Suedia, tot mai mult spre… NATO! Reacția INSTANTĂ a Rusiei: Avioane încărcate cu armament nuclear au încălcat spațiul aerian

Premierul suedez Magdalena Andersson a afirmat miercuri că „nu exclude” o candidatură de aderare a ţării sale la NATO ca o consecinţă a invaziei ruse în Ucraina, după ce îşi exprimase până acum preferinţa de a vedea Suedia rămânând în afara alianţelor militare, informează AFP.

Nu exclud în niciun fel aderarea la NATO”, a afirmat ea într-un interviu acordat televiziunii publice SVT. „Vreau ca noi să facem o analiză aprofundată a posibilităţilor pe care le avem în această situaţie, ameninţările şi riscurile asociate pentru a lua cea mai bună decizie pentru Suedia„, a declarat lidera social-democrată.

Suedia nu este membră NATO şi este oficial nealiniată militar, chiar dacă ea este parteneră a Alianţei Nord-Atlantice şi a abandonat linia de neutralitate strictă după sfârşitul Războiului rece. În ziua în care Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie, Magdalena Andersson respinsese aderarea, afirmând că „într-o astfel de situaţie este crucial ca linia Suediei în politica sa de securitate să rămână neschimbată”.

La 8 martie, ea intrase într-o polemică chiar, afirmând că o candidatură suedeză ar risca să „destabilizeze” securitatea în nordul Europei. Moscova este foarte ostilă intrării Suediei şi a Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică. În Suedia, războiul din Ucraina a provocat un salt spectaculos în favoarea aderării, cu aproape 50% din populaţie pronunţându-se pentru alăturarea la NATO, potrivit mai multor sondaje apărute de la începutul lunii martie. Procentul celor care se opun a scăzut la 25-30%.

„Este un lucru la care se gândesc mulţi suedezi în acest moment şi eu mă gândesc la fel de mult”, a explicat Andersson.

Problema se anunţă drept unul din marile subiecte ale campaniei pentru viitoarele alegeri legislative din 11 septembrie.

Conservatorul Ulf Kristersson, aflat în fruntea opoziţiei de dreapta, şi-a anunţat intenţia de a depune o candidatură la aderare dacă obţine o majoritate în parlament. Democraţii Suediei (SD), partid de extrema dreaptă, s-au declarat deschişi faţă de aderarea ţării la NATO. Partidul social-democrat al Magdalenei Andersson s-a opus în trecut aderării la Alianţa Nord-Atlantică. Însă dacă interesul Suediei este să nu mai rămână în afara alianţelor militare, în mod „natural” premierul va exercita presiuni pentru schimbarea liniei partidului său, a afirmat ea miercuri.

Războiul din Ucraina a suscitat de asemenea o importantă dezbatere asupra NATO în Finlanda vecină, unde o revizuire strategică este în curs în vederea unei posibile dezbateri naţionale.

Avioane rusești de atac încărcate cu arme nucleare au intrat în spațiul aerian suedez. O sursă a postului suedez TV4 News spune că este o mișcare de intimidare, notează Sky News. TV4 News relatează că patru aeronave – două avioane de atac Suhoi 24 escortate de două Suhoi 27 – au decolat de la baza aerienă Kaliningrad înaintea incursiunii de pe 2 martie. Sursele au dezvăluit că avioanele de luptă erau echipate cu arme nucleare „ceva ce piloții ruși au arătat în mod clar”.

Din cauza conflictului din Ucraina, Forțele Aeriene Suedeze ar fi fost într-o stare de pregătire avansată și au putut vedea din timp că piloții se îndreptau către spațiul aerian deasupra Gotland, insulă suedeză din Marea Baltică. Forțele armate ale țării au refuzat să comenteze în mod oficial dacă cele două avioane de luptă erau echipate cu armament nuclear, însă au declarat postului TV că violarea spațiului aerian a fost intenționată.

O evaluăm ca o acțiune conștientă. Ceea ce este foarte serios, în special ca țară în război”, a spus șeful Forțelor Aeriene, Carl-Johan Edstrom. „Am analizat incidentul și este clar că nu pot exclude navigarea incorectă, însă totul indică că au violat în mod intenționat granițele Suediei”, a mai spus oficialul.

Informația prezentată de televiziunea suedeză mai arată că încălcarea teritoriului suedez a durat aproape un minut. Suedia, care nu este membru NATO, a desfășurat două avioane de luptă JAS 39 Gripen despre care se spune că au fotografiat aeronavele rusești, astfel confirmând că erau echipate cu armament nuclear.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.