SUA oferă Ucrainei ajutor militar și impune SANCȚIUNI împotriva Rusiei, pentru otrăvirea lui Navalnîi: „Le arătăm că există consecințe atunci când depășesc limita”

Administrația Joe Biden va oferi un ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 125 de milioane de dolari. Anunțul a fost făcut de Pentagon. Ajutorul include două nave de patrulare oferite Kievului pentru protejarea apelor teritoriale, informează NBC News. Pe lângă cele două nave de patrulare, model Mark VI, Pentagonul va furniza Ucrainei radare de artilerie, prin care se pot detecta locația tunurilor și lansatoarelor de rachete inamice, sprijin pentru interpretarea imaginilor din satelit și echipamente medicale.

Această acțiune reafirmă angajamentul Statelor Unite de a furniza armament letal defensiv care să permită Ucrainei să se apere mai bine împotriva agresiunii Rusiei”, se arată într-un comunicat al Pentagonului. Un alt ajutor militar în valoare de 150 de milioane de dolari, aprobat de Congresul SUA și prevăzut deja în bugetul pentru 2021 va fi acordat după ce Departamentul de Stat și Departamentul Apărării vor putea dovedi Congresului că Ucraina „a făcut suficiente progrese și reforme în domenii cheie ale apărării”, a precizat Pentagonul.

Ucraina se află de 7 ani în confict cu Rusia după anexarea, în 2014, de către guvernul rus a peninsulei Crimeea. Războiul a făcut până acum peste 14.000 de victime și a devastat economia Ucrainei. Pe 26 februarie 2014, un miting al tătarilor din Crimeea pentru susţinerea integrităţii teritoriale a Ucrainei a degenerat în confruntări între aceştia şi manifestanţi proruşi, soldate cu doi morţi şi zeci de răniţi. A urmat organizarea de către autorităţile locale a unui referendum de independenţă, la care 95% dintre votanţi au ales alipirea la Rusia şi anexarea efectivă.

Statele Unite ale Americii au impus sancțiuni asupra mai multor oficiali ruși și entități din Rusia, în contextul în care au ajuns la concluzia că otrăvirea lui Alexei Navalnîi a reprezentat o încercare a Rusiei de a îl asasina pe opozant, a anunțat administrația Biden, citată de Reuters și The Moscow Times. Oficialii americani spun că lucrează în coordonare cu Uniunea Europeană și au reiterat apelul făcut de președintele Joe Biden pentru eliberarea lui Navalnîi din închisoare.

Sancțiunile vin ca răspuns la încercarea de asasinare a lui Navalnîi prin otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciok, SUA și UE ajungând la concluzia că Rusia este responsabilă de acest atac. Anterior, fostul președinte Trump a evitat să ia măsuri împotriva Rusiei după atacul asupra lui Navalnîi.

SUA nu caută nici resetarea relațiilor cu Rusia, dar nici escaladarea”, a spus un oficial american. „Credem că Statele Unite și partenerii noștri trebuie să fie consecvenți și să arate Rusiei că există costuri atunci când comportamentul său depășește limite respectate de toate țările respectabile și credem că ar trebui să existe niște limite în ce privește aceste aspecte ale relațiilor noastre”, a adăugat acesta.

Este vorba de primele sancțiuni împotriva Rusiei pe care președintele Joe Biden le impune de la intrarea în funcție în ianuarie. Conform Moscow Times, comunitatea americană de informații spune că evaluările arată că responsabilii pentru otrăvirea lui Navalnîi sunt agenți ai FSB, care l-au otrăvit pe Navalnîi cu agentul neurotoxic Noviociok. Sancțiunile includ blocarea activelor mai multor oficiali ruși de top pentru folosirea de arme chimice prin încălcarea legislației internaționale. Anterior, cercetătorii europeni și avertizori de integritate internaționali au ajuns la concluzia că Navalnîii a fost otrăvit cu o variantă nouă a Noviciok atunci când a ajuns în stare gravă la un spital din Germania în august 2020.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *