Stimulentele pentru persoanele care munceau și după împlinirea vârstei standard de pensionare, ANULATE de Guvern

Guvernanții au decis să renunțe total la acordarea de stimulente din partea statului pentru persoanele care munceau și după împlinirea vârstei standard de pensionare. Mai precis, punctajul lunar realizat în perioada de după împlinirea condițiilor de pensionare urma să fie majorat cu 50%, ceea ce ar fi însemnat pensii mai mari.

„Pentru asigurații care au realizat stagiul minim de cotizare și care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare (…), punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 50%”, era intenția trecută în forma de proiect a documentului ce a devenit marți OUG 94/2021. Totuși, măsura a dispărut din forma oficială a ordonanței, astfel că nu se poate aplica.

Prin această măsură se urmărea motivarea persoanelor care au  împlinit vârsta standard de pensionare să își prelungească viața activă și să aibă perioade mai lungi de contribuție la sistemul public de pensii. Acest lucru s-ar fi reflectat, în mod direct, în valoarea pensiei. În prezent, cei care decid să lucreze după împlinirea vârstei standard de pensionare beneficiază de majorarea punctajului lunar realizat în perioada respectivă, doar că valoarea majorării este de doar 0,5%. Astfel, majorarea de 50% ar fi fost una de-a dreptul spectaculoasă.

Este posibil ca Guvernul să fi renunțat la măsură din rațiuni ce țin de impactul asupra bugetului de stat, din moment ce acesta a fost motivul pentru care s-a renunțat la altă măsură inclusă în forma de proiect a OUG 94/2021 – posibilitatea pensionarilor anticipați de a obține concomitent salariu în domeniul privat.

Potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei și bărbați. În cazul bărbaților, lucrurile sunt simple: vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.

Pe de altă parte, în cazul femeilor, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani, însă va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030. Astfel, în acest an, de exemplu, femeile nu vor trebui să aștepte să ajungă la la 63 de ani pentru a se pensiona, ci vor putea să o facă la 61 de ani trecuți. De exemplu, din noiembrie 2021, femeile se vor putea pensiona la 61 de ani și opt luni. Deci, până la urmă, de ce s-a mai dat OUG 94/2021? Ordonanța a venit pentru a prelungi perioada în care angajatorii trebuie să normalizeze condițiile de muncă la joburile încadrate acum la condiții deosebite (până la 1 septembrie 2023), dar și pentru a modifica regulile de acordare a pensiilor în cazul persoanelor cu dizabilități, conform avocatnet.ro.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Stimulentele pentru persoanele care munceau și după împlinirea vârstei standard de pensionare, ANULATE de Guvern

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *