SUA RESPING propunerea Rusiei de a negocia cu Ucraina la… Minsk. Kiev a cerut ISRAELULUI să găzduiască negocierile de pace

Ambasadorul Ucrainei în Israel confirmă cererea într-o declarație pentru NY Times: „Credem că Israelul este singurul stat democratic din lume care are relații excelente atât cu Ucraina, cât și cu Rusia”. Discuțiile Rusia-Ucraina au fost amânate pentru sâmbătă, 26 februarie, după ce Rusia a propus să fie găzduite de Belarus, iar Ucraina a propus Polonia ca țară gazdă. În timpul conversației telefonice cu prim-ministrul israelian Naftali Bennett, vineri dimineață, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a cerut ca Ierusalimul să servească drept mediator cu Rusia pentru a ajuta la rezolvarea conflictului militar dintre cele două țări.

Credem că Israelul este singurul stat democratic din lume care are relații excelente atât cu Ucraina, cât și cu Rusia”, a afirmat ambasadorul Yevgen Korniychuk. El a adăugat că Bennett nu a dat un răspuns imediat. „Nu au spus nu”, a spus el. „Încearcă să-și dea seama unde sunt în această piesă de șah.”

El a menționat că oficialii ucraineni s-ar simți mai confortabil să țină astfel de discuții la Ierusalim decât în ​​națiunea aliată a Rusiei, Belarus, unde Moscova și-a propus să negocieze. Israelul, a spus Korniychuk, este văzut mai neutru. Zelensky i-a spus lui Bennett: „Vrem ca negocierile să aibă loc la Ierusalim. Credem că Israel este țara care ar putea găzdui astfel de negocieri în mijlocul războiului.”

Vineri, discuțiile provizorii cu privire la oferta lui Zelenski de a desemna Ucraina ca țară neutră au părut să se întrerupă din cauza locului propus pentru discuții. Kremlinul a spus că președintele Vladimir Putin este gata să trimită o delegație în Belarus pentru a discuta propunerea care sugerează că Zelenski ar fi dispus să negocieze renunțarea la cererea țării sale de a adera la NATO. Dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că oficialii ucraineni au spus că nu sunt dispuși să călătorească la Minsk pentru discuții, propunând în schimb Varșovia ca loc de desfășurare. El a spus că ucrainenii au întrerupt apoi comunicarea.

Înainte de invazie, Occidentul a respins cererea Rusiei de a ține Ucraina departe de NATO. Putin a folosit refuzul pentru a justifica invazia, susținând că Occidentul nu i-a lăsat altă opțiune. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a acuzat pe Zelenski că „pur și simplu a mințit” cu privire la oferta de neutralitate, spunând că președintele „a ratat ocazia” de a discuta despre statutul neutru al Ucrainei atunci când Putin a propus-o inițial.

Federația Rusă atacă Ucraina pe mai multe fronturi, după prima zi a invaziei bilanțul fiind unul tragic cu morți și răniți. Se duc lupte grele între ruși și forțele ucrainene, după ce Putin și-a trimis armata să atace din trei direcții. Au fost atacate cu rachete mai multe orașe importante printre care Kiev, Harkov, Mariupol sau Odesa. Vineri dimineață s-au auzit explozii puternice în Kiev, iar forțele ucrainene au doborât un avion rusesc. Ucrainenii din capitală și din al doilea cel mai mare oraș, Harkov, s-au adăpostit la metrou. Președintele țării, Volodimir Zelenski a anunțat mobilizare generală. „În această dimineață ne apărăm singuri țara”, a spus Zelenski, într-o declarație la televiziunea publică. Occidentul a anunțat noi sancțiuni dure pentru Rusia, condamnând atacul asupra Ucrainei. În Rusia, mii de oameni au fost arestați după ce au ieșit pe străzile marilor orașe pentru a protesta împotriva invaziei în Ucraina.

Departamentul de Stat al SUA a respins oferta președintelui rus Vladimir Putin de a discuta cu Ucraina la Minsk, spunând că aceasta „nu e o diplomație reală”, relatează CNN. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a spus că diplomația nu poate avea loc „cu armele ațintite”. Pentru ca discuțiile să aibă loc, acțiunea militară rusă în Ucraina trebuie înceteze și forțele ruse trebuie retrase, a spus el. Price a adăugat că SUA nu au văzut până acum niciun indiciu că Putin ar fi dispus să dea șanse diplomației.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *