SUA testează o nouă armă laser pentru avioanele de luptă americane

Aviația militară a SUA a început testarea unei viitoare arme laser care urmează a fi instalată la bordul viitoarelor avioane de luptă. În prezent, testele au loc la sol, în tuneluri aerodinamice, pentru a verifica modul în care acest nou sistem de armament se comportă la viteze și altitudini mari. Mai exact, este vorba despre o așa-numită armă cu „energie direcționată” („directed energy”, în limba engleză), care generează un fascicul laser sau un puls de microunde de mare putere pentru a avaria sau distruge o anumită țintă.

Departamentul Apărării (Pentagonul) este tot mai interesat de aceste arme cu energie direcționată, care pot fi folosite în mai multe scopuri, în special în apărarea bazelor și instalațiilor militare și a persoanelor care le deservesc”, a declarat dr. Rich Roberts, șeful Departamentului de Aerodinamică din cadrul laboratorului de cercetări în domeniul ingineriei al bazei aeriene Arnold a aviației militare a SUA.

În prezent, în cadrul Departamentului Apărării SUA, avem mai multe astfel de sisteme în uz ori aflate în faza de dezvoltare. Integrarea acestor arme la bordul avioanelor prezintă o serie de avantaje evidente dar presupune și provocări pe măsură, mai ales când vorbim de funcționarea lor la viteze mari”, a adăugat Rich Roberts.

Inginerii au testat deja în tunelul aerodinamic „turela” sau „containerul” în care urmează a fi instalată arma laser propriu-zisă. Respectivul container are un profil aerodinamic conceput a avea o rezistenţă cât mai mică la înaintare deoarece, în timpul zborului, undele de șoc produse de vitezele foarte mari pot afecta funcționarea eficientă a unei arme laser sau cu „energie direcționată”. Testele din tunelul aerodinamic îi ajută astfel pe ingineri să observe și să măsoare modul în care variațiile de viteză și presiune afectează respectivele sisteme de armament.

Americanii speră ca la finalul acestui an să poată începe și testarea unui prototip de armă laser pentru aviația SUA. În urmă cu patru ani, armata SUA a dezvăluit în premieră imagini cu o nouă armă laser amplasată pe o navă americană din Golful Persic. Sistemul, în valoare de 40 de milioane de dolari, are propriul generator pentru a se alimenta, iar tragerea unui foc costă doar un dolar. Despre această armă laser instalată la bordul navelor, americanii spun că poate doborî vase sau aeronave de dimensiuni mici.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *