SUA și Marea Britanie trimit trupe pentru a evacua personalul din ambasade și cetățenii. „Dacă talibanii încep să adăpostească teroriști Al Qaida, ne-am putea întoarce în Afganistan”
Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, a convocat o reuniune specială cu reprezentanţii statelor NATO pe tema conflictului din Afganistan, în contextul intensificării ofensivei insurgenţilor talibani, în timp ce în SUA au apărut tensiuni din cauza retragerii trupelor. Jens Stoltenberg va prezida vineri după-amiază o reuniune a ambasadorilor statelor membre NATO pe tema situaţiei din Afganistan, au declarat surse citate de Agenţia France-Presse şi de postul France 24.
Statele Unite au decis vineri retrimiterea a 3.000 de militari în Afganistan, pentru a facilita evacuarea cetăţenilor americani, inclusiv a celor mai mulţi membri ai personalului diplomatic. „Este vorba de o pregătire prudentă. Vrem să ne asigurăm că avem capabilităţi suficiente pentru orice situaţie de urgenţă”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, potrivit CNN. Şi Marea Britanie a decis retrimiterea temporară a unor militari în Afganistan pentru protejarea cetăţenilor britanici.
Situaţia de securitate din Afganistan s-a agravat în ultimele zile. Combatanţii talibani au ocupat 18 dintre cele 34 de capitale provinciale, inclusiv oraşele Kandahar şi Herat, al doilea, respectiv al treilea ca mărime din Afganistan. Talibanii au intensificat atacurile şi asupra capitalei ţării, Kabul. Talibanii au cucerit joi Herat, al treilea oraş ca mărime al Afganistanului, situat în vestul ţării, o etapă majoră în ofensiva lor, la numai câteva ore după ce au cucerit oraşul Ghazni, la 150 de kilometri sud-vest de Kabul, apropiindu-se periculos de capitală, transmite AFP. Insurgenţii „au luat tot”, a declarat acestei agenţii de presă un înalt responsabil al forţelor de securitate afgane, care a recunoscut că acestea din urmă au bătut în retragere pentru a evita mai multe distrugeri ale oraşului.
„Ceea ce se întâmplă acum este rezultatul a 20 de ani de politici greşite şi de priorităţi militare inadecvate”, a declarat vineri generalul american în retragere Wesley Clark, fost comandant al trupelor aliate din cadrul NATO.
Talibanii au capturat vineri Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, în sudul Afganistanului, după ce au lăsat armata şi responsabili politici şi administrativi să evacueze oraşul, a declarat o sursă de securitate, citată de AFP.
„Lashkar Gah a fost evacuat. Ei au decis o încetare a focului de 48 de ore pentru a se putea evacua” armata şi responsabili civili, a declarat agenţiei franceze de presă un înalt responsabil afgan din domeniul securităţii. Cu puţin timp înainte, talibanii revendicaseră preluarea oraşului. În cursul dimineţii de vineri, insurgenţii au ocupat Chaghcharan, capitala provinciei Ghor, în centrul ţării, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernatorului, Zalmai Karimi.
În opt zile, insurgenţii au cucerit aproape jumătate din capitalele de provincie afgane. Ei controlează cea mai mare parte a nordului, vestului şi sudului ţării. Kabul, Mazar-i-Sharif, principalul oraş din nord, şi Jalalabad (est) sunt singurele trei mari oraşe aflate încă sub controlul guvernului.
Talibanii şi-au înălţat drapelul pe sediul poliţiei din Herat, capitala provinciei omonime, a relatat un corespondent al AFP, care mai afirmă că rebelii nu au întâmpinat nicio rezistenţă în ofensiva lor. Un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a scris pe Twitter că „inamicul a fugit” şi „zeci de vehicule militare, arme şi muniţii au căzut în mâinile” insurgenţilor.
Aceştia din urmă au cucerit în ultimele săptămâni cvasi-totalitatea restului provinciei Herat, inclusiv Islam Qala, cel mai important post de frontieră cu Iranul. Mai devreme în cursul zilei, guvernul de la Kabul a recunoscut căderea oraşului Ghazni în mâinile talibanilor, susţinând însă că „luptele şi rezistenţa” continuă.
În faţa degradării situaţiei militare, guvernul afgan le-a propus talibanilor o împărţire a puterii în schimbul încetării violenţei, a declarat pentru AFP sub acoperirea anonimatului un negociator al guvernului la tratativele de pace de la Doha, de la începutul cărora, în septembrie 2020, insurgenţii nu au dat niciun semn că ar fi dispuşi la un compromis în timp ce a continuat retragerea misiunii trupelor internaţionale conduse de SUA. Luptele de pe tot cuprinsul Afganistanului au un impact major şi asupra populaţiei civile, în rândul căreia s-au înregistrat victime. Numeroşi civili au pornit în ultimele zile către Kabul, oraş ameninţat de o gravă criză umanitară şi unde persoanele strămutate încearcă să supravieţuiască în condiţii deosebit de precare.
Având în vedere ultimele evoluţii, ambasada SUA la Kabul le-a cerut cetăţenilor americani ce se mai află în Afganistan să părăsească această ţară „imediat, folosind zborurile comerciale disponibile”, transmite Reuters.
„Date fiind condiţiile de securitate şi personalul redus, capacitatea ambasadei de a asista cetăţenii americani în Afganistan este extrem de limitată, inclusiv în interiorul capitalei Kabul”, mai notează misiunea diplomatică a SUA într-un mesaj postat pe website-ul său.
SUA trimit Infanteria Marină pentru posibila evacuare a ambasadei americane din Kabul
Pentagonul mobilizează mii de soldaţi ai Infanteriei Marine a SUA pentru o posibilă evacuare a ambasadei Statelor Unite din Kabul, Afganistan, informează New York Times. Administraţia Joe Biden ia în acest moment în calcul posibila prăbuşire a guvernului afgan în următoarele 30 de zile. Ambasada americană din Kabul a emis joi o alertă în care i-a sfătuit pe toţi cetăţenii americani care se mai află în Afganistan „să părăsească imediat ţara folosind orice cursă aeriană comercială posibilă”.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a fost întrebat într-o conferinţă de presă cum vor încerca autorităţile americane să evite o paralelă între evacuarea Kabulului şi căderea Saigonului, din timpul războiului din Vietnam.
„Nimeni nu abandonează Afganistanul”, a fost răspunsul oficialului american. Anunţul Washingtonului a fost făcut în aceeaşi zi în care talibanii au cucerit oraşele Kandahar și Herat, al doilea și, respectiv, al treilea ca mărime din Afganistan, după capitala țării, la numai câteva ore după ce au cucerit oraşul Ghazni, la 150 de kilometri sud-vest de Kabul, apropiindu-se periculos de capitală, transmite AFP. Astfel, talibanii au cucerit un număr de 12 capitale de provincii din 34.
Un apel similar a venit din partea guvernului german, care a solicitat propriilor cetăţeni să părăsească de îndată Afganistanul, cu orice cursă aeriană disponibilă, din cauza deteriorării situaţiei de securitate din această ţară, informează Reuters.
Talibanii şi-au înălţat drapelul pe sediul poliţiei din Herat, capitala provinciei omonime, a relatat un corespondent al AFP, care a precizat că rebelii nu au întâmpinat nicio rezistenţă în ofensiva lor. Luptele de pe tot cuprinsul Afganistanului au un impact major şi asupra populaţiei civile, în rândul căreia s-au înregistrat victime. Numeroşi civili au pornit în ultimele zile către Kabul, oraş ameninţat de o gravă criză umanitară şi unde persoanele strămutate încearcă să supravieţuiască în condiţii deosebit de precare.
„Date fiind condiţiile de securitate şi personalul redus, capacitatea ambasadei de a asista cetăţenii americani în Afganistan este extrem de limitată, inclusiv în interiorul capitalei Kabul”, se mai arată în mesajul misiunii diplomatice a SUA.
Marea Britanie trimite trupe în Afganistan pentru a evacua cetățenii săi
Marea Britanie va desfăşura temporar în Afganistan aproximativ 600 de soldaţi pentru a-i sprijini pe cetăţenii britanici care părăsesc ţara, ameninţată de pericolul extinderii controlului talibanilor, a anunţat, joi, executivul de la Londra, informează AFP.
„Am autorizat desfăşurarea de personal militar suplimentar pentru a sprijini prezenţa diplomatică la Kabul, pentru a-i ajuta pe cetăţenii britanici să părăsească ţara şi pentru a sprijini relocarea foştilor membri ai personalului afgan care şi-a riscat viaţa slujind alături de noi“, a declarat, într-un comunicat, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.
„Siguranţa cetăţenilor britanici, a personalului militar britanic şi a fostului personal afgan este cea dintâi prioritate a noastră. Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a le asigura securitatea”, a adăugat el.
Această desfăşurare de trupe în următoarele zile este justificată de „creşterea violenţei şi deteriorarea rapidă a mediului de securitate din ţară“, a subliniat guvernul britanic. Ministerul de externe a recomandat vinerea trecută ca cetăţenii britanici din Afganistan să părăsească ţara „cât mai curând posibil”. Totodată, Londra a anunţat, joi, reducerea personalului ambasadei sale de la Kabul „la o echipă însărcinată cu furnizarea de servicii consulare şi de vize pentru persoanele care urmează să părăsească rapid ţara”.
Ambasadoarea Laurie Bristow „va continua să conducă o mică echipă în Afganistan, care va fi mutată într-o zonă mai sigură din Kabul“, potrivit executivului britanic. Programul britanic de relocare a făcut posibil ca peste 3.100 de foşti membri ai personalului auxiliar afgan şi familiile acestora „să înceapă o viaţă nouă în Marea Britanie”, conform sursei citate.
„Dacă talibanii încep să adăpostească teroriști Al Qaida, ne-am putea întoarce în Afganistan”
Afganistanul se transformă într-un stat eşuat şi se îndreaptă spre un război civil în care grupări militante precum Al Qaida vor prospera şi probabil vor reprezenta din nou o ameninţare pentru Occident, a declarat vineri ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, relatează Reuters.
După un război de 20 de ani în Afganistan, Statele Unite şi-au retras majoritatea trupelor, permiţând forţelor talibane să invadeze ţara, în ceea ce diplomaţii au numit o umilinţă pentru superputerea dominantă a lumii.
„Sunt absolut îngrijorat de faptul că statele eşuate sunt terenuri propice pentru acest tip de oameni”, a declarat Ben Wallace, la televiziunea Sky, întrebat despre Afganistan. „Al Qaida se va întoarce probabil”.
„Marea Britanie a descoperit acest lucru în anii 1830, că este o ţară condusă de şefi de război şi de diferite provincii şi triburi şi că, dacă nu eşti foarte atent, ajungi la un război civil, şi cred că ne îndreptăm spre un război civil”, a declarat el pentru BBC.
Wallace a precizat că talibanii nu reprezintă o singură entitate, ci mai degrabă un titlu care înglobează „tot felul de interese diferite”. Rapiditatea avansării talibanilor a şocat guvernul afgan şi pe aliaţii săi occidentali. Talibanii au controlat cea mai mare parte a Afganistanului din 1996 până în 2001, când au fost înlăturaţi pentru că l-au adăpostit pe liderul Al-Qaida Osama bin Laden după atacurile din 11 septembrie asupra SUA.
Wallace a declarat că Occidentul trebuie să înţeleagă că nu poate repara instantaneu ţări precum Afganistanul, ci trebuie să gestioneze situaţiile. El a adăugat că, dacă talibanii încep să adăpostească Al Qaida, atunci „ne-am putea întoarce”.
Afganii care fug de talibani, printre care și 72.000 de copii, dorm pe străzi. „De aici unde să fugim?”
ONU a cerut vecinilor Afganistanului să-și păstreze granițele deschise, pe măsură ce crește numărul civililor care fug de atacurile talibanilor. Mulți au ajuns la Kabul, văzând capitala drept ultimul lor refugiu sigur. „De aici unde mai fugim?”, se întreabă aceștia. În același timp, deficitul de alimente este „destul de grav”, arată rapoartele instituțiilor internaționale.
Vineri, talibanii au pus mâna pe al doilea oraș ca mărime al țării, Kandahar, una dintre cele mai recente capitale de provincie capturate. Este cea mai importantă înfrângere a guvernului afgan de la începutul ofensivei insurgenților, după retragerea trupelor internaționale. Orașul sudic de 600.000 de oameni a fost odată bastion taliban și este important din punct de vedere strategic și ca centru comercial. Tot vineri, alte două capitale de provincii au căzut în mâinile talibanilor. Din calea talibanilor, civilii își părăsesc locuințele și orașele și caută refugiu în capitala Kabul. Mulți dintre cei care caută siguranță în Kabul dorm pe străzi. Aproximativ 72.000 de copii se numără printre cei care au fugit în capitală în ultimele zile, potrivit Save the Children.
„Nu avem bani pentru a cumpăra pâine sau pentru a obține medicamente pentru copii”, a declarat pentru BBC. un vânzător ambulant în vârstă de 35 de ani care a fugit din nordul provinciei Kunduz după ce talibanii au dat foc casei sale. Mai multe tabere au fost înființate pe tufăriș, la marginea capitalei, în timp ce alții ar fi dormit în depozite abandonate.
Peste 1.000 de civili au fost uciși în Afganistan în ultima lună, arată rapoartele ONU. Avansul insurgenților are loc în timp ce SUA și alte trupe străine se retrag după 20 de ani de operațiuni militare. SUA vor trimite aproape 3.000 de soldați la aeroportul din Kabul pentru a evacua un număr „semnificativ” de personal al ambasadei. Marea Britanie desfășoară 600 de soldați pentru a sprijini cetățenii britanici care părăsesc țara.
Oamenii sunt neîncrezători după ultimele evoluții din țară. Cinci capitale de provincie, printre care orașe importante, au căzut joi în mâna talibanilor. La Kabul, au sosit mii de oameni, dar cifrele cresc de la o oră la alta. Au plecat cu foarte puține lucruri. Aceștia sunt oameni care aveau case și locuri de muncă, magazine și ferme și au lăsat totul în urmă. Pentru unii dintre ei călătoria a durat câteva zile, iar acestea sunt călătorii periculoase, trecând peste punctele de control talibane și fronturi de luptă active pentru a ajunge la Kabul. Acesta este ultimul loc în care mulți dintre ei cred că pot merge. Însă se întreabă: „De aici unde mai fugim?” Aceștia sunt supărați pe guvern că i-a lăsat să se descurce singuri. Guvernul spune că îi va găzdui în moschei și le va oferi ajutor, dar nu este suficient pentru toți cei care intră în oraș. Există furie și dezolare că SUA și Marea Britanie își evacuează propriii cetățeni și îi lasă pe afgani în voia sorții.

Președintele afgan, Ashraf Ghani, nu a reușit până acum să unească o serie de miliții afgane fracturate împotriva talibanilor. Miercuri, președintele a zburat în orașul nordic Mazar-i-Sharif, în mod tradițional un bastion anti-taliban, pentru a aduna forțele guvernamentale. De asemenea, el a purtat discuții de criză cu șeful armatei din Uzbekistan Abdul Rashid Dostum și cu liderul etnic Tajik, Atta Mohammad Noor, despre apărarea orașului. Forțele de securitate afgane sunt însă depășite complet de luptătorii talibani. În multe dintre situații, soldații afgani s-au predat fără să opună rezistență.
„Talibanii ne-au încercuit, ei trăgeau cu obuze pe deasupra noastră. Nu a existat nicio modalitate de a replica”, a justificat unul dintre soldaţii afgani cedarea aeroportului din Kunduz.
Talibanii le obligă pe femeile afgane să-și părăsească locurile de muncă și aduc rude-bărbați să le înlocuiască
Talibanii nu-și respectă promisiunea de a le permite femeilor să lucreze în zonele care au intrat sub controlul lor, scrie Reuters, în urma interviurilor cu mai multe femei angajate la bănci, care au fost obligate să-și părăsească slujbele. Ele sunt înlocuite cu rude de-ale lor, bărbați. Talibanii, care au impus cu strictețe legea islamică și le-au interzis femeilor să lucreze când au condus Afganistanul între 1996 și 2001, au spus în repetate rânduri că vor respecta drepturile femeilor dacă se vor întoarce la putere. Însă Statele Unite și aliații lor se tem că grupul islamist va retrage multe dintre libertățile acordate femeilor în ultimii 20 de ani, inclusiv dreptul la muncă și dreptul la studiu.
La începutul lunii august, un grup de talibani înarmați au intrat în sediul Băncii Azizi din Kandahar. Ei au escortat nouă angajate ale băncii până acasă și le-au ordonat să nu se mai întoarcă. În schimb, au permis să fie înlocuite de rude de-ale lor, bărbați, au povestit trei trei dintre ele și un director al băncii, potrivit Reuters. Două zile mai târziu, o scenă similară a avut loc în orașul Herat, la o sucursală Milli Bank, au spus două femei-casier care au fost martore ale incidentului. Trei talibani înarmați au intrat în bancă și le-au certat pe femeile angajate că își arată fața în public. Femeile și-au părăsit jobul, trimițând rude de-ale lor, bărbați, să le înlocuiască.
„E atât de ciudat să nu ai voie să mergi la muncă, dar asta e”, a declarat pentru Reuters Noor Khatera, o femeie de 43 de ani, care a lucrat la Banca Azizi din Kandahar. „Am învățat singură engleză și chiar să lucrez pe calculator, dar acum trebuie să caut un loc unde să pot munci cu alte femei în preajmă”, a mai spus ea.
Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat că grupul islamist nu a luat încă o decizie dacă să le permită femeilor să lucreze la bănci în zonele controlate de talibani. „După instaurarea sistemului islamic, va fi luată o decizie potrivit legii și cu voia Domnului, n-o să fie probleme“, a declarat el. El nu a răspuns întrebărilor legate de cele două incidente relatate. Nici băncile implicate nu au oferit detalii.
Femei afgane care lucrează în mai multe domenii, inclusiv jurnalism, sănătate sau ordine publică, au fost ucise într-un val de atacuri de când au început negocierile de pace anul trecut, între talibani și guvernul afgan sprijinit de SUA. Guvernul dă vina pe talibani pentru aceste asasinate, însă gruparea respinge acuzațiile. Pe măsură ce au câștigat control în Kandahar în ultima perioadă, talibanii au început să le oblige pe femei să renunțe la slujbele lor, pe care le văd ca nepotrivite, pentru că trebuie să lucreze în prezența bărbaților și cu fața descoperită.
„Talibanii vor suprima libertățile la toate nivelurile“, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului afgan. „Femeile și copiii suferă cel mai mult, iar forțele noastre înceacă să salveze democrația. Lumea ar trebui să înțeleagă acest lucru și să ne ajute”.
PE ACELAȘI SUBIECT: