„Succes istoric” al Ungariei: UE i-a permis să cumpere petrol ieftin de la ruși! Viktor Orban s-a „tăvălit” cu Germania în timpul discuțiilor

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a salutat marţi acordul între statele Uniunii Europene ce prevede o derogare pentru petrolul livrat prin oleoduct, permiţând astfel ţării sale să primească în continuare petrol ieftin din Rusia, transmite AFP. Liderul naţionalist bloca de câteva săptămâni proiectul de embargou european, vorbind despre pericolul unei „bombe atomice” lansate asupra economiei ungare. În cele din urmă, pentru a ridica vetoul Budapestei, şefii de stat şi de guvern reuniţi în summit luni la Bruxelles au limitat stoparea importurilor la petrolul rusesc transportat cu vaporul, adică două treimi din achiziţiile europene.

„Familiile pot dormi liniştite, am reuşit să evităm ideea cea mai înspăimântătoare”, a reacţionat Orban într-un mesaj video pe pagina sa de Facebook. Un embargou total „ar fi fost de nesuportat pentru noi (…) dar am reuşit să îl evităm”, a salutat el. Ungaria, ţară fără ieşire la mare, depinde în proporţie de 65% pentru consumul său de petrol de livrările prin oleoductul rus Drujba.

Budapesta s-a opus propunerii iniţiale a unui embargou, cerând să beneficieze de o amânare de cel puţin patru luni pentru a-l pune în aplicare şi de 800 milioane de euro în finanţări europene pentru a-şi adapta infrastructurile. În condiţiile în care Germania şi Polonia s-au angajat să stopeze importurile prin oleoductul Drujba, în total 90% din exporturile de petrol din Rusia spre UE vor înceta până la sfârşitul anului, afirmă şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Extinderea embargoului la livrările prin oleoduct va fi discutată „de îndată ce va fi posibil”, fără să fi fost fixată o dată limită. Embargoul asupra petrolului brut în cele şase luni şi asupra produselor rafinate în cele opt luni, măsura principală a celui de-al şaselea pachet de sancţiuni contra Rusiei, vizează să epuizeze finanţarea războiului dus de Moscova în Ucraina.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a criticat, marţi, atitudinea premierului Ungariei, Viktor Orban, care a blocat planul iniţial al Uniunii Europene, forţând un embargou parţial asupra importurilor de petrol din Rusia. Premierul Viktor Orban a insistat „permanent” pentru protejarea propriilor interese, în detrimentul intereselor Uniunii Europene, a declarat Robert Habeck, citat de publicaţia Der Spiegel.

Poate că trăim într-o perioadă în care compromisurile prea multe nu doar că afectează claritatea, ci o şi distrug”, a argumentat Robert Habeck, pledând pentru modificarea procesului decizional în Uniunea Europeană, astfel încât să nu mai fie obligatorie unanimitatea.

Ministrul german al Economiei a subliniat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu va opri invazia militară în Ucraina până nu va fi supus presiunilor intense. Ungaria a blocat planul iniţial al Uniunii Europene, care prevedea oprirea totală, în mod etapizat, a importurilor de petrol din Rusia. Uniunea Europeană a fost nevoită să aprobe doar un embargou parţial asupra importurilor de petrol din Rusia.

În cursul dezbaterilor tensionate de la summitul Consiliului European, premierul Viktor Orban a criticat-o deschis pe Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, acuzând-o că periclitează interesele energetice ale ţărilor europene. „Energia este prea importantă. Mai întâi, trebuie găsite soluţii cu statele membre, iar abia ulterior se aplică sancţiuni, nu invers, cum s-a procedat până acum”, a afirmat Viktor Orban.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *