Spread the love

Proiectul de Lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, ajuns miercuri la votul final din Camera Deputaților, a stârnit discuții aprinse. Parlamentarii din toate partidele s-au bălăcărit ca la ușa cortului și s-au acuzat, fiecare, voalat, de favorizarea infractorilor. Dacă opoziția și-a continuat discursul consacrat pe faptul că majoritatea parlamentară apără penalii, reprezentanții puterii au invocat deciziile CEDO și faptul că proiectul de lege nu se referă la persoanele condamnate pentru corupție. De asemenea, liberalii au ieșit cam șifonați din povestea din plen, întrucât tocmai ei au inițiat proiectul de lege în cauză, care, ulterior, a fost amplu modificat prin amendamentele depuse de parlamentarii majorității.

Primul care a reacționat după votul final a fost deputatul liberal Gabriel Andronache.

„Aceste măsuri sunt europene, aplicate în Spania și Italia. Aș contrazice colegii mei senatori dacă aș afirma altceva. Acest proiect nu mai are nici o legătură cu măsurile alternative la executarea pedepsei în regim de detenție. Ați transformat proiectul în ceva ce nu există nicăieri în lume, în măsuri alternative la liberarea condiționată. Proiectul nu întrunește nici un fel de condiție de calitate. Pe cale de consecință, PNL refuză să recunoască că acest proiect îi aparține. Aparține majorității parlamentare și considerăm că trebuie supus controlului de constituționalitate, în sensul în care vom ataca la CCR”, a spus Andronache.

PMP: „Se va trăi mai bine în pușcărie decât în libertate”

Nici „popularii” nu s-au lăsat mai prejos, deputatul Emil Marius Pașcan susținând că nu se rezolvă problema de fond și că deținuții vor ajunge un fel de categorie privilegiată.

„Este absolut ridicol, strigător la cer, vom ajunge în situația în care va fi înghesuială în pușcării, fiindcă se va trăi mai bine acolo decât în libertate. Uitați-vă la alocările revoltătoare la casele de copii, centrele de plasament, ce alocări sunt în zona pușcăriilor. Nu se rezolvă problema de fond: infrastructură, noi proiecte care trebuie să fie realizate în acest domeniu și apelăm la tot felul de tertipuri, de parcă unii își pregătesc terenul, unii chiar din această sală. Este cinic, revoltător, sfidător la adresa omului de rând, ca pușcăriașul să ajungă să beneficieze de indemnizație, să aibă pedeapsa alternativă, eventual să o efectueze acasă, în piscină, uneori chiar în weekend! Aceste lucruri le promovați, sper să reușiți să îi priviți în ochi pe cei care v-au dat votul lor!”, a spus Pașcan.

Stelian Ion s-a luat la trântă cu parlamentarii majorității

Deputatul constănțean al USR, Stelian Ion, a luat cuvântul și a precizat că majoritatea parlamentară transformă România într-un paradis penal.

„Mă adresez colegilor din PSD, ALDE, UDMR: pe zi ce trece transformați România într-un paradis penal! Dacă acesta este modelul pe care vreți să îl promovați pentru România, se pare că reușiți. Dar, va veni o vreme în care lucrurile se vor întoarce și cred că fiecare va plăti într-un fel sau altul, inclusiv pentru votul pe care îl dă în Parlamentul României!”, a spus Stelian Ion.

Intervenția deputatului constănțean a stârnit reacții puternice, rând pe rând mai mulți deputați au luat cuvântul și s-au tăvălit reciproc.

Din partea majorității parlamentare, deputatul Eugen Nicolicea a punctat faptul că proiectul de lege aflat în discuție a fost inițiat de apărătorii penalilor, PNL, care… s-au sucit.

„Suntem sub iminenta aplicare a deciziei pilot prin care va trebui să plătim despăgubiri pentru condițiile inumane din penitenciare. Acestea au fost explicate, toată lumea le-a înțeles, modelele sunt după cele internaționale. Nu pot să cred decât că sunt răuvoitori cei care au vorbit, să confuzi despăgubirea pe care statul este obligat să o dea cu o răsplată, o plată așa cum a zis un coleg care nu cred că e atât de puțin la gândire să facă această confuzie. În ceea ce ne privește, suntem la guvernare, trebuie să implementăm și aceste decizii și, evident, am făcut și recunoaștem acest lucru și nu este nimic rău și înjositor. Referitor la PNL, care sunt autorii articolului, acum au sucit-o! (…) Ludovic Orban, în iunie 2016, înainte de alegerile locale, a fost săltat puțin de Parchet și pus sub acuzare, în definiția PNL a devenit penal! După ce a devenit penal, a fost ales președinte. I-au pregătit locul călduț, făcând această inițiativă legislativă, cu executarea la domiciliu, în weekend și alte chestiuni. Pe 25 martie, domnul Orban a fost achitat. Dintr-o dată, PNL este împotriva propriului proiect, pentru că nu mai avea nevoie să își apere penalul și a sucit-o că nu le aparține!”, a spus Eugen Nicolicea.

UDMR: „Stelian Ion, ca de obicei, spune minciuni”

Din partea UDMR, deputatul Marton Arpad a lansat mai multe reproșuri la adresa lui Stelian Ion.

„Ca de obicei, domnul deputat Stelian, cum îi place domniei sale, spune lucruri non-adevărate! Manipulează opinia publică, inducând-o în eroare despre fapte concrete pe care le interpretează în modalitatea domniei sale. A vorbit de această lege cum de ar fi a PSD și UDMR, ceea ce nu este adevărat. Inițiativa aparține PNL, am avut amendamente respinse în comisie, domnia sa a fost prezent atunci când s-a dezbătut în comisie și ați susținut să adoptăm exact formula depusă de PNL! În final, noi trebuie, așa cum Italia s-a conformat unor decizii ale CEDO, cu care nu sunteți de acord, căci aveți altă viziune despre modalitatea politicii penale, de evul mediu, pe care ați exprimat-o de multe ori! Vă rog să nu ne puneți în cârcă lucruri care nu ne aparțin!”, a spus Marton Arpad.

Într-o tentativă de calmare a spiritelor, deputatul liberal Ioan Cupșa a încercat să mute din responsabilitatea PNL pentru forma finală a proiectului de lege.

„A fost un atac de mârșăvie rar întâlnită ceea ce a făcut antevorbitorul meu, adevărate minciuni! PNL are în statut o prevedere care interzice accederea la funcții de putere pentru cei care sunt urmăriți sau condamnați penal! Cel pe care l-ați făcut penal a fost achitat! (…) Textul normativ adoptat: vom ataca la CCR, care probabil ne va da dreptate, pentru că obiectivul urmărit de cei care au inițiat textul a fost cu totul încălcat în camera decizională, adică astăzi! Este de neacceptat ceea ce faceți…”, a spus Cupșa.

Dorind să dea o replică atacurilor precedente, Stelian Ion a reproșat UDMR că a favorizat votul final pe proiect.

„Fără votul dumneavoastră, al deputaților UDMR, acest proiect nu ar fi trecut! Este absolut firesc să ai un punct de vedere favorabil, să agreezi persoanele cinstite din România și să nu îți faci idoli din infractori! Dacă asta e o vină pentru USR, da, suntem vinovați, pentru că nu suntem fanii infractorilor, noi considerăm că fiecare trebuie să răspundă pentru faptele lor! Ce faceți acum, prin legiferare, ștergeți această răspundere, un fel de amnistie! Dați semnalul că în România se poate fura și mai mult, fără să suporți consecințele! Dacă asta este România europeană, e treaba dumneavoastră, noi avem altă opinie!”, a replicat Stelian Ion.

Majoritatea parlamentară a replicat din nou, liderul de grup al social-democraților, Daniel Suciu, susținând că USR este singurul partid cercetat pentru spălare de bani.

„Fără penali în instituțiile publice… stimați colegi de la USR: singurul partid cercetat pentru spălare de bani și pentru finanțare ilegală sunteți dumneavoastră, nimeni altcineva! Ca să înțeleagă absolut toată lumea: faptele de corupție sunt exceptate de aici! Nu mai călăriți un cal mort! Să fie foarte clar! Vă urcați pe un val al populismului, în schimb uitați ce ne spune CEDO! PNL vrea să fugă după USR, să devină antisistem, în condițiile acestea nu mai puteți vorbi de tradiție parlamentară!”, a spus Daniel Suciu.

Proiectul de Lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate a fost adoptat de Senat pe 7 noiembrie 2017 și, pe 24 aprilie a.c., a beneficiat de 21 de amendamente, din care 18 admise, fiind probabil motivația scandalului din Parlament. Proiectul a fost adoptat miercuri cu 170 de voturi pentru, 81 împotrivă și șase abțineri.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *