SUA trimit nave de RĂZBOI în Marea Neagră. Rusia avertizează că va începe RĂZBOIUL în Ucraina

Statele Unite iau în considerare trimiterea unui efectiv numeros de nave de război în Marea Neagră în următoarele câteva săptămâni, într-o demonstrație de susținere a Ucrainei pe fondul prezenței militare ruse crescute la granița de est a Ucrainei, a declarat un oficial american al apărării, pentru CNN. Marina SUA operează în mod obişnuit în Marea Neagră, dar o desfăşurare a navelor de război ar trimite acum un mesaj specific la Moscova că SUA urmăreşte îndeaproape, a spus oficialul. SUA este obligată să acorde o notificare de 14 zile cu privire la intenţia sa de a intra în Marea Neagră în temeiul unui tratat din 1936, care acordă Turciei controlul strâmtorilor. Nu este clar dacă s-a trimis încă o notificare.

Convenţia de la Montreux (semnată în Elveţia, 1936), care stabileşte regulile prin care Turcia controlează strâmtorile Dardanele și Bosfor, limitează drastic accesul navelor militare ale statelor care nu au litoral la Marea Neagră. Actul precizează că navele de război ale statelor străine nu pot fi mai mari de 15.000 de tone şi nu pot sta mai mult de 21 de zile în apele Mării Negre. Oficialul american a mai spus că Marina continuă să piloteze avioane de recunoaştere în spaţiul aerian internaţional peste Marea Neagră pentru a monitoriza activitatea navală rusă şi orice mişcare a trupelor din Crimeea. Deşi SUA nu consideră cumularea forţelor ruseşti ca o postură pentru o acţiune ofensivă, oficialul a declarat pentru CNN că „dacă se schimbă ceva, vom fi gata să răspundem”. Evaluarea lor actuală este că ruşii organizează antrenamente şi exerciţii, iar serviciile de informaţii nu au indicat ordinele militare pentru acţiuni ulterioare, a spus oficialul, menţionând că sunt conştienţi de faptul că acest lucru s-ar putea schimba în orice moment. Administraţia Biden şi comunitatea internaţională şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la tensiunile crescânde dintre Ucraina şi Rusia. În ultimele săptămâni, preşedintele Joe Biden, secretarul de stat Tony Blinken, secretarul apărării Lloyd Austin şi consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan au vorbit cu omologii lor ucraineni.

Joi, secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat că acţiunile Rusiei sunt „profund îngrijorătoare”:

Statele Unite sunt din ce în ce mai îngrijorate de escaladarea recentă a agresiunilor ruseşti în estul Ucrainei, inclusiv de mişcările Rusiei la graniţa Ucrainei. Rusia are acum cel mai mare efectiv de trupe la graniţa Ucrainei din 2014”, a declarat Jen Psaki.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat săptămâna aceasta că este important „ca toate părţile să respecte Acordul de la Minsk” şi „ca integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei să fie respectate de Rusia”. Joi, cancelarul german Angela Merkel a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să retragă trupele pentru a detensiona situaţia, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului german.

La începutul lunii administraţia Vladimir Putin a precizat că poate transfera „cum doreşte” trupe pe teritoriul Rusiei, subliniind însă că forţele armate aflate în apropierea frontierei cu Ucraina nu reprezintă nicio ameninţare.

Reprezentantul Preşedinţiei Rusiei a denunţat acţiunile „provocatoare” ale Ucrainei. „Nici noi, nici ţările europene şi niciun stat din lume nu ar vrea ca războiul civil din Ucraina să reizbucnească din cauza acţiunilor provocatoare ale armatei ucrainene”, a declarat Dmitri Peskov.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, vineri, asupra riscurilor izbucnirii unui război de amploare în Ucraina, iar, în contextul amplificării tensiunilor, Statele Unite intenţionează să trimită două nave militare în Marea Neagră, informează agenţia Associated Press.

Kremlinul se teme că în Ucraina ar putea reizbucni un război civil, iar, dacă va fi un război civil, dacă se reiau acţiuni militare de amploare în apropierea frontierelor noastre, atunci ar fi ameninţată securitatea Federaţiei Ruse”, a declarat vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. Joi, un alt oficial de la Kremlin a avertizat că Rusia ar putea interveni, dacă va fi cazul, pentru apărarea insurgenţilor proruşi implicaţi în confruntări militare cu armata ucraineană în regiunile separatiste din estul Ucrainei:

Totul depinde de amploarea conflagraţiei”, a declarat joi seară Dmitri Kozak, adjunct al şefului Cancelariei prezidenţiale de la Moscova, citat de BBC News.

Oficialul rus a asemănat actuala criză din estul Ucrainei cu situaţia din 1995 din Srebreniţa, în Bosnia-Herţegovina, unde mii de bărbaţi musulmani au fost ucişi de forţele sârbo-bosniace. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat în 2019 că etnicii ruşi din estul Ucrainei ar putea fi vizaţi de un masacru precum cel din Srebreniţa dacă armata ucraineană va obţine controlul total în zonele separatiste fără a exista garanţii. Însă nu există informaţii privind riscul unor astfel de atrocităţi în estul Ucrainei, notează BBC News.

Dacă, aşa cum spune preşedintele nostru, există un fel de Srebreniţa acolo, probabil că va trebui să le venim în apărare„, a afirmat Dmitri Kozak. Oficialul rus a explicat că, deocamdată, insurgenţii din estul Ucrainei par să se descurce singuri, dar a avertizat armata ucraineană să nu intensifice ostilităţile, subliniind că ar fi „începutul sfârşitului” pentru Ucraina. Rusia a anexat în 2014 regiunea ucraineană Crimeea.

Maria Zaharov, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a lansat un avertisment în legătură cu aspiraţiile Ucrainei de a adera la NATO:

Acest lucru ar conduce doar la escaladarea situaţiei în sud-estul ţării şi ar genera consecinţe ireversibile pentru statalitatea Ucrainei”, a atras atenţia Zaharova.

Statele Unite intenţionează să trimită nave militare în Marea Neagră

Preşedinţia Statelor Unite a comunicat, joi seară, că Administraţia Joseph Biden este din ce în ce mai preocupată de suplimentarea efectivelor militare ruse în apropierea frontierelor Ucrainei. Un oficial militar turc a declarat vineri, potrivit agenţiei Associated Press, că Statele Unite au informat Turcia că două nave militare americane vor ajunge în Marea Neagră pe 14 şi 15 aprilie, urmând să rămână în această zonă până pe 4-5 mai. Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de încălcarea armistiţului în estul Ucrainei. Rusia continuă să acumuleze efective militare în apropierea frontierelor Ucrainei, generând riscuri pentru securitatea ţării, a afirmat săptămâna trecută Ruslan Homciak, şeful Statului Major al armatei ucrainene, denunţând şi încălcarea armistiţiului de către insurgenţii proruşi din regiunile separatiste est-ucrainene. Şeful Statului Major al armatei ucrainene a precizat că Rusia are 37.500 de militari în regiunea Crimeea, anexată în 2014, iar în regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk sunt 28.000 de insurgenţi separatişti proruşi comandaţi de Moscova. Ruslan Homciak a denunţat încălcarea frecventă a armistiţiului din estul Ucrainei de către insurgenţii separatişti proruşi. În total, bilanţul conflictului separatist izbucnit în 2014 în estul Ucrainei a ajuns la aproximativ 14.000 de morţi.

Germania a cerut, joi, Rusiei reducerea prezenţei militare din apropierea frontierelor Ucrainei, în cursul convorbirii pe care cancelarul Angela Merkel a avut-o cu preşedintele Vladimir Putin. Kremlinul a comunicat că „preşedintele Vladimir Putin şi cancelarul Angela Merkel sunt preocupaţi de escaladarea tensiunilor”. Vladimir Putin a denunţat, în conversaţia cu Angela Merkel, „provocările” Ucrainei, care, în opinia lui, ar vrea „agravarea situaţiei pe linia de contact”.

În urmă cu câteva zile, preşedintele Volodimir Zelenski a evidenţiat importanţa admiterii Ucrainei în Planul de Acţiune în vederea Aderării la NATO:

Ar fi un semnal real adresat Rusiei”, a afirmat preşedintele Ucrainei. În contextul amplificării tensiunilor, Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, a anunţat că NATO susţine „cu fermitate” suveranitatea Ucrainei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “SUA trimit nave de RĂZBOI în Marea Neagră. Rusia avertizează că va începe RĂZBOIUL în Ucraina

  • miercuri, 23 februarie 2022 la 00:50
    Legătură permanentă

    eram in armata – prin 78 cind rusia a dorit sa anexeze dobrogea …am vazut cu ochii mei tancurile sovietice ..excortate de armata romana ..timp de o saptamina am dormit cu armele sub cap ..eram rastelist si aveam ordin sa impart munitie ….

    bogdan stanoevici s-a batut cu citiva si – din ce spunea cind era in viata – i-a omorit .

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *