SUMMIT UE – China. Se vor face presiuni pentru pace în Ucraina, dar „fiecare în felul său”

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat vineri, după primul summit UE-China din ultimii doi ani, că Beijingul „nu poate închide ochii la încălcările dreptului internațional de către Rusia”, iar Uniunea Europeană va rămâne vigilentă la orice încercare de a ajuta Rusia din punct de vedere financiar sau militar. În plus, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că este în joc reputația Chinei, dacă ajută Rusia să se sustragă sancțiunilor internaționale.

Vom rămâne vigilenți la orice încercare de a ajuta Rusia din punct de vedere financiar sau militar” și de a eluda sancțiunile impuse Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, a avertizat Charles Michel, adăugând că „orice demers al Chinei pentru a ajuta la încheierea războiului ar fi binevenit”.

Am avut ocazia să explicăm poziția UE, să cerem Chinei să acționeze, să se angajeze să participe în mod activ la toate eforturile care se fac pentru a restabili pacea și stabilitatea”, a adăugat el într-o conferință de presă susținută la Bruxelles după reuniunea la nivel înalt cu China, care a avut loc în format virtual, prin videoconferință.

UE și China au fost de acord că „acest război amenință securitatea globală și economia mondială”, a mai declarat Charles Michel, iar Uniunea Europeană ar saluta pașii pozitivi ai Chinei care ar contribui la încetarea războiului dintre Rusia și Ucraina, a spus președintele Consiliului European. Președintele chinez Xi Jinping și premierul Li Keqiang au discutat vineri, în cadrul a două sesiuni, cu președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel, precum și cu șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, timp de aproape două ore, prin videoconferință. A fost primul summit UE-China din ultimii doi ani.

China nu ar trebui să interfereze cu sancțiunile (UE), am spus foarte clar”, a spus, la rândul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precizând că a avut un dialog „foarte deschis și sincer” cu președintele Xi.

China, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, are o responsabilitate foarte specială. Despre acest lucru am discutat într-un mod foarte sincer și deschis. Noi, UE, suntem hotărâți să susținem ordinea multilaterală”, a adăugat ea.

Ursula von der Leyen a explicat părții chineze că niciun cetățean european nu ar înțelege orice formă de sprijin care ar ajuta Rusia să ducă un război și, în plus, asta ar duce la o deteriorare majoră a reputației Chinei în Europa.

Orice încercare de a eluda sancțiunile sau de a oferi ajutor Rusiei ar prelungi războiul. Acest lucru ar duce la mai multe pierderi de vieți omenești și la un impact economic mai mare”, a explicat, la rândul său, Charles Michel.  „Pașii pozitivi din partea Chinei pentru a ajuta la încheierea războiului ar fi salutați de către toți europenii și de către comunitatea globală”, a arătat el.

China a refuzat să condamne Rusia pentru invazia din Ucraina, în timp ce UE a impus sancțiuni Moscovei.

La rândul său, președintele chinez Xi a declarat că China și Europa ar trebui să ofere stabilitate într-o lume volatilă, dar nu a părut să facă nicio propunere pentru a pune capăt războiului, scrie BBC.

Partea chineză s-a arătat mai puțin interesată să discute cu liderii europeni despre violențele din Ucraina sau despre sprijinul acordat Rusiei, preferând să se concentreze asupra domeniilor de cooperare dintre China și UE. Un rezumat al discuțiilor, în versiunea Beijingului, menționează foarte puțin Moscova, notează The Washington Post.

Premierul chinez Li Keqiang le-a spus vineri liderilor UE că Beijingul va face presiuni pentru pace în Ucraina „în felul său”, după ce Bruxelles-ul a cerut Chinei să nu furnizeze arme Rusiei și să nu ajute Moscova să ocolească sancțiunile occidentale, relatează Reuters.

Premierul chinez Li Keqiang a discutat cu președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel, și cu șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, timp de aproape două ore, prin videoconferință, în cadrul primului summit UE-China din ultimii doi ani. Li le-a spus liderilor UE că Beijingul a căutat întotdeauna pacea și a promovat ideea de negociere și a asigurat că este dispusă să continue să joace un rol constructiv împreună cu comunitatea internațională, a relatat televiziunea chineză de stat CCTV.

Un oficial UE, citat de Reuters sub acoperirea anonimatului, a declarat însă vineri că poziția Chinei față de Rusia a fost „întrebarea de un milion de dolari” a summitului. „Prelungim acest război sau lucrăm împreună pentru a pune capăt acestui război? Aceasta este întrebarea esențială pentru summit”, a declarat oficialul.

Potrivit surselor Reuters, oficialii UE au încercat să transmită Chinei că orice ajutor acordat Rusiei ar afecta reputația internațională a Chinei și ar pune în pericol relațiile cu cei mai mari parteneri comerciali ai acesteia – Europa și Statele Unite. Un alt oficial a subliniat că peste un sfert din comerțul global al Chinei a fost realizat anul trecut cu blocul comunitar și cu Statele Unite, față de doar 2,4 la sută cu Rusia.

China, la rândul ei, este îngrijorată de faptul că țările europene adoptă direcții de politică externă mai dure, după modelul Statelor Unite, și a cerut ca UE „să excludă interferențele externe” în relațiile sale cu China, scrie Reuters.

Președintele Chinei, Xi Jinping, care a participat vineri la o întâlnire virtuală separată cu cei doi lideri UE, a declarat că speră ca Uniunea Europeană să își poată forma o viziune „independentă” asupra Chinei, a relatat televiziunea de stat CCTV. Relațiile UE-China erau deja tensionate înainte de războiul din Ucraina. UE a trecut brusc în 2019 de la un limbaj diplomatic blând față  de Beijing la unul mai aspru, numind China un rival „de sistem”, dar pe care o vede ca potențial partener în lupta împotriva schimbărilor climatice sau a pandemiei.

Bruxelles-ul și Beijingul au încheiat un acord de investiții la sfârșitul anului 2020, menit să reglementeze unele preocupări ale UE cu privire la accesul de piață reciproc. Cu toate acestea, acordul comercial este acum blocat, după ce sancțiunile impuse de Bruxelles împotriva oficialilor chinezi pentru presupusele încălcări ale drepturilor omului în regiunea Xinjiang au determinat Beijingul să includă, la rândul său, pe lista neagră persoane și entități din UE. De asemenea, China a suspendat importurile din Lituania după ce țara baltică a permis Taiwanului să deschidă o ambasadă de facto în capitala sa, ceea ce a provocat furia Beijingului, care consideră insula guvernată democratic ca fiind propriul său teritoriu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *