STS, în pregătiri pentru alegerile locale: Se verifică aplicația de centralizare, semnalul GSM și se caută operatori

Serviciul de Telecomunicații Speciale anunță că asigură sprijinul de comunicații și tehnologia informației pentru buna desfășurare a alegerilor locale organizate în 27 septembrie. Astfel, începând cu data de 3 august 2020, STS a asigurat serviciile de telecomunicații speciale și de comunicații de voce și date pentru birourile electorale de circumscripție, precum și resursele necesare pentru configurarea adreselor de poștă electronică ale acestor birouri electorale. Totodată, începând cu data de 7 august 2020, au fost distribuite terminalele telefonice mobile pentru a asigura serviciile de voce destinate centrelor de suport pentru relaţia cu publicul şi cu birourile electorale ierarhic inferioare constituite pe lângă birourile electorale de circumscripţie judeţeană şi biroul electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti.

În această perioadă, specialiștii STS instalează infrastructura de comunicaţii necesară funcţionării SIMPV. În acest sens, personalul STS verifică nivelul acoperirii GSM a operatorilor publici în locațiile secțiilor de votare, iar în situația în care este necesar, asigură echipamente de comunicații pentru amplificarea semnalului.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale și Legii nr. 135/2020 privind stabilirea datei alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Serviciul de Telecomunicații Speciale asigură implementarea și gestionarea sistemelor informatice necesare bunei desfășurări a procesului electoral, respectiv:  SIMPV – Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal; SICPV – Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale.

Specialiștii STS desfășoară activități pentru dezvoltarea aplicației informatice pentru verificarea dreptului la vot, precum și a aplicației informatice pentru centralizarea proceselor-verbale, utilizate de Biroul Electoral Central, conform cerințelor operaționale furnizate de AEP. Sunt în derulare sesiuni de examinare practică, în centre de evaluare, pentru selectarea operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, conform planificărilor efectuate de Autoritatea Electorală Permanentă.

Similar procesele electorale anterioare, STS va operaționaliza Centrul de suport tehnic prin care va fi asigurată asistență tehnică pentru operatorii de calculator din secțiile de votare și informaticienii de la birourile electorale de circumscripție. De asemenea, atât în teritoriu, cât și în București, vor fi disponibile centre de intervenție operativă care pot acționa rapid pentru remedierea defecțiunilor de funcționare a infrastructurii de comunicații sau a echipamentelor informatice.

Toate activitățile desfășurate se realizează cu respectarea normelor de prevenire și limitare a răspândirii noului coronavirus – COVID19, precizează STS.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *