Studiu european: Principala cauză a antivaccinismului este… consumul de informații în social media. Românii și bulgarii, cei mai reticenți

Mai mult de un sfert din cetățenii adulți ai Uniunii Europene nu va accepta vaccinul anti-Covid, arată un studiu realizat la nivel european de Eurofound și dat publicității joi. Rezultatele acestuia sugerează o legătură puternică între respingerea vaccinării și consumul de social media, mai ales atunci când social media reprezintă principala sursă de informare a cetățenilor, notează Reuters.

Din păcate, aceste date arată un eșec al comunicării convingătoare și clare despre eficacitatea vaccinurilor și siguranța oferită de acestea”, a spus Daphne Ahrendt, manager cercetător la Eurofound, citată de Reuters. 

Bulgarii sunt cei mai reticenți în acceptarea vaccinării, cu 67% dintre adulți declarând că este foarte puțin probabil să se imunizeze. În Irlanda, doar 10% dintre adulți au spus că nu se vor vaccina împotriva Covid.  Cercetarea a descoperit că există pe acest subiect o diviziune între Estul și Vestul Europei. Cu excepția Franței și a Austriei, intenția de vaccinare este peste 60% în toate țările vestice, cu țările nordice și mediteraneene având chiar procente și mai mari. Dorința de imunizare în țările membre din Est este mult mai scăzută, mergând de la 59% în România la 33% în Bulgaria. 

Cea mai mare influență asupra scepticismului cetățenilor în fața vaccinului o are timpul petrecut în rețelele sociale și, de asemenea, ce media este folosită mai mult. 40% dintre cei care folosesc rețelele sociale ca sursă principală de informare nu doresc să se vaccineze.  Între cei care folosesc media tradiționale, inclusiv presa, radio-ul și televiziunea, ca sursă principală de informare, numai 18% dintre cei care au participat la cercetare s-au declarat vaccino-sceptici.  Același studiu a relevat și faptul că studenții, angajații și pensionarii sunt mai puțin reticenți în fața vaccinării decât alte categorii sociale, în timp ce 39% dintre cei care sunt șomeri și cei care sunt bolnavi cronic sau au dizabilități s-au declarat mai ezitanți. 

Studiul s-a desfășurat în perioada februarie-martie 2021 în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. 

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Studiu european: Principala cauză a antivaccinismului este… consumul de informații în social media. Românii și bulgarii, cei mai reticenți

  • joi, 13 mai 2021 la 19:39
    Permalink

    Am o singura intrebare? Cum dracu’ te imunizezi daca te poti imbolnavi din nou? Vaxi e pt bani si pt otravire

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *