STUDIU DE CAZ Cum ajunge un ministru în stare de dependență față de un grup de interese

Înaltul funcționar public este supus unor situații standard. Ca un fel de secret al lui Pollichinele, politicienii ajung, chiar dacă au intenții bune, să nu își mai respecte promisiunile. În cazul de față vom vorbi despre un anume politician, respectiv Virgil Popescu, proaspăt demis – dar încă interimar, din fruntea Ministerului Economiei.

Ca la manual, Virgil Popescu a fost adus, la fel ca toți colegii lui din Executiv sau pe alte funcții importante, în stare de dependență față de un grup de interese. Manualul este următorul: în preajma alegerilor, fiecare partid politic este parazitat de diverși specialiști din cadrul Serviciilor de informații, care promit sprijin și protecție celor care, probabil, vor ocupa diverse demnități publice. După alegeri, câștigătorii sunt chemați de sfătuitori la o serie de întâlniri. Pe parcursul primei discuții, proaspătul demnitar este periat bine, lăudat, scuturat de scame, după care i se atrage atenția că, în anumite momente, a fost sprijinit, deși el nu știe – o minciună îngrozitoare. De asemenea, i se spune că anumiți inamici ai lui sunt în atenția acestor sfătuitori – a doua minciună îngrozitoare ș.a.m.d. În final, demnitarului i se atrage atenția că anumite domenii ar fi bine să fie gestionate de un sfătuitor cu competențe. În urma acestui compromis, demnitarul ar urma să beneficieze de o anumită protecțiesfaturi competente, semnalarea apariției unor anumiți indivizi nedoriți, o reflectare bună în mass-media ș.a.m.d.

CITEȘTE ȘI:

În realitate, sfătuitorul din campania electorală, cât și interlocutorii aduși la discuțiile după campanie, nu reprezintă decât parțial un anumit Serviciu de informații. Sfătuitorul este un biet funcționar public, care, după o carieră desfășurată în instituții de stat, ar dori și el să mai ciupească ceva, fiind conștient că nu există nici o instituție care să îl oprească din aceste intenții. Astfel, interlocutorii din Servicii reprezintă, din păcate, grupuri de influență care sunt interesate să gestioneze anumite domenii, ascunzându-se în spatele falsei sintagme a interesului național. Ulterior, după ce înaltul demnitar bate palma cu sfătuitorii, acesta se trezește în fața unei ocazii de compromitere. Evident, i se transmite faptul că nu este nici o problemă. Totuși, dacă înaltul demnitar va dori să ia o serie de decizii contrare intereselor sfătuitorului, informațiile compromițătoare vor fi puse pe tapet, adică ar putea să scape în mass-media sau către adversarii politici. Din acest punct, nu mai există nici un demnitar public, ci o simplă marionetă, șantajabilă și care, la un moment dat, va deconta micile sale derapaje și aranjamentele sfătuitorilor.

Revenind la studiul concret de caz, ministrul Economiei, Virgil Popescu, identificăm până acum câteva etape:

  1. Consilierul său personal, Claudiu Rădulescu, fost ofițer SRI, membru în Consiliul de Administrație al ROMARM – instituție care beneficiază de inflație de foști ofițeri SRI de mai mulți ani. (Așa cum TOMIS NEWS a relatat recent AICI!)
  2. Lipsa unei reacții din partea consilierului personal, care, după 17 ani de activitate de intelligence, ar fi trebuit să îi semnaleze ministrului că numirile unui prieten asupra căruia planează suspiciunile de devalizare a mai multor societăți comerciale – Alin Udriște (mai multe, AICI! și AICI!) – la conducerea Societății Naționale a Apelor Minerale, dar și a unui… mecanic auto, Victor Sandu, în fruntea CA al respectivei Societăți, nu sunt cele mai… inspirate.

Ultima etapă, cea a încheierii activității politice a ministrului Virgil Popescu, este condiționată de deciziile pe care poate să le ia și ne referim aici la ieșirea de sub influența unor indivizi, care, în spatele expresiei interesul național, ascund strict interese personale sau poate să rămână ancorat în această situație, cu final previzibil…

Muci în freză, PSD-ist de frunte, consilierul personal al ministrului liberal al Economiei

Experiența profesională a lui Alin Udriște poate fi analizată prin prisma unor etape care i-au… marcat existența. Perioada în care clanul Udriște era condus de fostul securist Ion Udriște a fost cea mai fructuoasă din punct de vedere financiar. În această perioadă, tânărul Alin Udriște, în afara calității de șofer al tatălui său, prefera să se implice, conform spuselor apropiaților săi, în micul trafic de frontieră, fiind interesat să asigure nexcesarul de combustibil vecinilor sârbi, aflați la momentul respectiv sub embargo! Evident, pentru că toată lumea bună a orașului proceda la fel, nimeni nu l-a deranjat.

În același timp, fostul ofițer de Securitate, Ion Udriște, aflat în cercul relațional al tatălui Danei Năstase – soția fostului premier, a profitat din plin de relațiile pe care le-a avut cu persoanele din conducerea FSN/PSD. Ca exemplu, în 2003, ca urmare a presiunilor exercitate de un obscur secretar de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, mai târziu celebrul Petre Daea, Ion Udriște a reușit să pună mâna pe aproape 500 de hectare de luciu de apă în județul Neamț. După mai multe denunțuri la defunctul PNA, unul dintre ele implicând-o și pe soția lui Adrian Năstase pentru trafic de influență în favoarea lui Ion Udriște, Justiția din România a reușit, după aproape 15 ani, să anuleze licitația prin care statul român fusese jefuit! În afacerea Piscicola Neamț – societatea vândută la 1,6 miliarde lei vechi prin subevaluarea activului – a fost implicată și aproape toată conducerea ADS București. La momentul respectiv, Petre Daea fusese incriminat de Parchetul General și de PNA. Deși, în acest tun au fost implicați foarte mulți funcționari publici, aceștia nu au răspuns penal pentru faptele săvârșite, întrucât a intervenit… prescripția. Alin Udriște a fost cel mai inspirat, scăpând de urmărirea penală după ce a aruncat toată vina pentru infracțiunile săvârșite în spinarea tatălui său, decedat între timp…

Alin Udriște este cunoscut în Ministerul Economiei drept muci în freză – din cauza cantității exagerate de gel de păr pe care o utilizează și a ajuns în instituție după ce s-a axat pe gestionarea (devalizarea, mai corect spus) a societăților comerciale pe care le-a moștenit de la tatăul său. Ca exemplu, instanța de judecată a decis că înstrăinarea către firma controlată de fostul securist Ion Udriște a activelor SC Piscicola Neamț s-a făcut în mod ilegal, însă ulterior s-a constatat că baza materială a fost în totalitate vândută la fier de către… Alin Udriște. Un alt episod al acestei etape din viața fostului lider TSD Mehedinți îl reprezintă asocierea cu o grupare infracțională axată pe evaziunea fiscală, pentru un prejudiciu de aproape 2 milioane de euro, aspect asupra căruia nu mai insistăm. Ultimul aspect: Alin Udriște a concediat o angajată din brutăria pe care o conducea pentru că nu a fost atentă și… nu l-a salutat. Aceasta a acționat în justiție și a obținut reangajarea, după ce judecătorii s-au tăvălit de râs când l-au auzit pe Alin Udriște că angajata a plecat acasă cu două pâini a câte 400 gr., în loc de 300 gr…

În 2016, Alin Udriște a părăsit funcția de președinte al TSD Mehedinți și, la doar câteva zile după demisie, figura pe listele PNL, alături de actualul ministru al Economiei, Virgil Popescu.

VA URMA!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *