Stelian Ion (USR) nu este convins că alegerile locale ar putea avea loc în septembrie. „Să condiționezi starea de urgență de anumite favoruri este imoral!”

În ciuda blocajelor generate de epidemia de coronavirus, sunt voci politice care și-ar dori să tranșeze cât se poate de repede problema alegerilor locale. Amânate printr-o Ordonanță de Urgență, publicată în exclusivitate de TOMIS NEWS, alegerile locale ar putea avea loc în această toamnă. Astfel, președintele USR, Dan Barna, a spus luni că este nevoie de consultări cu partidele politice, care să fie inițiate de guvern.

„Eu sper să putem avea alegerile locale undeva în septembrie-octombrie. Asta ar însemna că vom fi depășit criza și asta ar fi cu adevărat vestea cea mai bună în momentul de față pentru cetățeni. Cele naționale vor fi evident în noiembrie-decembrie. Văd și asta este poziția USR foarte clară, consider că ar trebui să fie distincte cele două alegeri”, a spus Barna.

Potrivit OUG a Guvernului „organizarea alegerilor locale în cel mult 6 luni de la data încetării duratei stării de urgenţă”, dar „nu mai târziu de 3 luni de la data încetării duratei normale a mandatelor autorităților administrației publice locale cuprinse în perioada 2016-2020”. De asemenea, mandatele autorităților administrației publice locale cuprinse în perioada 2016-2020 se prelungesc „până la data preluării de către noile autorități ale administrației publice locale, a mandatelor rezultate în urma alegerilor prevăzute de art. 1, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020”.

La Constanța, deputatul Stelian Ion este sceptic în privința unei încercări… de dragul încercării. Oferind exemplul Franței, care s-a oprit din alegerile locale după primul tur, Stelian Ion consideră că întâi trebuie să fim siguri că am scăpat de problema sănătății publice, apoi ar putea fi reluate discuțiile din plan politic. Totodată, ziua de luni a adus o serie de revolte politice în Parlament, unde PSD, ALDE și PRO România condiționează ratificarea stării de urgență. Aceste partide susțin că vor vota pentru la votul final doar dacă se vor clarifica solicitări de ordin social și economic (detalii: AICI!). În acest sens, deputatul Stelian Ion consideră că astfel de condiționări sunt ilegitime.

Este prematur să stabilim date și perioade orientative de timp, pentru că nu știm cum va evolua criza de sănătate. Depinde cum va fi gestionată România și ce perspective sunt să se poată organiza în condiții bune. Au fost și alte state care au încercat organizarea alegerilor locale, mă refer la Franța, au făcut primul tur și după aceea și-au dat seama că nu pot face față. Eu sper că vom fi trecut de mult pragul critic și că lucrurile se vor așeza pe făgașul normal până în septembrie. E posibil să fie o perioadă bună septembrie – octombrie, dar nu este prioritatea noastră acum. Toată clasa politică ar trebui să înțeleagă acest lucru și să găsim cu toții o perioadă în care vom putea relua discuțiile în plan politic. Dar, deocamdată nu este momentul. (…) Starea de urgență nu este un favor pe care cineva îl face altcuiva, respectiv președintele pentru un partid sau pentru cetățeni, este o necesitate și încă mai este o necesitate. Să condiționezi starea de urgență de anumite favoruri este imoral! Să condiționezi niște măsuri necesare în perioada asta, este ilegitim! Dacă medicii spun că ar trebui să continue starea de urgență, ea trebuie instaurată, cu sau fără acele sugestii primite de președinte, pentru că ține de sănătatea publică și nu ne jucăm cu asta. Totodată, mi-aș dori mai multă receptivitate din partea guvernului. Am găsit un dialog, dar în continuare văd că este destul de mare opacitatea și există o lipsă de transparență”, a spus Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *