SUA trimit un portavion și un grup aeronaval în Marea Chinei de Sud, în contextul tensiunilor. China cere NATO să NU mai „EXAGEREZE teoria amenințării”

Portavionul american USS Ronald Reagan și un grup aeronaval efectuează o misiune de rutină în Marea Chinei de Sud, anunță marina americană, marți. Misiunea americană vine după ce NATO a calificat acțiunile Chinei drept „provocări de securitate”, iar China a acuzat o „mentalitate de Război Rece” din partea Alianței Nord-Atlantice.

În timp ce se află în Marea Chinei de Sud, grupul de luptă efectuează operaţiuni de securitate maritimă, ce includ operaţiuni de zbor cu aeronave cu aripi fixe şi rotative, exerciţii de lovituri maritime şi antrenament tactic coordonat între unităţi de suprafaţă şi aeriene. Operaţiunile portavionului în Marea Chinei de Sud sunt parte a prezenţei de rutină a U.S. Navy în Indo-Pacific”, a transmis marina americană.

Portavionul este însoţit de crucişătorul cu rachete ghidate USS Shiloh şi de distrugătorul cu rachete ghidate USS Halsey, mai precizează comunicatul. China denunţă frecvent misiunile militare americane în Marea Chinei de Sud, despre care afirmă că nu ajută la promovarea păcii şi stabilităţii, iar anunţul de marţi vine după ce Beijingul a criticat grupul G7 pentru declaraţia acuzatoare la adresa sa într-o serie de domenii. Cu puțin timp înainte, China a denunțat și o declarație comună a liderilor NATO prin care aliații calificau acțiunile sale drept „provocări de securitate.”

China şi-a întărit prezenţa militară în Marea Chinei de Sud în ultimii ani, inclusiv prin construirea de insule artificiale şi baze aeriene. Marea Chinei de Sud a devenit unul din multele subiecte de dispută în relaţia tensionată dintre China şi Statele Unite, Washingtonul respingând ceea ce numeşte a fi revendicări teritoriale ilegale ale Beijingului asupra acestei zone bogate în resurse. Nave militare americane au traversat Marea Chinei Sud cu frecvenţă sporită în ultimii ani, într-o demonstraţie de forţă împotriva revendicărilor chineze.

Misiunea diplomatică chineză la Uniunea Europeană a cerut, marți, NATO să nu mai „exagereze teoria Chinei ca amenințare”, după ce liderii alianței au avertizat, luni, la summit-ul alianței la care a participat și președintele Joe Biden, că țara asiatică prezintă „provocări sistemice” la adresa securității, conform Reuters. NATO a luat o poziție mai dură față de China la summit-ul organizat, luni, la Bruxelles, precizând că „nu este un inamic” dar că „ridică importante provocări de securitate”.

Ambițiile explicitate sale Chinei și comportamentul său asertiv ridică provocări sistemice la ordinea internațională bazată pe reguli și la domenii relevante pentru securitatea Alianței Nord-Atlantice”, au spus liderii NATO într-o declarație comună.

Președintele american, Joe Biden i-a îndemnat pe partenerii săi NATO, de asemenea, să țină piept autoritarismului Chinei, dar și dezvoltării militare a acesteia. Misiunea diplomatică chineză a răspuns că declarația NATO „defăimează dezvoltarea pașnică a Chinei, judecă greșit situația internațională și arată o mentalitate de Război Rece din partea aliaților”.

Nu vom fi o amenințare sistemică pentru nimeni, dar dacă cineva vrea să fie o amenințare sistemică pentru noi, atunci nu vom rămâne indiferenți”, a transmis China.

Liderii occidentali s-au referit mai des la China, în ultimele zile, criticând acțiunile acesteia în ce privește represiunea dură împotriva minorităților și împotriva democrației din Hong Kong. Duminică, liderii țărilor G7, reuniți la Cornwall, au condamnat acțiunile represive pe care guvernul chinez le întreprinde în provincia majoritar musulmană Xinjiang, dar și anihilarea democrației din Hong Kong. Subiectul stabilității și păcii în strâmtoarea Taiwan s-a aflat, de asemenea, pe lista discuțiilor. Ca răspuns, ambasada chineză de la Londra și-a anunțat nemulțumirea și a susținut că se opune oricăror mențiuni cu privire la Xinjiang, Hong Kong sau Taiwan care „distorsionează faptele” și care „expun intențiile sinistre ale câtorva țări precum Statele Unite”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.