Summit-ul Consiliului European, la FINAL: Iohannis anunță 80 de miliarde de euro, puse la dispoziția României

Spre zorii dimineții de marți, 5:35 ora României, Summitul european pentru relansare s-a încheiat. Au fost patru zile de negocieri intense ale liderilor europeni, iar președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat rezultatele obținute de delegația țării noastre, condusă de șeful statului.

„Am ajuns la un acord foarte important pentru Europa, un acord extrem de important pentru România. Iată că, după discuții foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după patru zile și patru nopți de negociere, am obținut pentru România o sumă impresionantă: 79,9 miliarde de euro, pentru proiectele europene. Negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare, vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface instractura, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este, de asemenea, foarte important de știut că o parte semnificativă din acești bani vor fi relansați pentru relansare, revigorare economică. 80 de mii de milioane de euro vom folosi pentru a pune în practică planul pentru bugetul multianual: 2021 – 2027, un plan la care lucrăm cu guvernul deja din ianuarie și în cel mai scurt timp va fi finalizat pentru a fi pregătiți să începem implementarea, iar pe de altă parte lucrăm de o vreme bună deja la planul național de relansare, care va fi prezentat comisiei europene pentru a primi fondurile pentru relansarea economică. Până acum ne-am pregătit bine, am obținut un rezultat frumos, este o zi importantă pentru România, pentru proiectul european și vom merge mai departe pentru că acești bani trebuie folosiți pentru reconstrucția României”, a spus Klaus Iohannis.

Întrucât șeful statului nu a oferit prea multe detalii referitoare la acești bani, o sumă impresionantă de altfel: 80 de miliarde de euro din bugetul total pus la dispoziție de 750 de miliarde de euro (aproape 10%), europarlamentarii PSD au reacționat imediat, susținând că succesul anunțat de Iohannis nu este… chiar corect.

Europarlamentarul Victor Negrescu a prezentat, astfel, o serie de cifre:

„Față de propunerea inițială a Comisiei Europene și a Parlamentului European, cetățenii europeni și România pierd prin decizia luată astăzi de Consiliul European privind bugetul european. Liderii europeni au decis asupra unui buget care reduce substanțial sumele propuse inițial pentru dezvoltarea rurală, cercetare, sănătate sau digitalizare ceea conduce la mai puțini bani, mai ales în termeni de granturi, pentru România față de formula inițială. Planul de relansare, ambițios în concepție, are astăzi mai puține granturi decât în propunerea aprobată de Parlamentul European. Practic, România nu a existat în aceste negocieri, nu a avut o agendă clară și a obținut mai puțin decât formulele matematice sau cât ne trebuia dacă ne uităm la necesitățile reale ale țării noastre, decalajele de dezvoltare și impactul crizei COVID-19. Pentru a da informația completă, cele 79,9 de miliarde de euro comunicate public sunt compuse, și din împrumuturi, nu doar din granturi. Atât în termeni de sume, cât și prin condițiile impuse țărilor beneficiare, România pierde față de ce se obținuse, obiectiv, prin formulele aplicate de instituțiile europene. Ce trebuia să primească România și nu a obținut echipa de negociere: minim 50 de miliarde granturi în viitorul buget european (fără planul de relansare), din cele 33 de miliarde din planul de relansare, minim 25 de miliarde în granturi în planul de relansare (acum avem multe împrumuturi), creșterea sumei alocate raportându-ne la noul val de îmbolnăviri de COVID din România, regula N+3 aplicată planului de relansare, mai puține condiționalități pentru a folosi banii mai ușor și în zonele de interes, să nu existe un rol al altor state membre sau un mecanism neclar în alocarea/blocarea banilor europeni pentru a nu ne afla în situația Schengen, un buget mai mare pentru dezvoltarea rurală dat fiind faptul că a fost un program de succes în România iar necesarul este încă foarte mare. (…) Am plecat cu traista plină de promisiuni și am venit cu ea goală. România nu a existat. Rarele apariții ale reprezentantului României au fost alături de premierul controversat și contestat al Bulgariei, Boiko Borisov. Imaginile spun multe privind influența României sub conducerea dreptei care tot se lăuda în ultimii ani cu prieteniile sale în Europa. De fapt, aceste prietenii nu există. Au fost doar poze de campanie. Olanda, Austria, Suedia și Danemarca au obținut scăderea granturilor”, a spus Negrescu.

Europarlamentarul PSD Carmen Avram a fost mai vehementă:

„Exact cum anticipam acum 3 zile, modești, fără prieteni și fără forță de negociere, am plecat acasă cu ce au negociat alții pentru noi. România va primi, deci, mai puțini bani decât în varianta inițială. Alții, printre care și noii “copii neascultători” ai Europei, Polonia și Ungaria, au câștigat. Ne vor scădea banii pentru sănătate și dezvoltare rurală, subvențiile vor fi mai mici și împrumuturile mai mari. Asta, după 4 zile și 4 nopți de negocieri dure, în care președintele României a fost, practic, inexistent. Vocea sa nu s-a auzit deloc. Spre deosebire de a altor lideri est europeni care au fost vocali și de neclintit. Când o sa vedeți declarațiile victorioase ale PNL, să știți că sunt cosmetizate, elegant spus. România n-a existat la aceste negocieri pentru viitorul Europei post-covid”, a transmis Carmen Avram.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *