Stroe (PSD), o „toarnă” pe Kovesi din Legea „turnătoriei” a avertizorului de integritate: „Se pregătește candidatura feminină la prezidențiale”
Camera Deputaţilor a adoptat pe 29 iunie proiectul privind protecţia avertizorilor în interes public, care vizează persoanele care raportează încălcări ale legii. Proiectul, iniţiat de Guvern, stabileşte cadrul general în materia protecţiei persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanelor juridice de drept privat. Camera Deputaţilor este for decizional. Proiectul vizează transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.
Președintele PSD Constanța, senatorul Felix Stroe, consideră că adoptarea actului normativ este o inutilitate de proporții, în sensul ideii de legiferare, însă are o explicație… politică, parlamentarul considerând faptul că astfel se face drum pentru candidatura Laurei Codruța Kovesi la prezidențialele din 2024:
„Ultima fandacsie a USR e legată de proiectul Legii Avertizorului de Integritate. Ce trebuie să știe orice om de bună credință este că:
– În momentul de față, EXISTĂ în vigoare o Lege privind avertizorul de integritate, Legea 571/2004, care a fost adoptată de majoritatea PSD. Legea reglementează protecția doar pentru instituțiile publice și fără a de dispune organizarea unor structuri și proceduri pentru raportările acestora.
– La propunerea Comisiei Europene, în anul 2019 a fost adoptată Directiva UE 2019/1937 prin care toate statele membre sunt obligate să organizeze structuri și proceduri pentru raportările avertizorilor de integritate la nivelul tuturor instituțiilor, dar și în companiile private cu peste 50 de angajați.
Aceste obligații sunt însă formulate în ceea ce privește raportările privind încălcările dreptului Uniunii Europene, fiind LA LATITUDINEA statelor membre să extindă aplicarea și în privința dreptului național!
– Ca dovadă, până în momentul de față NICIUN STAT MEMBRU nu a transpus Directiva UE în acest domeniu! Doar 9 state au adoptat legea, dar încă nu s-au creat structurile, 17 state sunt în întârziere, iar un stat nici măcar nu a început încă dezbaterea pe acest subiect!?
– Există acum amendamente propuse de PSD-PNL-UDMR care întăresc protecția pentru avertizorii de integritate. De exemplu, s-au introdus măsuri reparatorii pentru avertizorii de integritate care au suferit represalii din partea celor pe care i-au reclamat. În plus, nimic din ceea ce este obligatoriu în Directiva UE nu a fost omis din Legea adoptată în România și nimic din ceea ce este interzis în Directiva UE nu e permis în legea românească. Așadar, totul este un meschin joc politicianist, menit să pregătească o anumită candidatură (feminină) pentru prezidențiale, o ultimă încercare de a salva de la pieire un partid muribund – USR – care pozează în campionul anticorupției și care, în realitate, e putred pe interior până la prăsele!”, a transmis senatorul Stroe.
USR a sesizat CCR cu privire la legea avertizorilor de integritate, potrivit unui comunicat de presă. Pentru a avea semnăturile necesare, USR a apelat și la deputații care au părăsit partidul și au anunțat înscrierea în REPER. Curtea Constituţională a stabilit să dezbată pe 21 septembrie sesizarea formulată de USR în legătură cu legea avertizorilor de integritate. Totodată, preşedintele interimar al Senatului Alina Gorghiu a precizat că legea de protejare a avertizorilor de integritate nu a fost încă promulgată. Ea a mai spus că, în cazul în care analiza actului normativ va duce la concluzia că trebuie operate modificări tehnice, atunci acestea vor fi efectuate.
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, anunță, într-un comunicat dat publicității joi, că analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drep în România. Motivul: din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorul de integritate.
„Principalul motiv de îngrijorare este că aceste dispoziții ar putea avea un efect de demobilizare, descurajând potențialii avertizori de integritate din România și afectând negativ nivelul de detectare a fraudei din UE. De facto, acest lucru ar duce la o deteriorare a sistemului existent care asigură buna funcționare a serviciilor de anchetă și de urmărire penală în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a fraudei, inclusiv a fraudei fiscale, a corupției sau a altor încălcări ale dreptului Uniunii legate de execuția bugetului Uniunii sau de protecția intereselor financiare ale Uniunii”, se arată în comunicatul trimis de șefa Parchetului European.