STENOGRAMA ședinței în care Cioloș amenință cu demisia de la șefia USR

LideruL USR Dacian Cioloş a afirmat de mai multe ori, în şedinţa de joi, în care şi-a prezentat programul politic, că, în cazul în care programul nu e aprobat, îşi depune mandatul, invocând inclusiv cuvântul „demisie”, potrivit stenogramei audio din respectiva ședință.

Transcrirea declaraţiilor lui Dacian Cioloş privind depunerea mandatului sau varianta demisiei:

„Într-adevăr, nu există în statut nicăieri, nici că se votează, nici că nu se votează. Şi de asta v-am explicat de la început că, în situaţia în care sunt eu acuma şi suntem noi acuma, cu un preşedinte cu legitimitatea votului membrilor şi un Birou Naţional cu o majoritate, eu nici nu am pus aici foarte multe detalii – că mă întreba şi Radu că de ce aia şi nu ailaltă – sunt câteva lucruri care pentru mine sunt importante ca eu să pot să-mi duc la îndeplinire mandatul cu care am fost ales, că am făcut în campanie, am spus nişte lucruri. Şi evident că Biroul Naţional nu e obligat nicăieri, de statut, să accepte ce zice preşedintele, că nu e preşedintele Biroului Naţional, e al partidului. Biroul Naţional are o autoritate cumva de sine stătătoare, dată de statut. Şi tocmai de asta am propus programul ăsta care, încă o dată, nu intră în detalii şi nu include şi obiective pe care voi, ca membri ai Biroului Naţional le aveţi, că aţi candidat cu o platformă şi fiecare dintre noi am candidat cu platforme pe care căutăm să le promovăm şi nu le-am luat alea să le includ, că alea sunt ale voastre. Deci eu voi propune – evident, puteţi şi să nu o votaţi, rezultatul e acelaşi pentru mine – dacă nu trece programul ăsta şi aveţi, încă o dată, tot dreptul şi legitimitatea să-l respingeţi, că aşa e în democraţie, doar că eu îmi asume consecinţele şi îmi depun mandatul. Deci eu pun programul ăsta cu mandatul pe masă şi vă rog să nu o luaţi ca pe o ameninţare, o presiune, e pur şi simplu… eu nu pot să spun altceva dacă ştiu că nu pot să fac lucrurile respective şi ca să le fac am nevoie de sprijinul BN-ului care poate să mi-l dea sau nu. Am zis la început că nu am intrat în detalii foarte multe (…) pentru că măsurile astea, ca să fie puse în aplicare, vor presupune apoi şi propuneri mai precise care vor veni în BN, pe care să le discutăm şi să le aprobăm. Însă eu am nevoie acuma de un acord, accept prin vot din partea BN-ului pe programul ăsta, ca să continui. Dacă nu îl am, înseamnă că agendele noastre nu sunt compatibile aproape deloc, sau pe lucrurile care pentru mine sunt esenţiale, şi atunci eu îmi depun mandatul. Deci da, luni, dacă programul ăsta nu e votat – că voi puteţi să ziceţi: dom-le, nu vrem să îl votăm, că nu scrie în statut, eu nu pot să vă oblig, că dacă nu facem cvorum nu avem şedinţă de BN, sau şi dacă facem cvorum şi voi nu vreţi să îl votaţi, nu pot să vă oblig, sau la fel, dacă votaţi împotrivă – doar că atuncea eu îmi asum consecinţele şi îmi prezint demisia şi trebuie un alt preşedinte care să poată să-şi pună în aplicare programul, probabil ales pe un alt program”,le-a transmis Cioloş colegilor din USR.

”Deci da, ca să fie lucrurile mai clare, da, e o propunere pe care o fac, pentru sunt circumstanţele astea în care ne aflăm acuma şi eu, ca preşedinte, vă solicit votul pe programul ăsta, unde sigur că pot să fie ajustări dacă ne punem de acord, dar nu e intenţia mea să negociez acuma substanţa, pentru că sunt elemente cu care am candidat şi dacă nu mi le pot pune în aplicare atunci nu are rost să rămân ca preşedinte”, le-a transmis Dacian Cioloş colegilor săi din USR.”, a declarat Dacian Cioloş în şedinţă.

– „Dacă programul e respins – sigur, una e să discutăm anumite amendamente, dar eu, ca preşedinte am câştigat mandatul prin votul membrilor, promiţându-le că fac nişte lucruri şi pot să fac lucrurile alea cu susţinerea BN-ului, BN-ului trebuie să îi prezint un program care să mi-l accepte – dacă programul ăsta e respins luni, deci dacă eu nu am o susţinere în BN pentru programul ăsta, atuncea iau în considerare inclusiv să-mi depun mandatul, că nu are rost să-i mint pe oameni şi să spun că voi face nişte lucruri când eu nu am pârghiile să le fac”, a mai afirmat Cioloş.

”Să văd dacă pot să pun în aplicare viziunea şi dacă nu, evident, îmi depun mandatul, că nu are rost să-i mint pe oameni”, afirmă liderul USR într-un alt moment al şedinţei.

Biroul Naţional al USR a votat, duminică, în unanimitate pentru desecretizarea şedinţei, potrivit unor surse politice participante la şedinţă. Anterior, pe unul dintre grupurile interne, preşedintele USR, Dacian Cioloş, le-a transmis colegilor că a afirmat în şedinţa de joi ceea ce va spune şi luni: dacă măsurile propuse de el nu vor fi votate, va renunţa la funcţia de preşedinte. „Voi continua ca membru”, a transmis Cioloş.

Vineri, după apariţia primelor informaii referitoare la şedinţă, la programul politic avansat de Cioloş, precum şi la faptul că ar fi ameninţat cu demisia, Dacian Cioloş a declarat pentru News.ro: „Este o dezinformare. Nu e adevărat, nu plec din partid. Câtă vreme partidul poate evolua şi se poate dezvolta, nu plec. Şi mai bine ar face colegii să se gândească la măsurile de reformă pe care le-am propus, să vină cu amendamente argumentate, sa dezbată conţinutul lor, decat să răspândească ştiri complet false”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *