Stimulent de risc, pentru cadrele medicale. Boloș (Fonduri Europene): „Câte 2.500 de lei, pentru 75.000 de medici și asistenți!”

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a vorbit luni seară, după ședința de Guvern, despre un pachet de cinci măsuri luate în domeniul pe care îl coordonează și pentru care urmează a fi decontate fonduri europene. Potrivit lui Boloș, printre măsurile adoptate se regăsesc cele referitoare la echipamente medicale și de protecție, stimulentul de risc pentru personalul medical sau intrarea în luptă a asistenților social. Referitor la stimulentul de risc pentru tot personalul medical, Boloș a precizat faptul că acesta, în valoare de 2.500 de lei, nu va fi supus impozitării, cu o singură excepție: impozitul pe venit.

„Este un număr estimat de 75.000 de cadre medicale, cu o valoare lunară a acestui stimulent de 2.500 de lei. Nu este supus contribuțiilor sociale și nici CASS, singura regulă fiscală este cea referitoare la impozitul pe venit, adică 10% din cei 2.500 de lei se reține, netul va fi virat personalului medical. Vestea bună este pentru tot personalul medical, nu doar medici, ci și asistenți, personalul de pe ambulanțe, personalul paramedical, guvernul s-a gândit la toate cadrele medicale implicate în tratamentul, diagnosticarea, echiparea, evaluarea pacienților. Este un stimulent de risc pe care și alte țări europene l-au propus: Bulgaria, Ungaria, Germania, Italia. Este o cheltuială care s-a discutat la nivelul Comisiei Europene”, a spus Marcel Boloș.

În privința asistenților social, ministrul Fondurilor Europene a punctat faptul că aceștia sunt necesari pentru a veni în sprijinul a aproximativ 100.000 de persoane vârstnice.

„Un număr de 1.000 de asistenți social și comunitar, care vor oferi servicii de sprijin la domiciliu pentru persoanele vârstnice, pentru persoanele de peste 65 de ani care în această perioadă se află în autoizolare și au nevoie de sprijin. Este vorba de 100.000 de persoane vârstnice care a fost luat în calcul. Sper ca în foarte scurt timp să lansăm apelul de proiect și asistenții social să presteze serviciul. Va fi un TelVerde social, care va putea fi apelat de toți cei care au nevoie de serviciile sociale”, a mai spus Marcel Boloș.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.