SUA aprobă vânzarea către România a două sisteme de rachete antinavă

Departamentul de Stat al SUA a aprobat, vineri, vânzarea către România a două sisteme de rachete antinavă cu baza la sol, Naval Strike Missile (NSM), la un preţ estimat de 300 milioane de dolari şi a notificat Congresul SUA. Cele două sisteme sunt formate din patru instalaţii de lansare mobile, alte vehicule de transport, rachete, sisteme de comunicaţii etc. Fiecare sistem va avea şi un centru de distribuţie a focului. În pachetul logistic intră şi piese de schimb, publicaţii şi instruire, conform anunţului Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii.

Agenţia mai anunţă că principalul contractor este Raytheon Missile and Defense, Tucson, AZ. şi că România nu a propus un acord de off set.

Oferta contrazice declaraţiile ministrului Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, care spunea, pe 13 octombrie, în cadrul Forumului Bucureşti, organizat de Institutul ASPEN România, că şi companiile româneşti vor participa la programele de achiziţii militare.

Două elemente importante vor contura viitorul achiziţiilor pentru modernizarea Armatei României: menţinerea celor două procente din PIB pentru apărare până în 2026, precum şi identificarea şi implementarea celor mai bune alternative pentru companiile româneşti, astfel încât acestea să poată participa la programele de achiziţii militare,” declara Nicolae Ciucă.

Costurile programului de înzestrare „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” (SIML), aşa cum sunt cuprinse în proiectul de lege care va fi înaintat Parlamentului, sunt estimate la 200 milioane EURO, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie, aşa cum va fi stabilită prin lege de Parlament. Procedura specifică anterioară de achiziţie pentru SIML a fost anulată de autoritatea contractantă ca urmare a faptului că singurul operator economic care a depus o ofertă în cadrul procedurii specifice reglementată de HG 630/2018 nu a mai dorit continuarea negocierilor din cadrul etapei a-II-a.

Țara noastră are un rol deosebit de important în dezvoltarea posturii Alianței Nord-Atlantice de apărare și descurajare la Marea Neagră. De aceea este necesară dezvoltarea și modernizarea capabilităților naționale, pentru o gestionare eficientă a provocărilor de securitate din regiune.Forțele Navale Române au nevoie de un sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă care să le permită îndeplinirea misiunilor de descurajare, neutralizare sau distrugere a navelor de suprafață adverse, dar și de apărare a căilor de comunicații maritime proprii. Acest sistem trebuie să fie nou, modern, interoperabil cu celelalte sisteme care sunt sau urmează să intre în înzestrarea Armatei României, dar și cu cele din dotarea altor state membre ale NATO.În ceea ce privește cooperarea tehnologică și industrială dintre producătorul sistemului și operatorul economic român cu care va colabora, în proiectul legii de achiziție care va fi înaintat Parlamentului este prevăzută cooperarea industrială privind producția si mentenanța cu un operator economic din industria de apărare din România. Este important de subliniat ca procedurile noi de achiziții pentru programele majore de înzestrare trebuie să implice și industria românească de apărare, răspunzând astfel unui interes național de securitate: în situații de criză sau război să nu fie necesară trimiterea echipamentelor în afara teritoriului național. În plus, vor fi modernizate și dezvoltate facilități din industria națională de apărare, realizandu-se o infuzie de capital în economia românească și noi locuri de muncă cu un grad înalt de calificare”, a transmis sâmbătă ministrul Ciucă.

Obiectivul de înzestrare este planificat a fi realizat până în anul 2024.

România a mai cumpărat sisteme de rachete din SUA, sol-aer PATRIOT, într-un contract de aproape 4 miliarde de euro, şi sol-sol HIMARS, pentru aproape 1 miliard de euro. Primul sistem PATRIOT a fost recepţionat de Forţele Aeriene în această toamnă, iar primul sistem HIMARS va sosi în România la începutul anului 2021.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *