STUDIU InfoCons: 50% dintre produsele de panificație conţin E-uri, doar 26% afişează procentul ingredientului principal

Studiul publicat de InfoCons a vizat produsele de tip pâine de pe piaţa românească, iar rezultatele au fost alarmante, majoritatea produselor fiind pline de aşa-numitele E-uri. Pentru realizarea studiului, InfoCons a examinat 50 de produse de tip pâine de pe piață. Produsele proveneau de la următorii producători/distribuitori: Carrefour, Auchan, Lidl, România Hypermarche, Frontera Trading, Grewe, Karamolegos Bakery România, Dobrogea Grup, C. Boromir, Oltina Impex, Velrom, Smart Food Solutions, Vel Pitar. După efectuare studiului, datele obținute au fost analizate și centralizate de InfoCons. Aceștia au constatat că doar 26% din totalul produselor ce au fost studiate afișau pe eticheta procentul ingredientului principal.

Ingredientele principale regăsite au fost făina de diverse tipuri sau amestecul de panificație. Făina a fost regăsită in compoziția produselor examinate în proporții cuprinse între 26 și 78%. Amestecul de panificație a fost regăsit in compoziția produselor examinate în proporții cuprinse între 7 și 69,4%. Procentul de cartofi, cerealele sau semințele regăsit în produsele examinate:

14% conțin semințe în proporții cuprinse între 1,2% și 29%.
4% conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%.

4% conțin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%.

Doar 44% din produsele ce au fost examinate menționau tipul de faină folosit pentru prepararea produsului. S-au identificat 5 tipuri de făină:

Făina de tip 650 se află în compoziția a 77,27% din produsele studiate.
Făina de tip 1250 se află în compoziția a 72% din produsele studiate.

Făina de tip 550 se află în compoziția a 9% din produsele studiate.
Făina de tip 480 se află în compoziția a 5% din produsele studiate.

Făina de tip 1350 se află în compoziția a 5% din produsele studiate.

66% din produsele ce au fost examinate cu ocazia studiului făcut de InfoCons nu menționau sursa de proveniență a ingredientelor principale.

50% din produsele ce au fost studiate de InfoCons pentru realizarea acestui studiu, au în compoziție lor E-uri. Tipurile de E-uri ce au fost regăsite cel mai des în pâinea studiată sunt:

Acidul Ascorbic (E300) – acesta a fost regăsit în 60% din produsele studiate.
Acidul Sorbic (E200) – acesta a fost regăsit în 48% din produsele studiate.

Propionatul de Calciu (E282) – acesta a fost regăsit în 40% din produsele studiate.

Cantitatea de zaharuri ce a fost regăsită în pâine este cuprinsă intre 0,22g și 7g. În ceea ce privește sarea din compoziția acesteia, cantitatea este cuprinsă între 0,1g și 2,3g. 2% din produsele ce au fost studiate nu menționau dacă în compoziția lor se regăsesc zaharuri sau sare.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *