Stelian Ion speră la trezirea din adormire a Justiției, după starea de urgență: „Se trag niște TUNURI în perioada asta cum nu ne-am imaginat!”

Forumul Judecătorilor din România și Inițiativa pentru Justiție solicită Consiliului Superior al Magistraturii să apere independența sistemului judiciar față de declarațiile secretarului de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat și ale directorului Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, potrivit cărora cei care au ocolit „birocrația” pentru a face achiziții de echipamente medicale în perioada pandemiei nu ar trebui să fie pedepsiți. Magistrații spun că starea de urgență nu înseamnă impunitate față de faptele de corupție.

„După ce se termină bolâșnița asta, pandemia, or sa vină alții să ne tragă de mânecă: dar cum ați realizat voi achizițiile? Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor”, a declarat, non-șalant, Streinu Cercel, iar Arafat a fost mai… voalat: „Cine a ocolit birocrația acum pentru achiziții sanitare să nu fie pedepsit! (…) Dacă mergem pe oportunitate, pe faptul că cineva nu a respectat o regulă sau a mers mai repede, ca să rezolve o problemă, atunci avem o mare problemă. Nimeni n-o să mai facă nimic pe viitor”.

Declarațiile au fost întâmpinate foarte negativ de opinia publică, o concluzie în acest sens fiind foarte clară: actele de corupție nu pot fi acceptate prin prisma stării de urgență. Este și ceea ce ne-a precizat deputatul constănțean al USR, Stelian Ion.

„Este ceea ce voia să facă PSD, adică o amnistie pentru fapte, care în stare de urgență sunt cu atât mai grave. Dacă cineva își imaginează că acum, în perioada asta, sub paravanul stării de urgență, poate să facă tot felul de achiziții, știind clar că se cumpără cu un preț de 10 ori mai mare și ar fi avut alte variante sau fac tot felul de astfel de operațiuni și nu va răspunde în nici un fel, se înșeală amarnic! Semnalul pe care l-a dat Streinu Cercel și, din păcate, Raed Arafat, a fost foarte prost perceput de opinia publică, pe bună dreptate și iată și de parte din magistrați, care deja au reacționat. Nu pot pretinde așa ceva. Pot pretinde solidaritate, pot pretinde să fim cu toții angrenați într-un efort comun, dar nu ne pot cere să întoarcem privirea și să ne facem că nu vedem furăciunile care se întâmplă în perioada asta. De altfel, USR a propus majorarea sancțiunilor pentru fapte de corupție săvârșite în această perioadă. Este cu atât mai grav să profiți de necazul oamenilor, de neatenția oamenilor care sunt preocupați de propria stare de sănătate. (…) Nu putem slăbi rigorile, nu putem face rabat în perioada asta, acum cu atât mai mult trebuie să respectăm regulile. Se fac anumite derogări, dar și aici trebuie să fim foarte atenți, ce fel de derogări mai vor cei care fac achiziții publice. Au fost niște încercări care nu puteau fi acceptate. Guvernul a renunțat la varianta de OUG. Vom vedea mai departe dacă se vor face astfel de modificări legislative”, a spus Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

Întrebat dacă Justiția din România poate și dorește să acționeze după data de 15 mai în acest sens, parlamentarul constănțean ne-a precizat că va fi nevoită, întrucât vor fi multe sesizări care nu vor putea fi… ignorate.

„Va fi nevoită să facă lucrul ăsta! Vor fi și sesizări pe această temă, pentru că oamenii văd. Nu poți să faci lucrurile astea și să nu te vadă nimeni, să nu te știe nimeni. Când vor fi astfel de sesizări, organele de anchetă vor fi obligate să facă astfel de cercetări. Nu trebuie să înțeleagă oamenii că este o pretenție absurdă, este ideea de a respecta regulile și înțelegem cu toții că au fost situații complicate și se va verifica de la caz la caz dacă a existat rea credință sau au fost situații în care managerii din spitale sau cei din administrația publică nu au avut de ales pentru a salva vieți și au recurs la anumite operațiuni administrative. Dar, asta nu înseamnă să dai amnistie totală pentru toți, pentru că se trag niște tunuri în perioada asta cum nu ne-am imaginat! Trebuie să punem frână acestor porniri, pentru că nu vom ieși mâine din starea de urgență și consecințele le vom mai suporta o perioadă. Cei care sunt pregătiți să facă așa ceva să știe că nu vor scăpa basma curată!”, a mai spus Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

Săptămâna trecută, președintele României, Klaus Iohannis, puncta faptul că această criză ne-a dat lecții dureroase și că autoritățile vor rămâne vigilente în ceea ce privește neregulile petrecute pe parcursul stării de urgență, subliniind că nimeni dintre cei care au făcut nereguli nu va scăpa de brațul legii.

„Președintele a avut o conduită și un comportament foarte potrivite în perioada asta, a avut luări de poziție ferme și legat de chestiunea relaxării, de ideea unora de a-i carantina pe toți oamenii în vârstă în hoteluri și legat de mai mult aspecte, intrând într-un conflict aproape vizibil cu propriul guvern. Eu cred că putem să considerăm că există responsabilitate la Cotroceni și că este un element de echilibru în perioada asta. Avem un reper acolo, atâta vreme cât autoritățile publice, în general, nu se bucură de încredere din partea oamenilor”, a concluzionat deputatul Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

Un studiu al Avangarde lansat miercuri relevă faptul că românii au încredere în ceea ce privește deciziile luate de autorități, însă consideră că există abuzuri și că Guverul cumpără echipamente medicale la prețuri mai mari.

Dintre românii intervievați, 78% au fost de părere că cei prinși făcând speculă cu echipamente medicale trebuie judecați și condamnați în regim de urgență. 47% dintre români consideră că Guvernul și cei care fac achiziții publice cumpără echipamente medicale la prețuri mai mari știind că nu vor fi verificați atât timp cât este instituită starea de urgență. Doar 18% sunt de părere că autoritățile nu vor abuza de situația de față.

Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 6-12 aprilie, pe un eșantion de 915 persoane, cu o marjă de eroare de 3,2%.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.