Stelian Ion: „Președintele CSM ține cu dinții de scaun și menține instituția într-o fundătură, într-o zonă obscură”

Deputatul constănțean al USR Stelian Ion critică felul în care s-au desfășurat alegeri în CSM, lansând un atac la adresa președintelui Consiliului, Bogdan Mateescu.

Din păcate, scenariul sumbru pe care îl anticipasem s-a adeverit. CSM nu și-a ales astăzi noul președinte, ceea conduce la un blocaj creat în mod artificial chiar în anul în care ar trebui să pregătească alegerile pentru noul CSM. Actualul președinte, Bogdan Mateescu, s-a autopropus pentru a-i fi prelungit mandatul (care expiră) și după data de 6 ianuarie, în ciuda faptului că nu există bază legală. Acest fapt i-a determinat pe mai mulți membri ai CSM să-i ceară demisia. Propunerea de prelungire a mandatului a obținut o majoritate de 10 la 9. Prin faptul că ține cu dinții de scaunul de președintele, Bogdan Mateescu aruncă CSM într-o fundătură și confirmă temerile că scenariul este pus în scenă cu minuțiozitate pentru a păstra pârghiile de organizare a noilor alegeri din CSM de anul viitor, astfel încât rețeaua de influență actuală să fie păstrată în aceeași zona obscură”, scrie Stelian Ion pe Facebook.

Judecătorul Bogdan Mateescu, actualul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost votat, joi, interimar în această funcţie, potrivit unui anunț al CSM. Votul din plen a fost exprimat pentru situaţia în care Secţia pentru judecători nu reuşeşte până în data de 6 ianuarie, atunci când expiră mandatul lui Mateescu în funcţia de preşedinte, să se întrunească şi să vină cu o propunere pentru şefia CSM. Secţia pentru judecători a CSM a respins, joi, candidaturile Gabrielei Baltag şi Andreei Chiş pentru funcţia de preşedinte al Consiliului. În aceste condiții, CSM risca să rămână fără președinte.

Alegerile pentru conducerea CSM vor fi reluate, iar dacă, până la expirarea mandatului actualului şef, nu va fi ales un nou preşedinte, conducerea interimară va fi asigurată de Bogdan Mateescu. Decizia a fost luată de plenul CSM, după ce judecătorii au respins ambii candidaţi. Pentru funcţia de vicepreşedinte, a fost ales procurorul Nicolae Solomon. Decizia a fost luată în contextul blocajului survenit ca urmare a faptului că Secţia pentru Judecători a CSM a respins azi ambele candidaturi pentru funcţia de preşedinte al CSM, Andreea Chiş obţinând 3 voturi pentru şi 8 împotrivă, iar Gabriela Baltag primind 2 voturi pentru şi 7 împotrivă. Rezultatul votului a fost primit cu nervozitate, în special de către judecătoarea Gabriela Baltag, cea care a acuzat premeditarea deznodământului de astăzi:

Nu sufăr pentru că am fost respinsă ci sufăr pentru sistemul judiciar. E un rezultat pe care l-am cunoscut de aseară. Ştiam ce se va întâmpla, că vom fi amândouă respinse. Ştiam că există nişte scenarii, făcute în nişte laboratoare. Eu nu voi participa însă la niciun demers care sa încalce Constituţia. Cunosc toate scenariile, inclusiv cele legate de delegare, de interimat, vom vedea care vor fi aplicate. Gândiţi-vă, însă, cât de ilegale vor fi deciziile CSM în ianuarie, cu un preşedinte care a mai fost înainte. Vom avea o conducere nelegitimă, neconstituţională”, a declarat Gabriela Baltag.

Contracandidata sa, Andrea Chiş, a anunţat că respectă rezultatul înregistrat în procedura de vot şi şi-a asigurat colegii de faptul că nu va participa la niciun fel de jocuri de culise, cerându-i demisia preşedintelui Bogdan Marinescu, după ce acesta s-a autopropus pentru a interimatul Consiliului.  Demisia lui Mateescu a fost cerută şi de Gabriela Baltag şi de Evelina Oprina, cea din urmă accentuând faptul că asigurarea interimatului de către Mateescu dă naştere în CSM unei situaţii explozive.

„Prelungirea interimatului mi se pare profund ilegală şi neconstituţională. O spun direct, vom arunca CSM în aer dar, dacă asta se doreşte asta se va întâmpla. Nu înţeleg de ce una dintre colegele noastre nu a putut fi votată azi!”, a declarat Evelina Oprina.

Actualul preşedinte, Bogdan Mateescu, al cărui mandat se va încheia în luna ianuarie, a stârnit nemulţumirea celor trei judecătoare care i-au cerut demisia, atât din cauza faptului că nu a agreat varianta desemnării unui alt judecător care să conducă Consiliul din ianuarie şi până la data noilor alegeri, cât mai ales pentru că a acordat un vot negativ ambelor candidate înscrise azi în competiţia pentru şefia CSM:

Am votat împotriva ambelor candidate pentru că le consider inadecvate”, şi-a motivat Bogdan Mateescu opţiunea, întrebat fiind de către Andreea Chiş dacă nu cumva tocmai rămânerea sa în funcţie a fost mobilul votului exprimat azi.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *