Stelian Ion (USR Constanța), în „cărți” pentru… Ministerul Justiției

Se fac calcule privind viitorul Guvern, după alegerile parlamentare din 6 decembrie. O cooptare a USR-PLUS în viitorul Guvern stârnește reacții contradictorii în PNL. Atacurile venite din partea liderilor Alianței i-au făcut pe unii liberali să se răzgândească în privința unei colaborări cu cei de la USR-PLUS.

În PNL s-au format tabere: unii care ar prefera un guvern monocolor, format doar din miniştri liberali, susţinut în Parlament de o majoritate din care să mai facă parte PMP, UDMR şi cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale și alții care doresc o guvernare alături de USR-PLUS și care să ofere o majoritate stabilă în Parlament. De partea cealaltă, USR condiționează intrarea la guvernare alături de liberali: vor face pare din viitorul Guvern doar dacă PMP nu va fi inclus. Cei de la USR acceptă inclusiv UDMR și minoritățile în viitorul Guvern, doar să nu fie inclus și partidul lui Eugen Tomac. De asemenea, UDMR-iștii nu ar intra alături de PMP în Guvern decât în condiții extraordinare, având în vedere ieșirile publice ale lui Traian Băsescu din ultimii ani la adresa Uniunii.

În cazul unui Guvern PNL-USRPLUS și UDMR, cei de la USR pun condiții clare: în mod obligatoriu Ministerul Justiției și cel de Interne, condiții care îi fac extrem de suspicioși pe liberali, întrucât prin cele două ministere se vor putea controla dosarele penale. Alte ministere dorite de cei de la USR, unde există anumite interese, sunt Ministerul Sănătății, al Educației, Fonduri Europene, Ministerul Mediului și cel al Transporturilor.

La Ministerul Sănătății, USR-iștii vor să îl impună pe fostul ministru Vlad Voiculescu, Ministerul Fondurilor Europene ar urma să fie preluat de echipa Barna-Ghinea, iar Ministerul Educației ar urma să fie controlat de echipa USR de la București condusă de Claudiu Năsui prin candidatul la Senat, Ștefan Pălărie. Și Dacian Cioloș, președintele PLUS, vrea un fotoliu confortabil în viitoarea guvernare. Liderul PLUS își dorește Ministerul Mediului, care va intra în portofoliul celor de la USR-PLUS.

În ceea ce privește Ministerul Justiției, lucrurile sunt clare: aspirantul principal și, de altfel, singura variantă de așteptat, este deputatul constănțean Stelian Ion, care și-a clădit imaginea publică prin luptele dure duse în Parlament în timpul guvernărilor PSD, guvernări celebre legate de modificările aduse la Legile Justiției.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.