STOP poluării Mării Negre: S-a înființat un program național de monitorizare a apelor marine

Statul român va monitoriza mult mai atent, de acum încolo, apele Mării Negre din punct de vedere al poluării. Asta deoarece Camera Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, cu unanimitate de voturi („pentru“ – 288, contra – 0, abțineri – 0) un proiect de lege privind stabilirea strategiei pentru mediul marin.

Prin acest act normativ, Executivul dorește introducerea Programului național de monitorizare pentru evaluarea stării ecologice a apelor marine naționale. Legiuitorul spune că prin acest program vor fi elemente de evaluare pentru starea ecosistemului marin, pentru reevaluarea/evaluarea stării ecologice, precum și elemente pentru monitorizare în vederea atingerii stării ecologice în fiecare regiune marină. De asemenea, se va ține seama de activitățile umane, care pot avea impact asupra stării mediului marin și se va elabora un plan de amenajare al acestora în vederea reducerii și eliminării efectelor negative ale acestora în scopul dezvoltării durabile a regiunii marine.

„Scopul acestui act normativ este transpunerea Anexei III a Directivei (UE) 2017/845 a Comisiei din 17 mai 2017 de modificare a Directivei 2008/56/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește listele orientative ale elementelor ce trebuie luate în considerare în vederea pregătirii strategiilor marine. Totodată prin promovarea acestui act normativ se dorește completarea art. 11 programe de monitorizare și art.12 programul de măsuri ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 71/2010, în vederea asigurării punerii în practică a programului național de monitoring și a programului național de măsuri pentru atingerea stării ecologice bune a regiunii marine Marea Neagră până în 2020“, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Legea votată miercuri de Parlament va merge la președinție pentru promulgare. Totodată, adoptarea de miercuri a proiectului nu este întâmplătoare. Pe 31 octombrie, în fiecare an, marcăm Ziua Internațională a Mării Negre. În 1996, cele 6 țări riverane: Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina au semnat un plan strategic de acțiune și măsuri menite să salveze Marea Neagră. Situația ecologică a acesteia s-a înrăutățit în ultimele decenii din cauza reziduurilor aduse în apele sale de râurile din 17 țări, a pescuitului excesiv și a deversărilor necontrolate de produse petroliere.

CITEȘTE ȘI:

Consiliul Județean demarează un proiect ambițios pentru reducerea poluării în Marea Neagră. Țuțuianu: „Ne implicăm activ în acțiuni de conștientizare și de prevenție”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.