Stelian Ion: „Predoiu îi MINTE pe oficialii europeni cu privire la legile justiției și desființarea SIIJ”

Fostul ministru al Justiției, deputatul Stelian Ion, îl critică dur pe actualul ministru, Cătălin Predoiu, susținând faptul că afirmațiile cu privire la adoptarea modificărilor la Codul penal şi Codul de procedură penală, Legile Justiţiei şi desfiinţarea SIIJ către comisarul european pentru Justiției sunt pline de neadevăruri:

„Îi solicit ministrului Cătălin Predoiu să nu încerce să inducă în eroare oficialii europeni! Cooperarea României în plan internațional trebuie să fie bazată pe corectitudine și loialitate, nu pe tactici înșelătoare. Afirmația ministrului Predoiu făcută în fața vicepreşedintei Comisiei Europene şi a comisarului european pentru justiţie potrivit căreia “actualul program de guvernare al României este unul foarte ambiţios în domeniul Justiţiei şi include explicit obiectivele MCV, inclusiv adoptarea modificărilor la Codul penal şi Codul de procedură penală, Legile Justiţiei şi desfiinţarea SIIJ” este plină de neadevăruri. Programul de guvernare este un amalgam de generalități și abureli, fără angajamentele ferme pe care le așteaptă Comisia Europeană, societatea românească, dar și partea reformatoare a sistemului judiciar. Nu am văzut nicio propunere de îmbunătățire și echilibrare reală a procedurii de numire a procurorilor de rang înalt, nicio reformă a CSM, nu am văzut decât o scamatorie pe care actualul guvern o propune pentru așa-zisa desființare a SIIJ (cu reînființarea ei sub o altă denumire). Domnule ministru, ați depus un jurământ, încercați să îl respectați! Dacă Iohannis, Mateescu, Grindeanu, Vicol, clanurile pesediste și peneliste nu vă vor lăsa să faceți reforme reale, măcar fiți onest în fața Dvs și a partenerilor europeni și nu ne faceți de râs! Încercați să vă emancipați de interesele obscure care vizează justiția! Dumneavoastră ați mai primit în trecut, în rapoartele MCV, un cartonaș galben pentru încălcarea recomandărilor Comisiei Europene prin încălcarea avizelor Secției pentru procurori a CSM, nu persistați în greșeală! Întăriți-vă coloana vertebrală! Va fi greu, vă vor ataca și vor încerca să scape imediat de Dvs, dar poate veți rezista și veți reuși ce n-au reușit alții”, a transmis deputatul Stelian Ion.

Între timp, ministrul Predoiu are probleme în propria ogradă cu… asociațiile de magistrați. Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție au luat act de invitația adresată de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, de a participa la o ședință cu reprezentanții asociațiilor profesionale ale magistraților, la data de 16 decembrie 2021, pentru a discuta „aspecte privind îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul justiției”. Cele trei asociații fac referire și la „presupuse convorbiri private”, în fapt dezvăluirile stiripesurse.ro despre discuțiile unor magistrați de pe un grup public de pe Facebook.

Cele trei asociații susțin că o astfel de întâlnire este cu „totul inutilă”, cât timp pașii de urmat pentru respectarea rapoartelor Comisiei Europene, hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene din 18 mai 2021, avizelor Comisiei de la Veneția, rapoartelor GRECO și avizelor Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, respectiv Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni sunt „extrem de clari, proiectele de lege rezultate din dezbaterile cu asociațiile magistraților și consultarea publică cu societatea civilă fiind publicate de Ministerul Justiției cu mult timp în urmă, la 26 martie 2021”, atrag atenția cele trei asociații.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.