Stelian Ion sesizează Comisia de la Veneţia pe desfiinţarea SIIJ: „Apreciez că este bine să avem acel aviz”

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat luni că va trimite o solicitare Comisiei de la Veneţia pentru un aviz în legătură cu proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, adoptat în Camera Deputaţilor cu un amendament care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM. Stelian Ion a explicat într-o conferinţă de presă că nu el este autorul acelui amendament, dar a precizat că a acceptat această variantă ca fiind o soluţie de compromis pentru adoptarea proiectului.

Nici vorbă să fi venit eu cu propunerea din senin (…) Acest amendament a fost votat în Camera Deputaţilor ca o variantă de compromis. Trebuie cumva asumat şi de către cei care au votat acest amendament. Pe de altă parte, ar trebui asumat şi de cei care au considerat că este nevoie de garanţii suplimentare. Eu am spus foarte clar de la bun început că trebuie să desfiinţăm această Secţie specială, fără a aduce alte amendamente şi fără aceste aşa-zise garanţii. Aceasta a fost opinia consecventă a Ministerului Justiţiei şi a Guvernului pe această chestiune”, a declarat Stelian Ion.

Ministrul Justiţiei a anunţat că va cere opinia Comisiei de la Veneţia în cazul proiectului de desfiinţare a SIIJ:

„Vreau să vă spun că, în cursul zilei de astăzi, deja este redactată solicitarea, voi trimite o solicitare de aviz din partea Comisiei de la Veneţia pe acest proiect de alege şi pe acest amendament, pentru că lucrurile trebuie să fie clare. Ni s-a solicitat: întotdeauna când aveţi de făcut anumite modificări pe legile Justiţiei este bine să existe o asemenea consultare. Eu apreciez că este bine să avem acel aviz”, a precizat Stelian Ion.

El a afirmat că problema unor garanţii suplimentare pentru magistraţi va fi tranşată în cele trei proiecte de modificare a legilor Justiţiei, puse recent în dezbatere publică. Ulterior, într-un interviu la TVR, Stelian Ion a precizat că există alte ţări europene care au chiar în Constituţie o asemenea garanţie oferită magistraţilor: „Alte state au chiar în Constituţie un astfel de mecanism. Noi în Guvern am ajuns la concluzia că nu este nevoie de o asemenea garanţie”, a declarat Stelian Ion la TVR.

Camera Deputaţilor a adoptat, săptămâna trecută, un proiect de lege privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) cu mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, susţinut şi de UDMR, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, vrea înlăturarea „ievaluărilor abuzive” şi schimbarea procedurii privind revocarea din funcţie a procurorilor de rang înalt, astfel încât aceştia să poată avea acces la instanţă, iar un complet de judecată să decidă dacă actul este unul abuziv sau nu. Stelian Ion anunţă că vor fi modificări şi în ceea ce priveşte numirea în funcţie a procurorilor de rang înalt şi subliniază că nu intenţionează schimbarea din funcţii a actualilor şefi ai marilor parchete.

„O chestiune foarte importantă este legat şi de revocarea procurorilor de rang înalt, pentru că am văzut în ultimii ani tot felul de ievaluări făcute de anumiţi miniştri. Vreau să înlăturăm aceste ievaluări abuzive Şi este foarte important să ţinem cont de hotărârea CEDO Kovesi împotriva României care tocmai lucrul acesta îl reclama şi anume faptul că nu exista o procedură de atac în instanţă în cazul unei revocări abuzive. Şi propunerea noastră presupune sau vine şi cu acest element de noutate: procurorul care revocat să poată avea acces la instanţă şi să poată ataca acel act de revocare”, a mai declarat Stelian Ion, luni seară, la TVR.

Întrebat dacă are în vedere schimbarea din funcţie a procurorilor de rang înalt, ministrul Justiţiei a răspuns: „Nu, în niciun caz”. Ministrul a explicat că este nevoie de numirea în funcţie a unui procuror şef la DIICOT, parchet condus interimar, el arătând, în acest context, că „interimatul nu face bine niciunei instituţii”.

Ministrul Justiţiei a precizat că se va modifica şi procedura privind numirea procurorilor de rang înalt: „Cred că oamenii deja sunt săturaţi de această temă, dar este nevoie de o intervenţie legislativă. Au fost analizate aceste reglementări, instituţiile europene, Comisia de la Veneţia, GRECO, Comisia Europeană au sesizat şi ele aceste nereguli. Este vorba despre întărirea rolului CSM în cadrul procedurii de numire şi scăderea proporţională, aş spune, a rolului politic. Este important ca toţi actorii din acest proces de numire a procurorilor de rag înalt – vorbim de procurorul general al României, de procurorul şef DNA DIICOT, de procurorii adjuncţi – toţi aceşti procurori trebuie să se bucure de mare credibilitate şi lucrul ăsta se va întâmpla cu siguranţă în momentul în care legislaţia va fi îmbunătăţită şi ministrul Justiţiei, CSM-ul şi preşedintele României se vor alinia perfect şi vor fi cu toţii de acord că acea propunere este corectă”.

Stelian Ion a explicat şi în ce constă modificarea şi anume propunerea venită din partea ministrului Justiţiei să aibă avizul conform din partea Secţiei pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii, iar în cazul unui aviz negativ procedura să fie oprită şi reluată cu o altă propunere:

Deci, dacă propunerea venită din partea ministrului Justiţiei nu este acceptată, să spun aşa, primeşte un aviz negativ din partea Secţiei pentru procurori a CSM procedura se va opri, se va alege o altă persoană şi se va merge mai departe cu acea propunere. În final preşedintele României are posibilitatea să numească, sau poate refuza acea propunere”, a mai declarat ministrul Justiţiei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *