SUA iau în calcul baze militare PERMANENTE în România, Polonia și țările baltice

Mii de soldați americani sunt staționați în țări precum România și Polonia, dar, oficial, doar în baze temporare. Acestea ar putea deveni în curând permanente – și este posibil să stârnească agitație la Kremlin, notează publicația germană Der Spiegel. Războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina provoacă schimbări fundamentale în politica de securitate a multor țări occidentale. Acum, există un impuls din partea SUA care ar putea submina practicile vechi de zeci de ani: Conducerea armatei americane pledează pentru înființarea unor baze americane permanente în statele est-europene membre NATO.

Este vorba despre înființarea unor baze permanente care ar putea fi apoi folosite de soldații americani desfășurați temporar, a declarat șeful de stat major Mark Milley în Congresul american. O astfel de mutare ar oferi avantajele unei prezențe militare permanente, fără anumite dezavantaje, cum ar fi necesitatea de a reuni familiile, de a le oferi locuințe și de a avea școli.

Rusia respinge categoric staționarea permanentă a trupelor de luptă ale NATO în statele est-europene, invocând un acord din anii 1990. Cu toate acestea, de la începutul acestui an, forțele americane și-au extins deja în mod semnificativ prezența militară în statele din estul NATO din cauza conflictului din Ucraina – însă oficial acestea sunt în principal desfășurări temporare, nu staționări permanente. Cel mai recent, Polonia a declarat că ar fi de asemenea deschisă la amplasarea de arme nucleare americane pe teritoriul său.

Partenerii est-europeni, inclusiv statele baltice, Polonia sau România, sunt „foarte, foarte dispuși” să construiască și să plătească bazele pentru trupele americane, a declarat Milley marți, în cadrul unei audieri privind bugetul apărării pentru următorul exercițiu bugetar.

Acest lucru ar putea obține „efectul” de descurajare al unei prezențe permanente, dar soldații înșiși nu ar trebui să fie desfășurați timp de „doi sau trei ani”, ci ar putea fi înlocuiți de fiecare dată după desfășurări mai scurte, a declarat Milley în fața parlamentarilor.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a adăugat în fața Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților că NATO este în curs de examinare a modului în care „arhitectura de securitate din regiune se va schimba în viitorul apropiat”. În cazul în care NATO ar ajunge la concluzia de a-și schimba prezența în Europa de Est, armata americană ar fi „cu siguranță o parte a acestui proces”, a spus el. El a spus că este posibil ca acest lucru să fie o problemă la summitul NATO din iunie. Obiectivul administrației americane este de a răspunde preocupărilor partenerilor săi estici, în special a celor din țările baltice, a spus Austin.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *