau taxi.  În condițiile în care gradul de sărăcie a crescut în ultimul an, în special în rândul tinerilor și al celor mai expuși muncitori, pandemia „a arătat importanța problematicilor sociale” în UE, a afirmat comisarul european pentru Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmit.

Cele 27 de state UE sunt profund divizate în problemele sociale. Țările din sud – Franța, Italia, Spania, Portugalia – militează pentru protecția celor vulnerabili economic. Țările bogate din nord, atașate de modelele lor de succes, și țările estice, care se tem că-și vor pierde competitivitatea, refuză să meargă pe această cale.

Iohannis, înaintea summitul social de la Porto: Cu banii din PNRR putem aborda și problemele sociale

Președintele Klaus Iohannis participă participă, vineri şi sâmbătă, în Portugalia, la Porto, la Summitul privind problematica socială, la reuniunea informală a Consiliului European, precum şi la Summitul UE – India, în format de videoconferinţă, cu premierul Narendra Modi. Înaintea reuniunilor, președintele a declarat că liderii europeni vor căuta soluții pentru locurile de muncă, șanse egale pe piața muncii, precum și pentru pensii și salarii, toate acestea fiind parte dintr-un pachet mai mare pe care îl pregătesc aceștia, putând fi asigurate în cazul României și de PNRR. De asemenea, vor fi abordate și subiecte precum pandemia de COVID-19, fondul de redresare al UE sau relația blocului comunitar cu India.

Este un Summit Social, dedicat problemelor sociale. Este extrem de important să ne întâlnim acum, fiindcă pandemia nu afectează doar sănătatea oamenilor și economiile. Afectează și structura socială. Vrem să abordăm toate aceste chestiuni uniți și vrem să găsim soluții europene. Sunt foarte multe domenii unde putem să intervenim împreună. Aș menționa poate doar câteva: evident, locuri de muncă, educație, șanse egale, egalitatea de gen și așa mai departe, pensii, salarizare – toate acestea vin într-un pachet foarte mare de care ne vom ocupa. Pe de altă parte, acum, prin ieșirea din pandemie și banii pe care îi vom folosi pentru reconstrucție, putem să abordăm și zone din acest pilon social – evident, educația, care, la noi, are un loc extrem de important în PNRR. Avem însă și educația digitală, educația pe tot parcursul vieții, formarea de abilități în zona digitală și la adulți și persoane care încă sunt în câmpul muncii, sunt foarte multe zone. Vom avea în această seară, după ce terminăm Summitul Social, o discuție foarte aplicată despre pandemie, despre cum o gestionăm și cum gestionăm ieșirea din pandemie. Iar pentru mâine ne pregătim de un summit între Uniunea Europeană și India, un summit care este important și pentru noi, fiindcă Uniunea Europeană și India se pare că au din ce în ce mai multe în comun, ne apropiem în chestiuni de economie, în chestiuni de conectivitate, în zona digitală. Din păcate, pandemia acum, în aceste zile și săptămâni, face victime multe în India. Și noi, România, am ajutat India, am fost chiar prima echipă din Uniunea Europeană care a ajuns în India cu ajutoare și cred că vom lucra împreună la un parteneriat foarte solid.”, a declarat Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *