Stelian Ion: „Se vrea o Justiţie OBEDIENTĂ, ca pe vremea lui Năstase! Predoiu stă ASCUNS în birou!”
Deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei, reproşează Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii faptul că a decis sancţionarea disciplinară a unor magistraţi în principal pentru delicte de opinie şi chestiuni care ţin de viaţa privată. Stelian Ion a arătat, într-o declaraţie acordată presei la Palatul Parlamentului, că în acest fel s-ar dori „o justiţie cuminte, obedientă, aşa cum era pe vremea lui Adrian Năstase”. În opinia sa, preşedintele Klaus Iohannis ar semăna „din ce în ce mai mult, din acest punct de vedere” cu fostul premier Adrian Năstase.
„Este vorba tocmai de acei judecători care în perioada 2017-2018 luau atitudine împotriva nenorocirilor făcute la vremea aceea în justiţie, a modificărilor legislative toxice, care în parte s-au produs la acea dată şi a încercărilor de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Fix acei judecători sunt acum sancţionaţi de Secţia pentru judecători a CSM, condusă de Bogdan Mateescu, care, în loc să se ocupe de problemele reale ale justiţiei, se pare că petrece prea mult timp pe Facebook şi, iată, înaintează sesizări după sesizări către Inspecţia judiciară împotriva magistraţilor care au fost curajoşi în acea perioadă şi au luat poziţie”, a spus Stelian Ion.
El a adăugat că prin deciziile Secţiei pentru judecători a CSM s-ar încerca transmiterea unui semnal către magistraţi „să stea în banca lor, să nu mai comenteze” nici la adresa deciziilor CCR, nici cu privire la unele modificări legislative.
„Excluderea unui judecător pentru nişte postări inofensive pe TikTok sau pe nu ştiu ce site de socializare, de asemenea, sancţionarea drastică a unor judecători – iată, sunt cinci judecători de la Constanţa – judecători bine pregătiţi, profesionişti, care au îndrăznit să dea decizii importante în dosare de renume. Ştim foarte bine tripleta Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Strutinsky, de la Constanţa. Acum toţi aceştia sunt luaţi în vizor şi sunt sancţionaţi. Ba cu excluderea, ba cu suspendarea din funcţie. Sunt sancţionaţi cu tăierea din salariu. (…) Trebuie să tăcem cu toţii. Să tacă judecătorii, presa“, a afirmat Stelian Ion.
În opina sa, miza reală a „atacurilor la adresa independenţei justiţiei” o reprezintă cheltuirea fondurilor din PNRR şi Programul Anghel Saligny, în aşa fel încât nimeni să nu fie tras la răspundere.
„Să nu mai vorbim despre milioanele sau miliardele care vin acum din aceste programe – PNRR, PNDL 3. Aceste milioane trebuie împărţite de politicieni, fără să mai comenteze nimeni şi fără să mai fie nimeni tras la răspundere. Aceasta este miza reală pentru toate aceste atacuri la adresa independenţei justiţiei. Se vrea o justiţie cuminte, obedientă, aşa cum era pe vremea lui Adrian Năstase“, a spus el.
Stelian Ion a mai declarat că preşedintele Klaus Iohannis ar fi blocat toate propunerile sale pentru reformarea justiţiei. Reprezentantul USR a pledat pentru modificarea modalităţii de numire în CSM şi la conducerea Inspecţiei Judiciare.
„Din păcate, Klaus Iohannis seamănă din ce în ce mai mult cu Adrian Năstase din acest punct de vedere. Pentru că a blocat toate propunerile pe care am încercat să le facem pentru reformarea justiţiei. Era vizată şi această instituţie: CSM. Trebuie reformat acest Consiliu Superior al Magistraturii din temelii. Modalitatea de numire în Consiliu trebuie schimbată. Nu s-a dorit să se vină cu o astfel de reformă. Inspecţia Judiciară, care alături de SSIJ acţionează şi a fost gândită ca o foarfecă cu care să se taie din avântul magistraţilor curajoşi care îşi fac doar treaba. Inspecţia Judiciară, condusă şi în prezent de acelaşi om numit politic, prin ordonanţă de urgenţă, căruia i-a fost prelungit mandatul prin OUG şi care şi în prezent, în ciuda deciziei CJUE, îşi exercită în continuare funcţia şi încearcă să trimită propuneri de sancţionare disciplinară a magistraţilor curajoşi“, a arătat deputatul.
Stelian Ion a menţionat că USR va sesiza Comisia Europeană pentru aceste „derapaje”. Totodată, i-a reproşat ministrului Cătălin Predoiu că este „ascuns în birou” şi că „nu răspunde întrebărilor legitime” ale societăţii.
„Încearcă să inducă în eroare oficialii europeni, spunând că totul este în regulă şi că se vor face reforme în justiţie. Iată ce reforme se vor face: vor desfiinţa SIIJ, pentru a o reînfiinţa sub o altă denumire. Este foarte grav ce se întâmplă. Se aliniază mai mulţi actori, dar din păcate se aliniază exact în ideea de a submina justiţia”, a precizat deputatul.
Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, luni, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru manifestările pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare. Decizia nu este definitivă.
Predoiu: Prevederile privind sancțiunile disciplinare sunt criticate de USR. Interesant…
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a comentat excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț. El susține că prevederile privind sancțiunile disciplinare din lege au fost preluate în anul 2011 din legislația germană, daneză, olandeză și suedeză, iar PSD se opunea în acel moment unor astfel de măsuri. „Acum văd că ele sunt criticate de USR”, concluzionează Predoiu.
„Cazul domnului judecător Danileț este unul care a născut deja controverse și dezbateri aprinse într-un context și așa inflamat de întârzierile și blocajele agendei Justiției în 2021. Sunt conștient că aceste dezbateri vor fi exacerbate prin politizare, ceea ce va adânci și mai mult ”faliile” de opinii din sistemul judiciar, fenomen care, la rândul său, va face și mai dificilă sarcina Ministerului Justiției de a lucra și coopera cu acest sistem pe teme sensibile. CSM a riscat foarte mult cu această decizie, iar dacă acesta este noul nivel de exigență pe care dorește să îl impună în sistemul judiciar la nivel de politică disciplinară, atunci el trebuie impus la modul general și fără excepții, pentru a nu crea favoritisme. Pe fondul cauzei, atât timp cât ministrul nu are drept de vot în CSM în materie disciplinară, și, pe de altă parte, având în vedere că dl judecător Danileț a declarat că va ataca decizia CSM în instanță, până la pronunțarea unei decizii definitive, ministrul Justiției este obligat prin natura postului să se abțină de la orice comentarii care ar putea fi interpretate ca presiuni într-un sens sau altul asupra instanței de judecată. Este politica mea constantă de a nu comenta cazuri care se află sau se vor afla cu certitudine pe rolul instanțelor de judecată, așa cum, repet, dl judecător Danileț a declarat public. Pe de altă parte, îmi rezerv dreptul de a face comentarii privind această decizie a CSM, după ce instanța de judecată se va pronunța definitiv”, a spus ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.
Apoi a mai punctat într-un PS: „În ceea ce privește prevederile privind sancțiunile disciplinare din lege, ele au fost preluate în anul 2011, în urma unui studiu de drept comparat, din legislația germană, daneză, olandeză și suedeză, țările cu cel mai ridicat nivel de exigență disciplinară din Europa. Ele au fost adoptate în ciuda unei opoziții dure din partea PSD. Acum văd că ele sunt criticate de USR. Interesant!”, a concluzionat Predoiu.
Europarlamentar PNL critică decizia CSM de a-l exclude pe Danileț din magistratură: Inacceptabil și nejustificat!
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan afirmă că decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a-l exclude pe jucătorul Cristi Danileţ din magistratură este nejustificată. „(…) mai ales argumentul, mi se pare un pretext, este un argument slab şi nu are nicio legătură cu modul în care domnia sa şi-a îndeplinit misiunea, s-a achitat de sarcinile de serviciu”, arată Mureşan. Siegfried Mureşan a declarat la RFI că el consideră de neînţeles decizia CSM de a-l exclude pe judecătorul Cristi Danileţ din magistratură.
„Inacceptabil şi nejustificat. Nu mi se pare justificat în nici un fel gestul făcut ieri împotriva judecătorului Cristian Danileţ, mai ales argumentul, mi se pare un pretext, este un argument slab şi nu are nicio legătură cu modul în care domnia sa şi-a îndeplinit misiunea, s-a achitat de sarcinile de serviciu”, a susţinut el.
În opinia sa, „faptul că a postat două filme pe o reţea de socializare, care nu aduc în nici un fel prejudicii modului în care domnia sa îşi face munca de magistrat, două filme care nu au nici un caracter care să ducă la vătămarea justiţiei sau chiar a judecătorului Cristian Danileţ, faptul că aceste două filme au fost folosite ca pretext pentru excluderea domniei sale din magistratură este de neînţeles, este inacceptabil. Mă bucur că domnia sa a făcut recurs”.
Consiliul Superior al Magstraturii a decis, luni, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileţ pentru „manifestări pe reţelele de socializare”. Judecătorul precizează că sancţiunea i-a fost aplicată pentru filmuleţe publicate pe TikTok.
Rareș Bogdan: E o palmă peste față dată tuturor celor care militează pentru libertate
Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, susține că excluderea lui Cristi Danileț din magistratură reprezintă „o rușine”.
„Excluderea judecătorului Cristi Danileț, un luptător neobosit pentru independența justiției, din magistratură, reprezintă o palmă peste față dată tuturor celor care militează pentru libertate și stat de drept. Cum se simt mii de magistrați onești când unul dinte ei plătește pentru curajul de a fi liber? Reforma din sânul magistraturii, datoria mai presus de orice, educația civică a elevilor și dezideratul unei justiții oarbe, deci drepte sunt cauze asumate de Cristi Danileț și datorii ale oricărui profesionist aflat în slujba dreptății. Motivul excluderii lui Cristi Danileț din magistratură este o rușine”, a spus Rareș Bogdan.