SUA impun SANCȚIUNI Belarusului, Rusia sare în ajutor: 1,5 miliarde de dolari

Statele Unite au confirmat o serie de sancţiuni împotriva Belarusului, după deturnarea la Minsk, duminică, a unui avion Ryanair cu destinaţia Vilnius şi arestarea unui jurnalist de opoziţie aflat la bordul acestuia, informează AFP. În plus faţă de măsurile deja anunţate în ultimele săptămâni, Washingtonul are în vedere elaborarea împreună cu Uniunea Europeană a unei „liste de sancţiuni ţintite împotriva membrilor cheie ai regimului Lukaşenko”.

Deturnarea forţată de către Belarus, sub pretexte false, a unui zbor comercial Ryanair care a circulat între două state membre ale Uniunii Europene şi arestarea jurnalistului Roman Protasevici constituie un afront direct la adresa standardelor internaţionale„, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Sancţiunile economice împotriva a nouă întreprinderi de stat din Belarus, reintroduse în aprilie în urma reprimării protestelor pro-democraţie, vor intra în vigoare pe 3 iunie. În urma alegerilor contestate din 2006, Washingtonul a interzis orice tranzacţie cu aceste companii. Trezoreria SUA a suspendat apoi aceste sancţiuni în 2015, salutând unele progrese, dar executivul american a avertizat la sfârşitul lunii martie că această suspendare ar putea să nu fie reînnoită. Totodată, Washington le-a recomandat cetăţenilor săi să nu călătorească în Belarus.

La rândul său, UE studiază posibilitatea unor sancţiuni care ar putea viza exporturile de potasiu şi tranzitul gazului din Rusia, două surse importante de venit pentru Belarus, conform unei declaraţii făcute joi de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. De asemenea, Bruxellesul a cerut companiilor aeriene să ocolească Belarusul.

Regimul de la Minsk susţine că avionul Ryanair care efectua cursa comercială Atena-Vilnius a fost deturnat din cauza unei ameninţări cu bombă şi că arestarea lui Roman Protasevici şi a prietenei sale, Sofia Sapega, a fost întâmplătoare.

Rusia va acorda un ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Belarus

Rusia va elibera o tranșă de 500 de milioane de dolari către Belarus, a doua dintr-un împrumut de 1,5 miliarde de dolari pe care Moscova l-a promis Minskului ca parte a eforturilor de a stabiliza situaţia din ţara vecină. Sprijinul financiar a fost anunţat după ce preşedintele rus Vladimir Putin a purtat o a doua zi de discuţii cu Lukaşenko, zi ce s-a încheiat pe un iaht în Sochi, relatează Al Jazeera. Moscova şi-a intensificat sprijinul pentru preşedintele bielorus Alexandru Lukaşenko, pe fondul indignării din Occident cu privire la deturnarea avionului Ryanair şi arestarea jurnalistului Roman Protasevici.

Minsk a primit o primă tranşă de 500 de milioane de dolari în octombrie anul trecut şi va primi a doua tranşă înainte de sfârşitul lunii iunie, a informat agenţia de ştiri RIA. De asemenea, Rusia s-a angajat să ia în considerare creşterea zborurilor către Belarus, pentru a compensa efectul interdicţiilor de zbor ale UE, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Summitul de două zile al lui Putin şi Lukaşenko a venit în momentul în care Uniunea Europeană şi Statele Unite au denunţat Belarusul pentru că a folosit o ameninţare falsă cu bombă pentru a forţa un avion Ryanair să aterizeze la Minsk. Autorităţile bieloruse au trimis un avion de luptă pentru a escorta avionul, înainte de a-l aresta pe jurnalistul Roman Protasevich şi prietena sa Sofia Sapega, cetăţean rus. Ambii sunt în închisoare acuzaţi că au orchestrat revolte în masă. Protasevici ar putea fi închis până la 15 ani.

Mai multe naţiuni europene au impus interdicţii de zbor pentru spaţiul aerian din Belarus, în timp ce SUA a spus că pregăteşte sancţiuni asupra a nouă companii bieloruse de stat ce vor intra în vigoare pe 3 iunie. Washingtonul a mai spus că lucrează cu UE la întocmirea unei liste a sancţiunilor ce vor viza membri cheie ai guvernului Lukaşenko.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.