SUMMIT Parteneriatul Estic: Ucraina, Georgia şi Republica Moldova insistă să fie primite în UE

La summitul de miercuri al Parteneriatului Estic, liderii Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova au făcut lobby pentru începerea negocierilor de aderare a ţărilor lor la Uniunea Europeană, transmite Reuters. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut cu acest prilej şi întâlniri separate cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron, în încercarea de a pune capăt conflictului cu separatiştii din estul Ucrainei şi de a sublinia avertismentele că Rusia va fi supusă unor noi sancţiuni europene în caz de invazie.

După o întrevedere cu preşedintele summitului, Charles Michel, Zelenski a declarat că „obiectivul nostru este apartenenţa deplină la Uniunea Europeană”.

Reuters apreciază că fostele republici sovietice vor primi doar noi asigurări de sprijin în faţa unor eventuale agresiuni ruse şi că summitul de o zi evidenţiază succesul limitat al abordării UE faţă de cele şase state est-europene incluse în Parteneriatul Estic. Dintre acestea, Ucraina, Georgia şi Moldova sunt implicate în dispute teritoriale cu Rusia, reaminteşte agenţia. Statele Unite afirmă că Moscova a concentrat peste 100.000 de militari la frontiera ucraineană, posibil ca pregătire pentru o invazie.

La reuniunea la vârf au participat şi conducătorii Armeniei şi Azerbaidjanului, state care nu urmăresc să devină membre ale Uniunii Europene. Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, supus unor sancţiuni occidentale din cauza încălcării drepturilor omului în ţara sa, nu a fost prezent.

Extrase din proiectul de declaraţie finală a summitului de miercuri, consultate de Reuters, arată că UE va „recunoaşte aspiraţiile europene şi opţiunea europeană a celor cinci state estice participante”.

În cadrul Parteneriatului Estic, UE oferă fonduri, asistenţă financiară şi liber schimb, dar nu şi calitatea de membru. Rusia consideră că fostele componente ale Uniunii Sovietice sunt în zona sa de proximitate, unde are interese de securitate. În privinţa Ucrainei, Moscova susţine că acţiunile sale sunt exclusiv defensive. Ministerul de Externe rus a cerut printr-un mesaj pe Twitter implementarea acordurilor de pace din 2014 şi 2015, care prevăd schimburi de prizonieri şi asistenţă, precum şi retragerea armelor.

Aderarea la Uniune rămâne însă un obiectiv atractiv: miercuri, fiica disidentului rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a declarat că după părerea ei chiar şi Rusia va deveni într-o zi membră. „Rusia este o parte a Europei”, a spus ea în Parlamentul European, unde a acceptat premiul Saharov al UE în numele tatălui său.

La sediul NATO din Bruxelles, premierul georgian Irakli Garibaşvili a cerut Occidentului să primească Georgia în alianţa nord-atlantică – obiectiv urmărit şi de Ucraina. „Fiecare stat are dreptul suveran de a-şi alege orientarea de politică externă”, a spus el, făcând aluzie la eforturile Rusiei de a pune capăt opţiunilor pro-occidentale.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat marţi agenţiei Reuters că ţara sa urmăreşte să adere la UE şi că a informat Rusia despre asta.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.