SUA pregătesc trimiterea a 8.500 de militari în Europa de Est, inclusiv în România

Până la 8.500 de trupe americane au fost puse în alertă pentru o posibilă detașare în Estul Europei, având în vedere că trupele rusești sunt comasate la granița Ucrainei, a anunțat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, potrivit CNN. Secretarul de stat pentru Apărare, Lloyd Austin a emis ordinele de pregătire pentru detașare la comanda președintelui Joe Biden. Kirby a afirmat că nu a fost luată decizia finală pentru detașarea trupelor.

Statele Unite iau în considerare trimiterea a până la 5.000 de soldaţi în ţările baltice şi ţări din Europa de est membre NATO pentru a ajuta la gestionarea riscului unei invazii ruseşti în Ucraina, a relatat luni presa americană, conform AFP. Informaţia a fost confirmată pentru Reuters de un oficial al NATO sub rezerva anonimatului. Desfăşurarea ar putea implica între 1.000 şi 5.000 de soldaţi, nave de război şi avioane de luptă, a precizat The New York Times, adăugând că numărul ar putea creşte în cazul în care condiţiile se deteriorează. Potrivit CNN, Pentagonul se află în faza de identificare a unităţilor care ar putea fi desfăşurate, dar o decizie finală nu a fost luată încă.

Opţiunea unei desfăşurări de trupe americane vine după discuţiile din acest weekend dintre preşedintele Joe Biden şi consilieri ai săi, între care secretarul apărării Lloyd Austin. Oficiali americani, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că se consultă cu aliaţii lor cu privire la mişcările de trupe şi că sunt luate în considerare toate scenariile.

Luni, NATO a anunţat că a plasat forţe în stare de alertă şi a trimis nave şi avioane de luptă pentru a-şi consolida apărarea în Europa de Est. În urma acestor informaţii, Marina militară rusă a început exerciţii de apărare în Marea Baltică. Statele Unite, urmate de Marea Britanie şi Australia, au anunţat duminică că îşi retrag o parte din personalul ambasadei de la Kiev, în faţa unei „invazii ruseşti” care ar putea „avea loc în orice moment” şi în lipsa unor progrese în negocierile dintre Rusia, SUA şi UE pentru a încerca să dezamorseze criza.

Rusia a fost acuzată de Occident că a adunat zeci de mii de soldaţi la graniţele Ucrainei în vederea pregătirii unui atac, lucru pe care îl neagă. Moscova cere garanţii de securitate, inclusiv respingerea statutului de membru NATO pentru Ucraina. Statele Unite şi aliaţii săi au avertizat Rusia că vor aplica sancţiuni severe dacă va invada Ucraina.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *