Stelian Ion: „Și eu aș putea găsi reproșuri dacă aș scotoci, dar se bucură PSD. Magistratura este în CRIZĂ!”

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a comentat, marți, la TVR 1, despre discuțiile pe care le poartă magistrații în grupuri de socializare ca Facebook sau WhatsApp.

Este o chestiune care trebuie analizată foarte serios, în sistemul judiciar e o tensiune foarte mare”, a spus ministrul. „E foarte important să existe dreptul la libera exprimare a magistraților, e foarte important să aibă curajul să iasă în față când se întâmplă lucruri care nu sunt în regulă. Repet, sunt tensiuni foarte mari”, a adăugat Stelian Ion.

Ministrul a indicat ca printre magistrati sunt opinii contradictorii, uneori chiar poziții „ireconciliante” legate de anumite probleme. „Pe mine mă interesează faptul că există nemulțumiri foarte mari și trebuie să înțelegem aceste nemulțumiri”, a afirmat acesta. El a spus că nu prin sancțiuni se rezolvă problema:

Ce să fac, să mă uit pe gaura cheii să văd ce vorbesc magistrații?”, a mai precizat ministrul.

Stelian Ion a mai arătat că sistemul judiciar se confruntă cu o problemă foarte mare legată de lipsa personalului.

E o criză de personal fără precedent. Motivele sunt pe de-o parte pensionarea timpurie, pe de altă parte în ultimii doi ani nu au existat promoții noi la INM, nu au mai fost concursuri, a fost blocată toată admiterea în magistratură (…) Avem o problemă mare de personal în sistemul judiciar”, a afirmat ministrul.

Stelian Ion a mai precizat că este „inexact, chiar fals” că el ar fi propus amendamentul privind trimiterea în judecată a magistraților doar cu încuviințarea CSM așa cum a afirmat liderul UDMR Kelemen Hunor. Vicepremierul Kelemen Hunor, lider UDMR, a spus recent că Stelian Ion este cel care a venit în coaliție cu formula de compromis să existe filtrul CSM la trimiterea in judecata a magistraților, după desființarea SIIJ.

E inexact, este chiar fals”, a comentat Stelian Ion, marți seară, la TVR 1: „Când ți se condiționează votul pe această lege de către UDMR, de o garanție, ai pe masă mai multe variante și din mai multe variante rele o alegi pe cea mai puțin rea”, a adăugat ministrul.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat marți la TVR 1 că este de râs ce afirmă liberalii despre faptul că nu s-ar fi consultat, că proiectele legilor justiției deranjează probabil pentru că poartă și amprenta USR și i-a atenționat pe liberali că certurile în coaliție sunt bucuria PSD:

Nu am venit să mă apar. Poziții diferite pot exista și în cadrul aceluiași partid. Foarte important mi se pare ca într-o echipă să lucrezi în echipă și când sunt chestiuni de reproșat să le aduci în coaliție și să le discuți acolo, nu public. Nici vorbă de ego prea mare (așa cum îl acuză liberalii). E un calendar asumat în Guvern pe care mi l-am asumat, pe care l-am asumat toate partidele, noi toți, în ideeea de a da un semnal către Comisia Europeană că suntem pe drumul cel bun. Chestiunile astea că ministrul s-a închis la el în birou, a scris niște legi și a fugit cu ele pe câmp pot smulge un zâmbet, nu sunt reale. Aceste legi nu sunt ale unei persoane, sunt ale Ministrului Justiției. Probabil (că liberalii îi reproșează) că aceste proiecte au amprenta și o parte din viziunea cu care am venit eu la minister. Este normal să fie așa. Dar legile sunt scrise pe scheletul construit în 2020 de echipa PNL. Faptul că se iese în presă că există nemulțumiri pe proceduri sau conținut, chestiunile astea nu pot bucura decât PSD. În coaliție se știa calenderul, a fost angajat prin memorandum în Guvern, știam cu toții. Eu chiar mi-am făcut temele. Dacă e să scotocesc, și eu aș putea găsi reproșuri, dar nu ne ajută cu nimic, nu dă bine nici în ochii electoratului”, a concluzionat Stelian Ion.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.