Strânși cu ușa între profesioniștii promiși și… angajamentele din campanie: Cum s-a umplut o armată de PSD-iști cu funcții de conducere în guvernarea liberală

Miniștrii Guvernului Ludovic Orban s-au reunit, luni dimineață, la Parlament, cu senatorii și deputații partidului. Este prima reuniune de acest fel la aproape trei luni de la instalarea guvernării liberale și a fost menită să îi calmeze pe parlamentarii PNL. O parte din aleșii liberali sunt nemulțumiți de activitatea miniștrilor. Unii senatori și deputați PNL se plâng că află din presă despre anumite decizii ale miniștrilor. De asemenea, unii miniștri sunt acuzați că nu mai răspund la telefoane. Premierul Ludovic Orban nu a participat la întâlnire, fiind plecat în Polonia.

Unul dintre miniștrii vizați a fost cel al Economiei, Virgil Popescu, în special legat de subiectul Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), care a fost predată către ALDE. La conducerea ANRM s-au aflat, timp de mai mulți ani, reprezentanții unui grup de interese transpartinic, al cărui inițiator, liderul PSD Neamț, Ionel Arsene, a reușit performanța de a monopoliza exploatarea agregatelor minerale în zona Moldova și nu numai. De asemenea, acest grup s-a asigurat de căpușarea unor interese și afaceri ale statului român în domeniul resurselor minerale.

După plecarea PSD de la guvernare și preluarea frâielor de către liberali, a urmat la ciolan o altă trupă tot cu legături în spectrul politic. Astfel, TOMIS NEWS continuă seria dezvăluirilor despre ce se întâmplă la Societatea Națională a Apelor Minerale SA (SNAM), aflată în subordinea ANRM.

CITEȘTE ȘI:

Cu cheia de 16 în CA-ul SNAM

Alin Guțu, numit de PSD, a fost director general al SNAM până la ședința Consiliului de Administrație al Societății din 15 ianuarie a.c. Ședința în cauză a fost foarte… haioasă. Guțu avea un contract valabil, semnat în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990. Numai că, dacă s-a schimbat guvernul, se schimbă și trupa, nu? Victor Sandu, fost director al Administrației „Apele Române” a intrat în acea ședință și a spus că el este șeful Consiliului de Administrație. Mai exact, s-a autointitulat șef al CA…

Victor Sandu a fost promovat în ultimele luni de guvernare PSD de fostul trezorier al partidului, Mircea Drăghici, între timp trimis în judecată de DNA pentru două fapte de delapidare și pentru utilizarea subvențiilor de partid în alte scopuri.

Victor Sandu este administrator al T.M.D. LASTING SERVICE, un service auto unde, de exemplu, Administrația Prezidențială a cheltuit, numai în 2018, 30.000 de euro pe reparații auto. Mai adăugăm faptul că firma în cauză a avut zeci de contracte atribuite direct de companii de stat pentru reparații, furnizare și/sau montare de piese în ultimii 9 ani. Foștii lui colaboratori ne-au explicat de ce, pe lângă relația cu Drăghici, Victor Sandu era dorit de instituțiile de stat: „Umflă facturile din service, oferind un procent din sumă și șoferilor, pentru a-și ține gura. Așa, toată lumea e mulțumită!

Ceilalți membri ai CA al SNAM sunt Mircea Dragoș Dascălu (adus încă din 2016, de tehnocrații lui Dacian Cioloș, bun profesionist, dar slab comunicator), Ramona Nodea (fosta secretară a primarului liberal Marcel Romanescu de la Târgu-Jiu și numită în CA prin dispoziție verbală a ministrului Economiei, Virgil Popescu), Doru Corneliu Vlad (la fel, în CA prin dispoziție verbală a ministrului Economiei) și Constantin Zorilă (informator nedovedit, colecționar de calități de membru în mai multe CA-uri, cunoscut ca eficient la Secretariatul General al Guvernului pentru că e dispus să semneze orice, fie și ilegalități, doar ca să-și păstreze funcția).

La aceeași ședință de CA, Victor Sandu a explicat furtunos faptul că are ordin de la ministrul Economiei să schimbe directorul general al Societății. Toți cei menționați s-au conformat. De exemplu, Doru Corneliu Vlad nici măcar nu a mimat interesul față de ședința de CA care urma, singura sa dilemă, pe holurile Ministerului Economiei, a fost dacă îi va fi decontat transportul și masa…

Dascălu și Nodea au refuzat, însă, să voteze, întrucât „destituirea lui Guțu este ilegală” și au solicitat ca poziția lor să fie consemnată în procesul verbal.

Cu „Muci în freză” la șefia SNAM

După destituirea directorului general, s-a votat înlocuitorul acestuia. Victor Sandu a scos un CV al unui proaspăt membru PNL, fostul șef al Tineretului Social Democrat din Mehedinți – Alin Udriște, insistând asupra faptului că este „alegerea perfectă”!

Alin Udriște este fiul unui om de afaceri din Mehedinți, fost coleg de școală cu Petre Daea. Udriște este directorul general al unei societăți comerciale de produse de panificație și a scăpat de o urmărire penală pentru acuzații de corupție, aruncând toată responsabilitatea pe tatăl său, care decedase între timp. Este un om de încredere al lui Eugen Nicolicea. În noiembrie 2005, Alin Udriște, la volanul autoturismului propriu, s-a lovit frontal de un capăt al viaductului Cernei, la intrarea în orașul Orșova, după care a căzut în gol de la o înălțime de aproape 20 de metri, plonjând direct în Dunăre. A plecat de la fața locului, dar a revenit după câteva ore.

alin udriste
Alin Udriște

De la sosirea în București, Alin Udriște – cunoscut în Ministerul Economiei ca „Muci în freză”, din cauza cantității exagerate de gel pe care o folosește, are câteva preocupări punctuale. Printre acestea, dorește să construiască o fabrică de îmbuteliat apă minerală – pe banii statului, bineînțeles, astfel că are dese întâlniri cu Radu Dumitru, despre care am scris AICI! Toate aceste întâlniri au fost nășite de Victor Sandu. Pentru a beneficia de sprijinul lui Radu Dumitru, Udriște i-a promis acestuia că, în calitate de director general al SNAM, va îngropa dosarul în care rudele acestuia sunt urmărite penal pentru furtul de documente clasificate din sediul Societății, despre care TOMIS NEWS a relatat AICI!

Ca urmare a afișării în public cu Radu Dumitru, ministrul Economiei, Virgil Popescu, i-a impus lui Udriște un consilier personal – Alin Nicolicea, nimeni altul decât nepotul lui Eugen Nicolicea. Tânărul Nicolicea este fost președinte UNPR Mehedinți, trecut și pe la Consiliul Concurenței în ultima guvernare PSD, intrat recent în PNL. Amplasarea acestuia în cercul guvernamental face parte din planul mai amplu al trupei Nicolicea, care intuia încă din 2016 că PSD va pierde guvernarea și, astfel, trebuie să ia… măsuri.

alin tiberiu nicolicea
Ludovic Orban și… Alin Nicolicea

La nivelul Ministerului Economiei, predarea către familia Nicolicea a SNAM SA este privită ca plată pentru datoria ministrului Virgil Popescu din campania pentru europarlamentare. Tot din această datorie reiese și dezmățul Nicolicea la Drobeta Turnu Severin, unde Liviu Nicolicea, tatăl lui Alin și fratele lui Eugen, este consilier local PNL!

VA URMA!

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *