Spread the love

Tot mai puțini dintre români pun mâna pe o carte. Nu este o noutate, o spun statisticile, care arată că România se află pe ultimul loc în Europa în privința numărului de cărți citite pe cap de locuitor. De aceea, deputatul PNL Ovidiu-Alexandru Raețchi, suținut și de alți colegi de la mai toate partidele, printre care și senatorul USR Vlad-Tudor Alexandrescu, a venit cu două proiecte de legi, prin care încearcă să-i ajute financiar pe cei care vând sau editează cărți. În primul caz, Alexandru Raețchi propune renunțarea la impozitul și taxele pe clădiri și impozitul pe teren pentru spațiile utilizate pentru funcționarea anticariatelor, prin modificarea prevederilor Codului Fiscal.

„Având în vedere numărul redus al acestora la nivel național, estimăm că impactul bugetar va fi unul redus. Actuala propunere legislativă își propune să încurajeze vânzarea de carte la nivelul anticariatelor și, având în vedere prețurile reduse comparativ cu cele din librării, să stimuleze achiziționarea de cărți inclusiv pentru românii cu venituri parte reduse“, spune Raețchi.

În al doilea caz, parlamentarul liberal propune reducerea cotei TVA de la 19% la 5% pentru cărțile în format electronic și reducerea taxei pe valoare adăugată la o cotă zero pentru cărțile tipărite.

„Un alt subiect sensibil pentru piața de carte din România îl reprezintă cărțile în format electronic, valoarea acestui segment fiind de doar 600.000 de euro. Cota TVA aplicată în acest moment este cea standard de 19%, iar o măsură eficientă ar fi reducerea acesteia la un procent de cel puțin 5%. La nivel european, Franța și Luxemburg au introdus cote reduse de TVA atât pentru cărțile tipărite, cât și pentru cele electronice, respectiv 5,5% și 3%. În legislația din domeniul fiscal, Franța a definit cărțile astfel încât termenul să includă și cărți electronice. Articolul 25 din Legea fiscală prevede că se poate aplica la cărți pe orice tip de suport fizic, inclusiv pe cele furnizate prin descărcare. O altă măsură fiscală eficientă pentru stimularea pieței de carte ar fi renunțarea la impozitul pe clădiri/taxe pe clădiri și impozitul pe teren pentru spațiile utilizate pentru funcționarea librăriilor în care vânzarea de carte reprezintă cel puțin 50% din cifra de afaceri. Potrivit celor mai recente date, tot mai multe librării au fost închise în ultimii cinci ani, existând întregi în care librăriile lipsesc sau au fost plasate într-o zonă periferică. La ora actuală, 45% din populație trăiește din mediul rural, unde librăriile sunt un fenomen rar întâlnit. Numărul librăriilor fizice este tot mai redus și, din păcate, mai ales în contextul ultimilor ani, fără măsuri de acest fel, sunt perspective foarte slabe ca această rețea să cunoască o extindere semnificativă în perioada următoare”, mai spune Raețchi.

Parlamentarul spune că una dintre măsurile importante adoptate în România în ultimii ani pentru stimularea pieței de carte a fost reducerea cotei de TVA la cărți, manuale școlare, ziare și reviste la un procent de 5%, TVA-ul fiind un instrument important pentru promovarea lecturii și a cărților.

„Scăderea TVA-ului de la 9 la 5% pentru cărți, manuale școlare, ziare și reviste a avut un impact bugetar de doar 0,2% din PIB. Acestă măsură a redus însă prețul cărților cu doar aproximativ 2 lei, ceea ce nu a produs un impact major. De aceea, acest proiect legislativ propune reducerea taxei pe valoare adăugată la o cotă zero pentru cărțile tipărite, ceea ce ar conduce cu siguranță la o resuscitare a pieței de carte“, a punctat Ovidiu Alexandru Raețchi.

Cele două proiecte legislative se află în prezent la Camera Deputaților, dar au șanse mici de a fi aprobate, în condițiile în care ele au fost respinse la Senat, prima cameră sesizată, iar deputatul este al opoziției.

CITEȘTE ȘI:

Opoziția forțează în Parlament înfiinţarea Muzeului Naţional al Victimelor Comunismului. Raețchi propune Fortul 13

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *