Stelian Ion: „Spitalele au ajuns focare de infecție din cauza managementului incompetent și angajărilor pe pile sau pe șpagă”

Deputatul constănțean al USR, Stelian Ion, propune o revenire la principiul guvernanței corporatiste în sistemul medical. Parlamentarul arată că PSD a desființat complet această procedură, iar una din cauzele prăbușirii sistemului medical o reprezintă angajarea pe bază de pile sau șpăgi, de la management până la brancardieri și infirmieri. Astfel, Stelian Ion propune un plan în două etape, care să culmineze cu depolitizarea completă a sistemului medical.

„Ideea că România trebuie doar să supraviețuiască acestei pandemii este un simptom al lipsei de viziune a liderilor politici. Multe țări profită de pandemie să repare ce merge prost sau să progreseze. Marea Britanie își dezvoltă capacitatea de testare, Franța investește miliarde de euro în cercetare, Germania digitalizează masiv. Prioritatea pentru România este depolitizarea și profesionalizarea urgentă a sistemul de sănătate. Spitalele au ajuns focare de infecție din cauza managementului politizat și incompetent și angajărilor pe pile sau pe șpagă inclusiv pentru posturi de brancardieri sau infirmieri. Nu mai merge așa, și trebuie să începem acum, pentru că orice amânare va costa vieți. Direcțiile de Sănătate Publică, care ar fi trebuit să facă anchetele epidemiologice, au eșuat complet. 60% dintre directorii DSP ocupă funcția publică fără concurs, în vreme ce 45% dintre ei n-au calificare medicală. Pandemia nu se va termina pe 15 mai. Cel mai probabil vom trăi cu virusul încă doi ani de acum înainte și nu putem permite ca politizarea sistemului de sănătate să ne omoare cu zile, mai mult decât a făcut-o până acum. Ce propun s-a aplicat deja în România: selecția șefilor de spitale și DSP-uri pe baza principiului guvernanței corporatiste. Așa au fost numiți șefii companiilor de stat, până când a venit PSD și a desființat complet această procedură care prevede selecție internațională realizată de firme serioase de resurse umane. Acest guvern sau următorul este dator să reintroducă principiile guvernanței corporatiste pentru toate întreprinderile publice și să le extindă, cel puțin, în domeniul sănătății. Cum ar fi numiți șefii de spital și de DSP-uri dacă s-ar aplica principiul guvernanței corporatiste? Concurs național pentru boardurile de conducere din spitale: directori generali, medicali, economici, de aprovizionare. Condiții: studii de management în domeniul sănătății în țară sau afară, experiență în management de cel puțin 5 ani. Angajarea unei companii internaționale de resurse umane cu experiență în recrutarea de personal medical. Primă etapă: un concurs de CV-uri cu selecție realizată de firma de resurse umane. A doua etapă: interviuri pentru cei selectați în primă etapă realizate de aceeași firmă de resurse umane. A treia etapă: concurs de planuri de management realizat de firma de resurse umane împreună cu reprezentanții autorității tutelare: Ministerul Sănătății, ministere de linie care au spitale în subordine, Consilii Județene și Primării. După care trebuie făcut audit periodic al spitalelor și DSP-urilor realizat de o firmă internațională de audit cu experiență relevantă în domeniul sănătății. Reforma sănătății prin depolitizare și reprofesionalizare nu mai este doar o opțiune, ci o obligație și o problemă de viață și de moarte!”, a transmis deputatul Stelian Ion.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.