Stelian Ion (USR Constanța), interpelare la Ministerul Finanțelor: „Să ne asigurăm că vor face demersurile necesare pentru redobândirea plajelor și falezelor!”

Deputatul constănțean al USR Constanța, avocatul Stelian Ion, a formulat, marți, o interpelare către Ministerul Finanțelor Publice, pentru a elucida împrejurările în care Varujan Vosganian, ministrul Finanțelor din 2008, a decis ca Statul Român să nu se constituie parte civilă în Dosarul Retrocedărilor.

„De asemenea, trebuie să ne asigurăm că de acum încolo, MFP va face demersurile necesare pentru redobândirea proprietăților statului (plaje, faleze). Voi trimite o solicitare oficială și Primăriei Constanța pentru a afla ce demersuri a întreprins față de consilierii care au decis să nu se constituie parte civilă în dosar și pentru a vedea ce are de gând primarul Decebal Făgădău cu privire la recuperarea proprietăților luate cu japca de gruparea infracțională Mazăre-PSD”, a spus deputatul Stelian Ion.

CITEȘTE ȘI:

Cu privire la inițiativa sa, parlamentarul amintește că „un grup infracțional organizat condus de Radu Mazăre, fostul președinte al PSD Constanța, a jefuit Constanța de cele mai bune și mai valoroase terenuri: plaje, faleze, spații verzi… Membrii grupării şi le-au însușit prin interpuși, pe multe dintre ele le-au înstrăinat, pe unele s-au construit deja clădiri. Decizia ÎCCJ de condamnare a lui Mazăre&Co deschide posibilitatea recuperării prejudiciilor și a revenirii terenurilor în proprietatea Statului și a municipiului Constanța, dar situația este destul de complicată și de acum va începe o perioadă în care Primăria Constanța va fi împlicată într-un val de procese, civile și penale”, a spus Stelian Ion.

Potrivit deputatului USR Constanța, Dosarul Retrocedărilor a durat nepermis de mult și „vor trebui pornite noi procese prin care Primăria Constanța și Statul Român să îi oblige pe infractorii din lotul Mazăre la plata acestor despăgubiri bănești”.

„S-a făcut un efort considerabil, s-au cheltuit sume importante cu ancheta, inculpații au tras de timp până când unele fapte s-au prescris (fals, uz de fals). Mare minune dacă Mazăre nu va câștiga la CEDO pentru depășirea termenului rezonabil, dar asta nu va redeschide dosarul, ci ar putea obține doar niște despăgubiri. În acest dosar, nu se aplică decizia CCR referitoare la completurile de 5, nici cea referitoare la protocoale. Doar o amnistie îl mai scapă pe Mazăre de pușcărie. Dar după atâta efort făcut de statul român, prin DNA și prin instanțele judecătorești, pentru a angaja răspunderea penală a acestor infractori, să te gândești să dai amnistie e curată nebunie! Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre, senator PSD, i-a cerut ajutorul lui Cătălin Voicu în dosarele în care clanul Mazăre era cercetat de DNA. Senatorul PSD Cătălin Voicu, combinator cu relații puternice în justiție și viitor pușcăriaș, promitea că va rezolva. Deși manevrele nu le-au reușit, stenogramele discuțiilor dintre Alexandru Mazăre și Cătălin Voicu sunt edificatoare pentru a înțelege despre ce mafie vorbim. Cel din urmă îi spunea lui Mazăre senatorul: „Ascultă-mă un pic! Dacă eu m-am dus la Interne, omule, ai toată Procuratura României, ai toată justiția în mână, ai toată Curtea!” Iar Mazăre cel mic avea o rugăminte: „Eu pot să obțin în speță, acuma, nişte achitări?” Cătălin Voicu: „Sigur că da!” După cum se știe, Municipiul Constanța și Statul Român nu s-au constituit ca parte civilă în dosarul Retrocedărilor ilegale, deși DNA le-a făcut această solicitare. Consecința este aceea că, în cazul în care redobândirea proprietăților preluate ilegal de grupul infracțional condus de Radu Mazăre nu va fi posibilă, pentru recuperarea prejudiciilor sub formă bănească, vor trebui pornite noi procese prin care Primăria Constanța și Statul Român să îi oblige pe infractorii din lotul Mazăre la plata acestor despăgubiri bănești. Dacă s-ar fi constituit parte civilă la timp, municipiul/Statul Român nu ar fi avut nimic de pierdut. Dimpotrivă, se evitau noi procese îndelungate și costisitoare. Deși Statul Român și Municipiul Constanța nu s-au constituit ca parte civilă, instanța a dispus anularea a 12 dispoziții de primar ilegale și restabilirea situației anterioare, în sensul revenirii terenurilor enumerate în hotărârea judecătorească în patrimoniul statului/municipiului. Aceasta este vestea bună. Vestea mai puțin bună este că această revenire în patrimoniul statului/municipiului nu se face automat, ci „în condițiile legii civile”!”, a mai spus deputatul Stelian Ion.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.