Sudul ţării, dominat de CANICULĂ. Prognoza meteo: Vine un nou val de aer fierbinte

INMS a emis, luni, o avertizare cod galben de vijelii, valabilă în mai multe zone ale ţării, până la ora 23.00, în timp ce în sud şi sud-vest este caniculă, până miercuri seară. Potrivit meteorologilor până la ora 23.00, în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei şi local în Maramureş, nordul Munteniei şi în zonele de munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi pe alocuri 25…45 l/mp.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 34 şi 38 de grade. Pe alocuri temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade. Codul galben de caniculă este valabil până miercuri, la ora 22.00.

După furtunile violente care au măturat România, canicula se întoarce. Un nou val de aer fierbinte loveşte România. Meteorologii anunţă temperaturi de 38 de grade în sud-estul ţării şi disconfort termic accentuat. Luni, 9 august, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a teritoriului, caniculară la amiază în regiunile sudice şi izolat în rest, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic în sud-vestul, sudul şi estul ţării şi izolat în centru.

Temperaturile maxime se vor încadra între 27…28 de grade pe litoral şi în nordul ţării şi 38 de grade în Oltenia şi sud-vestul Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între 10 grade în estul Transilvaniei şi 23 de grade pe litoral. Noaptea, pe alocuri, va fi ceaţă, îndeosebi în depresiuni şi în regiunile nordice şi nord-estice. În Bucureşti se anunţă deosebit de cald. Vremea va deveni caniculară la amiază şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 36…37 de grade, iar cea minimă de 18…20 de grade.

Şi în următoarele zile, meteorologii anunţă vreme deosebit de caldă în majoritatea zonelor, local caniculară în regiunile sudice. Marţi şi miercuri, probabilitatea pentru fenomene asociate instabilităţii atmosferice va fi ridicată în zonele montane şi pe arii restrânse în restul teritoriului.

Marţi, meteorologii anunţă tot căldură sufocantă. Vremea va fi în continuare călduroasă în majoritatea zonelor de câmpie şi podiş, local caniculară la amiază în regiunile sudice, dar va deveni în general instabilă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate mai ales după-amiază şi seara şi se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, local în jumătatea estică ţării, în zona de munte şi, pe arii restrânse, în rest.    Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar izolat vor fi condiţii de grindină şi vijelii. Temperaturile maxime se vor încadra între 27 de grade în nord şi 37…38 de grade în Oltenia şi sud-vestul Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între 10 şi 23 de grade. Dimineaţa, dar mai ales noaptea, se va semnala ceaţă pe alocuri în nord-est şi în depresiuni şi izolat în rest.

În Capitală, vremea va fi în continuare călduroasă, caniculară la amiază, dar va deveni instabilă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza şi la începutul nopţii, când se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 35 de grade, iar cea minimă va fi de 18…20 de grade.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *