SUA și alte 13 state CRITICĂ raportul OMS privind originea covid: „NU s-a avut acces la date”

Statele Unite şi alte 13 ţări şi-au exprimat marţi îngrijorarea că raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) referitor la originea noului coronavirus care provoacă boala Covid-19 a fost întârziat şi nu a avut acces la date complete în China, potrivit unui comunicat comun, citat de Reuters. Anterior, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat că investigatorilor săi care au mers în China pentru a cerceta originea pandemiei nu li s-a permis accesul la toate datele.

Este la fel de important să ne exprimăm preocupările comune că studiul internaţional al experţilor privind sursa virusului SARS-CoV-2 a fost întârziat semnificativ şi nu a avut acces la date complete şi la probele originale„, se spune în comunicatul comun.

Declaraţia a fost semnată de guvernele din Australia, Canada, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Israel, Japonia, Letonia, Lituania, Norvegia, Republica Coreea, Slovenia, Regatul Unit şi Statele Unite. China a refuzat să furnizeze echipei conduse de OMS date brute despre primele cazuri de COVID-19, a spus deja unul dintre anchetatorii echipei, ceea ce ar putea complica eforturile de a înţelege cum a început pandemia globală. Declaraţia comună a ţărilor susţine necesitatea efectuării unor studii suplimentare referitoare la animale, pentru a găsi modul în care virusul a fost transmis la oameni şi a solicitat un angajament reînnoit din partea OMS şi a ţărilor membre în ceea ce priveşte accesul, transparenţa şi actualitatea.

Este esenţial ca experţii independenţi să aibă acces deplin la toate datele pertinente referitoare la cercetări, oameni, animale şi mediu, personalul implicat în etapele incipiente ale epidemiei, pentru a determina modului în care a apărut această pandemie”, se afirmă în comunicat.

Stabilirea unor astfel de linii directoare pentru investigaţii va ajuta ţările să detecteze, să pregătească şi să răspundă la viitoarele epidemii, mai arată comunicatul.

Președintele Joe Biden crede că americanii „merită informații mai bune” despre originea Covid-19 și pași suplimentari din partea comunității globale, a declarat marți secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, după publicarea unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, conform CNN. Raportul avansează ideea că că pandemia a început prin transmiterea bolii de la un animal la altul și apoi la oameni. Psaki a vorbit la scurt timp după ce SUA și alte 12 țări au lansat o declarație comună ridicând întrebări cu privire la raportul OMS și solicitând evaluări independente și pe deplin transparente, iar Uniunea Europeană a solicitat un acces mai bun pentru cercetători și investigații suplimentare.

Autoritățile din 219 de țări și teritorii au raportat aproximativ 127,9 milioane de cazuri Covid-19 și 2,8 milioane de decese de când China a raportat primele cazuri către OMS, în decembrie 2019. Peste 30 de milioane de americani s-au îmbolnăvit și peste 550.000 au murit, potrivit Johns Hopkins University.

Raportul OMS de 120 de pagini, publicat marți, avansează un scenariu în care virusul s-a răspândit printr-o gazdă intermediară, posibil un animal sălbatic capturat și crescut apoi la o fermă. Ancheta nu a constatat ce alt animal a fost infectat de un liliac – considerat cea mai probabilă sursă a virusului – și apoi ar fi putut să-l transmită unui om. Un alt scenariu este transmiterea directă de la unul dintre animalele despre care se știe că poartă un coronavirus similar, cum ar fi un liliac sau un pangolin. Alte două scenarii au fost considerate improbabile. Raportul spune că răspândirea prin produse alimentare reci este o „cale posibilă”, iar un incident de laborator a fost considerată a fi „o cale extrem de puțin probabilă”.

Nu există dovezi care să susțină teoria laboratorului, iar directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat marți că echipa OMS a concluzionat că este „ipoteza cel mai puțin probabilă”. Cu toate acestea, el a spus că agenția va continua să exploreze această posibilitate. Psaki a declarat marți că raportul OMS „nu ​​ne conduce la o mai bună înțelegere sau la mai multe cunoștințe decât am avut acum șase până la nouă luni despre origine. De asemenea, nu ne oferă îndrumări sau pași cu privire la modul în care ar trebui să împiedicăm acest lucru să se întâmple în viitor”.

Raportul OMS, comentariile lui Psaki și declarațiile SUA, ale aliaților și ale UE vin după luni de tensiune, în special între SUA și China, cu privire la originile coronavirusului. China a minimizat inițial rapoartele timpurii despre virus, mergând până la cenzurarea oamenilor de știință care au încercat să avertizeze publicul. Modul lent de reaacție al OMS, mai întâi în declararea virusului ca o urgență de sănătate publică și apoi în desemnarea pandemiei i-a determinat pe oficialii administrației Trump să ridice întrebări cu privire la credibilitatea și independența acesteia. Parlamentarii americani au cerut o anchetă pentru a verifica dacă China a manipulat răspunsul OMS.

Un diplomat european a declarat că prezența unei misiuni OMS pe teren și raportul sunt „doar un prim pas, avem nevoie de studii suplimentare pentru a ajunge la un rezultat clar cu privire la originea virusului și avem nevoie de mai mult acces la date și eșantioane”. Guvernele din Australia, Canada, Cehia, Danemarca, Estonia, Israel, Japonia, Letonia, Lituania, Norvegia, Republica Coreea, Slovenia și Regatul Unit au semnat declarația comună cu SUA. În timp ce descrie activitatea experților OMS ca fiind esențială pentru înțelegerea modului în care a început și s-a răspândit pandemia Covid-19, declarația comună a arătat deficiențe în raportul agenției, descris ca fiind „întârziat și lipsit de acces la date și probe complete, originale”.

Uniunea Europeană a emis propria declarație, exprimând aceleași preocupări într-un limbaj ușor mai blând. „Doar printr-o revizuire amănunțită a originilor virusului și a transmiterii acestuia în populația umană, vom putea înțelege și controla mai bine această pandemie și vom putea preveni și ne vom puteaa pregăti mai bine pentru viitoarele urgențe de sănătate”, a spus UE, înainte de a solicita în continuare investigații și acces mai bun.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *