STUPEFIANT Se întâmplă la Constanța: Magistratul „nerecomandabil psihologic” al lui Sergiu Băhăian, din fruntea Judecătoriei

„Judecătorul e condamnat când vinovatul e achitat” – Publilius Syrus

De mai mulți ani, Justiția din România este Cenușăreasa dezbaterilor televizate. Parte componentă importantă a discursului politic legat de statul de drept, Justiția ține capul de afiș al nesfârșitelor dezbateri. În timp ce politicienii se răfuiesc pe acest subiect în platourile televizate, declarațiile de presă și prestațiile din Parlament și Guvern, s-a pierdut esența: Justiția nu este nici liberă, nici… mai grav – credibilă.

Am văzut cu toții cum, în acești ani, în ciuda victimizării constante a magistraților – care trebuie obligatoriu salvați, tot mai mulți procurori au îmbrățișat statutul rușinos de inculpat și, ulterior, de condamnat cu executare, urmați îndeaproape de judecători. Toți aceștia – și cei care vor urma vor face la fel, până să părăsească viața în libertate au făcut pârtie la Consiliul Superior al Magistraturii, unde au ridicat steagul victimizării și al reputației și onoarei și lezarea și pătarea imaginii și tot felul de astfel de găinării, spre irelevanța publică, dar suficient încât să ne dăm seama cu ce fel de oameni avem, de fapt, de-a face.

Ca exemplu, în timp ce politicienii eliberau pe străzi criminali și violatori, magistrații, aceiași care trebuie salvați, nu au scos un sunet, îngropându-se în dosare și tratate și căutând în disperare articole europene care să le permită să fie de acord cu dezlănțuirea violenței sau să nu aibă nici o reacție.

În ciuda nesfârșitelor dezbateri, realitatea este următoarea: Justiția nu prezintă credibilitate, lipsa unei practici unitare – aceeași speță, prezentată la cinci judecători, are cinci pronunțări sau sentințe diferite; interpretarea și încadrarea juridică tot mai aberantă, tot mai permisivă, tot mai lipsită de responsabilități ș.a.m.d. Corupția colcăie în instanțele și parchetele din toată țara, fiind prinse în păienjenișul robelor negre, care au ca interes orice numai împărțirea dreptății nu, aspecte pe care cei mai mulți dintre români le cunosc.

„Nerecomandabila” psihologic Constanța de la… Constanța

Un astfel de exemplu îl găsim la Constanța, atât orașul cât și judecătorul. Constanța Ilie este vicepreședintele Judecătoriei Constanța. De numele ei se leagă două secretizări. Una aplicată legal, pentru confidențialitatea procedurilor interne, alta… discutabilă. Începem cu prima dintre ele.

Judecătorul Constanța Ilie

În vara anului trecut, Constanța Ilie a candidat pentru funcția de președinte al Judecătoriei Constanța. La prezentarea proiectelor, potrivit Consiliului Superior al Magistraturii și Institutului Național al Magistraturii, s-au înscris 76 de doritori. Notele pe proiecte au fost… de toate felurile. Doi s-au retras pe parcurs și unul a absentat la examen, iar prestațiile celorlalți… de la corigenți cu note rușinoase de 3, până la 9,62; 9,60; 9,57; ba chiar au fost și doi candidați cu note de 10, semn clar că, la Constanța, există și judecători serioși. Constanța Ilie a obținut… 4,21.

Procedura a inclus și o evaluare psihologică, una care s-a dovedit a fi groaznică pentru trei dintre candidați, cărora li s-a aplicat crunt: nerecomandabil! Printre acești nerecomandabili pentru o asemenea funcție este și Constanța Ilie, care… a depus contestație la această evaluare:

Codul aplicat candidaților ar fi scăpat-o pe Constanța Ilie de acest statut rușinos, dacă ambițiile ei profesionale, în contextul acestor rezultate îngrozitoare, nu ar fi produs revoltă – pe bună dreptate – printre magistrați.

Divorțul pe bani sau cum funcționează Cosa Nostra din magistratura constănțeană

Ne ocupăm de a doua secretizare, care nu mai are acoperire legală și miroase a iz penal. Constanța Ilie a fost căsătorită din 20 aprilie 1996 cu constănțeanul Mălin George Ilie (născut la 22 ianuarie 1971). Din 2015, Mălin Ilie a preluat administrarea BVA Coal SRL Constanța, o firmă de garsonieră cu sediul pe bd. 1 Decembrie 1918 – ulterior mutată pe strada Ștefan cel Mare, tot într-un apartament, cu sucursală și în Iași; firmă care câștigase un contract cu CE Oltenia pentru a lua 1,2 milioane de tone de cărbune la 13 euro tona, pentru livrare în Serbia. Inundațiile din vara lui 2014 din Serbia au creat în țara vecină un necesar de cărbune, carierele acestora fiind inundate. BVA Coal fusese înființată cu doar câteva zile înainte de licitația pentru serviciile destinate Serbiei, în 23 octombrie 2014. Această firmă era specializată în… comerțul cu deșeuri și niciodată nu a figurat cu mai mult de doi angajați! Exportul în Serbia se făcea la un preţ de trei ori mai mare și pentru că autoritățile statului s-au comportat amatorește: adică au anunțat verificări pe care le-au făcut cu viteza melcului, BVA Coal și-a schimbat acționariatul. A dispărut unul dintre administratori, Asan Ilknur și a apărut, alături de Mălin Ilie, Iacob Oniga – condamnat în 1999 la 10 ani de închisoare pentru crimă.

Atât Mălin Ilie cât și Iacob Oniga provin din cercul relațional al lui Sergiu Băhăian, care în prezent are de ispășit mai multe condamnări, cea mai mare de 26 de ani, pentru crime cu cruzime deosebită și pentru infracțiuni economico – financiare, săvârșite cu complicitatea unor interpuși.

Mălin Ilie, apropiat de Valentin Slepac, locotenentul lui Sergiu Băhăian. Slepac a murit, în condiții misterioase, în Penitenciarul Jilava, în 2011. Tot Mălin Ilie a mai fost asociat cu Capbun Niculae și Moise Gabriel. Capbun Niculae a fost arestat în 2012, prin sentință a Tribunalului Constanța. În ceea ce-l privește, Gabriel Moise a fost acuzat de procurorii anticorupţie că a înşelat 189 de persoane cu peste 5 milioane de euro, prin intermediul grupului de firme Vectra, fondate de… Mălin Ilie.

BVA Coal SRL a fost radiată din Registrul Comerțului la începutul anului 2018, lăsând CE Oltenia cu buza umflată și cu găuri de peste 10 milioane lei. Adică exact ceea ce literatura de specialitate numește: evaziune fiscală!

Urmărirea penală a început în 2015, iar CE Oltenia se străduiește să recupereze banii, numai la începutul acestui an a demarat procedura de executare silită împotriva societății pe numele căreia au fost înregistrate nu mai puțin de opt dosare de executare, la Iași; o procedură identică fiind demarată și la Constanța, în 2018.

Până în prezent, atât Curtea de Conturi cât și Ministerul Economiei au sesizat organele de cercetare penală cu privire la afacerea BVA Coal. DNA și DIICOT au anunțat pe rând că investighează frauda însă… nici un rezultat până în prezent.

În octombrie 2014, Mălin Ilie a intentat acțiune de divorț din culpa comună a soților față de judecătorul Constanța Ilie. În ciuda faptului că ședințele de judecată sunt publice, nimic din ceea ce urmează să arătăm nu a fost făcut public, nici ședințele, cu atât mai puțin pronunțarea. Dosarul pe care îl prezentăm nu poate fi consultat nicăieri, fiind secretizat, iar TOMIS NEWS l-a obținut prin metode specifice.

Dezbaterile din acest dosar pot oricând să facă obiectul unui scenariu de film, pentru că avem convingerea că autoritățile statului nu se vor ocupa niciodată de el, mai ales că vorbim de sume importante de bani transferate în urma acestui proces de divorț. Astfel, dezbaterile pe fond au început abia pe 27 octombrie 2015, iar pronunțarea instanței s-a făcut pe… 28 octombrie 2015. Instanța a fost solicitată, printre altele, să încuviințeze păstrarea numelui dobândit de pârâtă prin căsătorie (dacă va dori), exercitarea autorității părintești asupra copiilor minori să fie atribuită mamei, iar pensia alimentară a fost stabilită la câte 2.000 lei/lună pentru fiecare dintre copii.

De acum urmează aspectele spectaculoase din dosarul de la Judecătoria Constanța: Constanța Ilie a solicitat daune morale de la Mălin Ilie în valoare de… 100.000 de euro! Mălin Ilie nu a avut nimic împotrivă – fiind foarte senin dispus să renunțe la 100.000 de euro, iar judecătorul de caz, Marilena Victoria Mircioi, nu a solicitat, așa cum trebuie procedat într-o astfel de situație și cum tocmai Constanța Ilie procedează în dosarele ei civile: motivarea acestor daune morale! Aceste daune se acordă în anumite situații: concediere, tăiere de salariu ș.a.m.d., o bază prin care Mălin Ilie i-ar fi produs un prejudiciu financiar Constanței Ilie și, astfel, trebuie acoperit. Judecătorul Marilena Mircioi nu a dorit în nici o secundă să știe în ce bază se fac aceste solicitări și, printr-o viteză incredibilă s-a… aprobat.

Prezentăm această mostră de Justiție care s-a făcut, în condițiile date, într-o aproximativă limbă română:

„Dezbaterile asupra fondului au avut loc în ședința publică (?!? – n.r.) din data de 27.10.2015 și au fost consemnate în încheierea de amânare a pronunțării ce face parte integrantă din prezenta hotărâre, când instanța, având nevoie de timp pentru a delibera, în temeiul art. 396 alin. 1 C. proc. Civ. a dispus amânarea pronunțarea (sic!) la data de 28.10.2015. (…) Pârâta a depus întâmpinare și cerere reconvențională prin care a solicitat admiterea în parte a acțiunii principale, admite în tot a cererii reconvenționale prin care a solicitat: desfacerea căsătoria (sic!) părților din culpa exclusivă a reclamantului – pârât, obligarea reclamantul (sic!) – pârât la suma de 100.000 Euro, echivalentul a 450.000 lei, cu titlu de „daune morale”, încuviințează păstrării de către aceasta a numelui de familie (…), încuviințarea exercitării autorității părintești asupra minorilor (I.G.V. – născut la 31.10.2001 și I.B. născută la 2.02.2008– n.r.) în mod exclusiv, de către pârâta reconvenientă”, se arată în dosarul secretizat nr. 32739/212/2014, cu următoarea pronunțare:

„Obligă reclamantul – pârât la plata sumei de 100.000 de euro, cu titlu de daune morale. Hotărârea se va comunica Serviciului de stare civilă și Registrului național al regimurilor matrimoniale. Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare”.

Evident, Mălin Ilie nu a depus nici un apel, renunțând astfel la 100.000 de euro cu o lejeritate incredibilă.

Sursele TOMIS NEWS din magistratura bucureșteană ne-au precizat faptul că, în realitate, Constanța Ilie a divorțat de Mălin Ilie doar pe hârtie, cei doi fiind și astăzi împreună, renunțarea senină la cei 100.000 de euro fiind astfel „acoperirea banilor furați de Mălin Ilie, în cazul în care se va duce vreodată la pușcărie și vor fi disponibili la Constanța Ilie”.

VA URMA!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “STUPEFIANT Se întâmplă la Constanța: Magistratul „nerecomandabil psihologic” al lui Sergiu Băhăian, din fruntea Judecătoriei

  • duminică, 29 decembrie 2019 la 18:05
    Permalink

    E destul de dureros ca aceiasi sobolani poltici se rotesc la conducerea invatamantului constantean .Timp de 15ani am simptit pe pielea mea. Ne comvoca dimineata la parul fostilor pioneri si primeam repartitia la orele03,00 dimineata.Stateam ca prostii o zi si o noapte asta ca sa ne umileasca si mai mult.Aceste specii bipede nici daca se nasc a doua oara nu se vor schimba .Asa ca nu strainii au distrus invatamantul nostru ci mizerile morale care se rotesc pe acolo.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *