SUA s-au retras din Tratatul „Cer deschis”, Putin amenință… România

Statele Unite s-au retras oficial, duminică, din Tratatul „Cer deschis” (Treaty on Open Skies) – care autorizează supavegherea aeriană a ţărilor particiante, la şase luni după ce şi-au notificat ieşirea, relatează cnn.com. În mai, SUA au acuzat Rusia de încălcări repetate ale prevederilor acestui acord.

Preşedintele american Donald Trump a retras deja Statele Unite din mai multe tratate şi acorduri internaţionale mari – Acordul de Paris de luptă împotriva modificărilor climatice, Acordul de la Viena în dosarul ncuelar iranian sau Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF).

Tratatul are la bază o propunere a preşedintelui Dwight D. Eisenhower adresată sovieticilor cu privire la promovarea transparenţei survolărilor militare de supraveghere. Însă Uniunea Sovietică a respins această propunere. Preşedintele George H.W. Bush a relansat însă ideea, după căderea URSS, iar acest pact multilateral a fost semnat în 1992. El a intrat în vigoare în 2002, după ce a fost ratificat de 20 de ţări.

În prezent, din tratat fac parte 35 de ţări, iar documentul le permite să efectueze zboruri de recunoaştere în spaţiile aeriene ale celorlalte state, pentru a culege informaţii despre activităţile militare ale acestora. Tratatul, care grupează 35 de ţări, printre care şi România, permite survolul teritoriilor lor de avioane de recunoaştere neînarmate.

După retragerea oficială a SUA, Rusia a anunțat că va aplica măsuri de represalii severe împotriva acelor ţări rămase în Tratatul „Cer deschis” („Open Skies”) care vor transmite SUA date ale zborurilor de observare efectuate după retragerea Statelor Unite din pactul respectiv şi care vor restricţiona zborurile Federaţiei Ruse deasupra instalaţiilor americane în Europa, relatează agenţiile de presă oficiale ale Moscovei TASS şi RIA Novosti.

Avertismentul a fost transmis luni de către şeful delegaţiei ruse la negocierile de la Viena pe probleme de securitate militară şi control asupra armamentelor, Konstantin Gavrilov, într-un interviu pentru postul public de televiziune Rossia-24.

Nu cu mult timp în urmă, am aflat că Washingtonul duce un joc fără scrupule pe ascuns, cerând aliaţilor săi să accepte semnarea unor documente în conformitate cu care ei vor transmite SUA materiale despre zborurile de observare efectuate deasupra Rusiei. SUA cer europenilor să refuze Rusiei să efectueze zboruri de observare deasupra instalaţiilor militare americane în Europa. (…) Aceasta este o încălcare gravă a tratatului. Dacă ţările rămase în tratat vor face jocul SUA, măsurile noastre de represalii nu se vor lăsa aşteptate„, susţine Konstantin Gavrilov.

Gavrilov a subliniat că dacă partenerii Rusiei în cadrul acestui tratat doresc să asigure viabilitatea lui, ei ar trebui să confirme că datele conţinute în fotografiile aeriene făcute în cursul zborurilor de observare sunt clasificate şi la ele pot avea acces doar părţile participante la acord.

„Intenţionăm să obţinem respectarea strictă de către partenerii europeni a prevederilor tratatului privind netransmiterea acestor informaţii„, a insistat el.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *