SUA dau asigurări că vor fi alături de România în faţa acţiunilor Rusiei: „Marea Neagră este o zonă de TENSIUNI!” Putin: „Exercițiile sunt PROVOCĂRI!”

Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, David Muniz, a declarat sâmbătă, într-un interviu pentru AGERPRES, că Statele Unite îşi vor continua politica de a fi alături de aliaţii şi partenerii lor de la Marea Neagră pentru a întări disuasiunea şi pentru a garanta că acţiuni precum cele desfăşurate în ultimii ani de Rusia în regiune nu vor merge mai departe. Declaraţiile au fost făcute la bordul USS Mount Whitney, nava comandant a Flotei a VI-a a SUA, care a ajuns vineri pentru o escală în Portul Constanţa, alături de distrugătorul USS Porter, ambele aflându-se în Marea Neagră, conform Marinei americane, pentru operaţiuni maritime de rutină alături de parteneri şi aliaţi din NATO.

Semnificaţia vizitei navei (la Constanţa – n.r.) este importantă. Ilustrează relaţia de securitate excelentă şi foarte puternică dintre ţările noastre„, a spus David Muniz.

Constanţa este al treilea port, după Istanbul, în Turcia, şi Batumi, în Georgia, în care a oprit USS Mount Whitney de la plecarea din Gaeta (Italia), la 29 octombrie. Nava va părăsi duminică portul Constanţa. Şapte nave militare ale forţelor navale din România, SUA (inclusiv USS Mount Whitney şi USS Porter), Turcia şi Ucraina au participat, vineri, la un exerciţiu care s-a desfăşurat în apele internaţionale ale Mării Negre, în largul ţărmului românesc, conform Ministerul Apărării Naţionale. Rugat să comenteze reacţia Rusiei conform căreia SUA desfăşoară activităţi agresive şi creează o forţă militară multinaţională în Marea Neagră, diplomatul american a afirmat că astfel de operaţiuni ca cele ale USS Mount Whitney sunt pregătite cu mult timp în avans.

Ruşii pretind în mod regulat că tot ce facem este provocator, însă, de fapt, transparenţa noastră în pregătirea exerciţiilor în cadrul NATO este unul dintre lucrurile care evidenţiază NATO ca alianţă de naţiuni democrate care colaborează transparent pentru securitate şi apărare reciprocă, nu în scopuri agresive”, a declarat el.

Marea Neagră nu este o zonă de conflict activ, militar, însă este cu siguranţă o zonă de tensiuni. Am văzut acţiunile Rusiei, cum ar fi anexarea ilegală a unor părţi din Ucraina, acţiunile din estul Ucrainei, chestiunile teritoriale din Georgia. SUA îşi vor continua politica de a fi alături de aliaţii şi prietenii noştri, de a creşte interoperabilitatea, de a întări disuasiunea, de a colabora cu forţele maritime ale statelor aliate şi partenere din Marea Neagră, pentru a ne asigura că lucrurile (acţiunile Rusiei – n.r.) nu vor merge mai departe”, a mai afirmat David Muniz.

Prezent alături de diplomatul american, vice-amiralul Eugene H. Black III, comandantul Flotei a VI-a a SUA, a declarat la rândul său pentru AGERPRES că această operaţiune a USS Mount Whitney, care a intrat în Marea Neagră la 4 noiembrie, a fost pregătită cu mult timp în urmă.

Aşa funcţionează alianţele şi parteneriatele, operaţiunile normale cu aliaţi şi prieteni. Este opţiunea Rusiei cum alege să caracterizeze asta. Sunt bucuros de relaţia strânsă cu partenerii NATO. Sunt bucuros să mă aflu în vizită în România”, a spus oficialul militar american.

În discursul său de la recepţia organizată pe navă cu ocazia prezenţei USS Mount Whitney în Portul Constanţa, vice-amiralul Eugene H. Black III a declarat că SUA „apreciază rolul-cheie al României în găzduirea şi implicarea în exerciţiile din Marea Neagră, care promovează cooperarea maritimă şi interoperabilitatea”.

În vizita sa de luna trecută (octombrie – n.r.) din România, secretarul (american) al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că ‘securitatea şi stabilitatea din Marea Neagră sunt în interesul naţional al SUA şi sunt esenţiale în ceea ce priveşte securitatea Flancului Estic al NATO’. Pentru a promova securitatea şi stabilitatea, ne-am angajat să lucrăm împreună pentru a consolida cooperarea în Marea Neagră”, a mai spus comandantul Flotei a VI-a a SUA.

Întrebat despre apelurile făcute recent de România şi Ucraina pentru o întărire a prezenţei militare americane în regiunea Mării Negre, chargé d’affaires al Ambasadei SUA în România a precizat în interviul pentru AGERPRES că nu există noi planuri în acest moment, dar că SUA sunt alături de România, apreciind „toate eforturile pentru a găzdui atât de multe forţe americane”.

De partea cealaltă, președintele rus Vladimir Putin spune că exerciţiile militare desfăşurate de Washington şi NATO în Marea Neagră sunt „o provocare serioasă”. Într-un interviu difuzat sâmbătă, Putin a subliniat că monitorizează atent situaţia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a catalogat acţiunile SUA şi ale aliaţilor NATO din Marea Neagră drept o „provocare serioasă” pentru Rusia, în condiţiile în care după ce au anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, şi-au extins controlul asupra zonelor navigabile din regiune. Putin a subliniat faptul că este al doilea avertisment transmis către NATO în mai puţin de 24 de ore prin care evidenţiază prezenţa militară occidentală în regiunea Mării Negre. Preşedintele rus acuză Washingtonul de escaladarea tensiunilor, deoarece, conform unor rapoarte întocmite săptămâna trecută, oficialii americani avertizează aliaţii europeni cu privire la riscul unui posibil atac rusesc.

Statele Unite şi aliaţii săi din NATO desfăşoară exerciţii neplanificate în Marea Neagră. Nu doar o flotă navală este implicată în aceste exerciţii, ci şi aviaţia, care efectuează zboruri de recunoaştere strategică. Aceasta este o provocare serioasă pentru noi”, a declarat preşedintele Vladimir Putin.

Oficialii americani au tras săptămâna trecută un semnal de alarmă cu privire la activităţile ruseşti în apropierea Ucrainei, unde separatiştii susţinuţi de Moscova controlează zone de teritoriu într-un conflict activ de şapte ani. Oficialii UE au reiterat angajamentul de a monitoriza situaţia sensibilă din estul Ucrainei pe 12 noiembrie şi au declarat că monitorizează situaţia împreună cu aliaţii lor americani şi britanici.

Franţa şi-a exprimat îngrijorările şi a avertizat Moscova că orice acţiune agresivă va avea „consecinţe grave”. Avertismentul a venit în timpul discuţiilor de la Paris în care ministrul francez al apărării Florence Parly şi ministrul de externe Jean-Yves Le Drian s-au întâlnit cu omologii lor ruşi, Serghei Şoigu şi Serghei Lavrov.

Oficialii ruşi insistă asupra faptului că Moscova nu a alimentat conflictul ucrainean, pe care îl consideră o chestiune ce ţine de voinţa celor care l-au început. Cu toate acestea, desfăşurarea masivă de trupe ruseşti în apropierea graniţei cu statul ucrainean a stârnit îngrijorări la Kiev şi printre partenerii occidentali ai Ucrainei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

3 comentarii la „SUA dau asigurări că vor fi alături de România în faţa acţiunilor Rusiei: „Marea Neagră este o zonă de TENSIUNI!” Putin: „Exercițiile sunt PROVOCĂRI!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *