STUDIU: 6 din 10 manageri sunt optimiști, dar rezervați în privința viitorului

Perspectivele depășirii pandemiei COVID îi fac pe majoritatea managerilor din România să fie optimiști, însă destul de rezervați în privința viitorului. 71% dintre oamenii de afaceri chestionați într-un barometru Sierra Quadrant estimează că economia va ieși cu adevărat din criză abia în a două parte a anului viitor. Ridicarea restricțiilor și posibilă revenire la normalitate au crescut semnificativ optimismul investitorilor din economia românească.

Potrivit celei de-a VII-a edițîi a Barometrului Sierra Quadrant privind starea business-ului, 62% se consideră optimiști în privința viitorului economiei, considerând că România se îndreaptă către o direcție bună. Numai 12% văd nori negri la orizont, iar restul (26%) au evitat să răspundă, considerând că există încă destul de multe necunoscute în privința perspectivelor economice.

Când va ieși economia din criză? Dincolo de datele de la Institutul Național de Statistică, 71% dintre oamenii de afaceri chestionați consideră că depășirea perioadei de criză, la nivelul întregii economii, va interveni abia în a două parte a anului viitor. Numai 12% văd o revenire economică sustenabilă în 2021 (S2), iar restul au evitat să răspundă. Întrebați care sunt atuurile economiei în perspectiva ieșirii din criză, 47% dintre respondenți au indicat revenirea consumului, 19% se bazează pe atragerea fondurilor UE, 13% au indicat costurile logistice relativ scăzute din România, 11% au menționat forță de muncă, iar restul alte motive.

În opinia investitorilor, cea mai mare provocare în prezent rămâne pandemia și efectele sale (restricțîi, scăderea consumului etc.), menționată de 58% dintre aceștia. În topul temerilor se mai situează dinamică inflației (43%), creșterea cursului euro (38%), accentuarea blocajului financiar (27%) și accesul limitat la finanțare (13%).

Evoluția impredictibilă a pandemiei COVID, dincolo de dinamică vaccinarilor, pune în continuare sub semnul întrebării reluarea consumului, principalul motor al economiei. Este, în continuare, foarte dificil să îți creionezi un plan de business în condițiile situației sanitare”, afirmă Ovidiu Neacșu, partener asociat Sierra Quadrant.

În ceea ce privește creșterea prețurilor, această generează deja costuri semnificative, pe întregul lanț economic:

Scumpirea materiilor prime, creșterea costurilor cu utilitățile, cu carburanțîi, sunt de natură să creeze dificultăți semnificative într-o economie fragilă, cum este cea românească, în care transpunerea directă în preț a acestor costuri poate duce compania direct în insolvență în condițiile puterii de cumpărare reduse”, a mai spus acesta.

La un an de la debutul pandemiei, marea majoritate a firmelor românești și-a restructurat afacerile. 67% dintre investitorii chestionați în barometru au declarat că și-au reorganizat business-urile, în așa fel încât să facă față provocărilor generate de scăderea consumului, de restricțiile de circulație și de accesul tot mai limitat la finanțare. Principalele decizii au vizat optimizarea costurilor logistice (chirii, utilități, parc auto etc.), menționată de 73% dintre cei chestionați, reconfigurarea ofertelor (49%), reducerea creditului furnizor (34%), reduceri de personal/scăderea salariilor (21%) și digitalizarea activităților companiilor (29%).

Restructurarea afacerilor a fost cuvântul de ordine în 2020 și continuă și în 2021. Anul COVID a adus scăderi semnificative de activitate în multe domenii de activitate, iar măsurile luate la timp au salvat multe business-uri. Nu însă pe toate. Există, din păcate, un număr foarte mare de companii care se află în dificultate financiară și care funcționează cu frână de mâna trasă. Adică sunt la limita supraviețuirii, iar perspectivele nu sunt dintre cele mai încurajatoare”, arată concluziile barometrului.

Sierra Quadrant estima, luna trecută, că în această situație se află peste 60.000 de companii din zona IMM-urilor, cele mai multe din domenii afectate de restricțiile impuse de pandemie. Potrivit experților, numărul firmelor în dificultate ar fi fost mai mare dacă statul nu ar fi susținut, în timpul pandemiei, supraviețuirea acestora.

Amânarea plățîi taxelor, a ratelor și leasingurilor bancare, plățile făcute pentru șomajul tehnic, programul IMM Invest – au fost elemente care au menținut pe linia de plutire o economie în care nevoia de finanțare e uriașă și în care peste 90% dintre companii sunt slab capitalizate”, mai spun specialiștii.

Veștile bune din economie nu trebuie să ne facă să ne îmbătăm cu apă rece, spun experțîi de la Sierra Quadrant. Economia își va reveni, treptat, însă perspectivele unui reviriment solid încă din acest an sunt reduse.

Eliminarea restricțiilor este prima condiție, pentru că este singură în măsură să restarteze consumul, să recladeasca încrederea firmelor și a populației. Apoi trebuie să se îndeplinească și celelalte, precum menținerea inflației într-o limita acceptabilă, cursul euro etc. Abia apoi vom putea vorbi de o creștere economică sustenabilă, dincolo de cea statistică”, arată concluziile barometrului.

Potrivit companiei, revenirea economică în 2021 ar trebui asociată literei,, K”, mai mult decât celei sub formă de „V”.

Unele sectoare vor continuă performanță bună reușită în acest an pandemic și vor crește, precum comerțul online, livrările, IT & C-ul în general, pharma, healthcare, construcțiile. Altele, din păcate, vor continuă să funcționeze, în 2021, la limita supraviețuirii, precum agricultură, industria prelucrătoare, sectoarele tehnologice în general dar și HORECA. În aceste sectoare, revenirea la nivelul din 2019 va fi una graduală, probabil abia din 2022”, afirmă specialiștii.

Astfel că, și în următoarele luni, restructurarea, optimizarea business-urilor se vor află în prim-plan.

„Revenirea economică trebuie pregătită. Trebuie să îți găsești fondurile necesare, forță de muncă, produsele și serviciile adaptate noii realități economice. Mare atenție însă la cum îți construiești perspectivele, pentru că viitorul poate aduce multe surprize, în contextul pandemiei. Așa că este mai bine să fii rezervat și să îți pregătești compania, business-ul, și pentru zile negre”, mai spun aceștia.

Barometrul Sierra Quadrant privind starea economiei, ediția a VIII-a, a fost efectuat de compania de consultanță Frames și Sierra Quadrant în perioada 3-11 mai 2021, prin chestionare online, telefonic și email, pe un eșantion reprezentativ de 320 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerț, la servicii financiare, agricultură, energie, confecțîi, IT etc.

La barometru au răspuns, în total, 1643 de persoane. Profilul respondenților a fost reprezentat de antreprenori, manageri de companii, middle și top management, cu studii superioare, 58% bărbați și 42% femei, cu o vârstă medie de 45 de ani.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.