Stelian Ion, la reuniunea Consiliului Justiției și Afacerilor Interne din Uniunea Europeană. „Am agreat statutul Agenției pentru Drepturi Fundamentale a UE”

Ministrul Justiției, Stelian Ion, participă în aceste zile la reuniunea Consiliului Justiției și Afacerilor Interne din Uniunea Europeană, în Luxemburg. A fost prima reuniune în format fizic a miniștrilor justiției de la declanșarea pandemiei COVID. Potrivit ministrului, președinția portugheză a Consiliului UE a inclus pe agendă numeroase subiecte aflate în dezbatere la acest moment în Consiliu.

consiliul justitiei
Reuniunea Consiliului

Am agreat, împreună cu colegii mei din statele membre UE, textele propunerilor de regulamente privind: legea aplicabilă efectelor față de terți ale cesiunilor de creanțe, sistemul de comunicare electronică pentru cooperarea judiciară (e-CODEX), statutul Agenției pentru Drepturi Fundamentale a UE. Acestea vor constitui baza pentru negocierile cu Parlamentul European în cadrul procedurii legislative ordinare. Am avut schimburi de opinii cu privire la două teme de actualitate: aspectele relevante pentru domeniul justiției din propunerea de regulament privind o piață unică pentru serviciile digitale, respectiv statutul procurorilor în statele membre, inclusiv din perspectiva cooperării judiciare, în contextul statului de drept”, a transmis Stelian Ion.

Potrivit ministrului, un punct extrem de important al agendei a privit recenta operaționalizare a Parchetului European, la 1 iunie 2021:

„În acest context am amintit că România a lansat a doua procedură de selecție a 9 procurori europeni delegați, cu termen de finalizare iulie 2021. Procesul de selecție al procurorilor europeni delegați trebuie să fie robust, solid, astfel încât să nu se vulnerabilizeze credibilitatea și funcționarea EPPO. De asemenea, am avut o întrevedere cu comisarul pentru justiție Didier Reynders. Am discutat despre legile justiției și desființarea SIIJ, reacția comisarului fiind că acestea reprezintă elemente esențiale în contextul MCV și al statului de drept. Comisarul a mai făcut referire la importanța respectării de către România a hotărârii CJUE din 18 mai 2021”, a mai transmis ministrul Justiției.

stelian Didier Reynders
Didier Reynder și Stelian Ion

Potrivit lui Stelian Ion, această reuniune ministerială a fost ultima din mandatul Președinției Portugheze a Consiliului UE.

„Am discutat și cu miniștrii justiției din Italia și Franța, Marta Cartabia, respectiv Eric Dupond-Moretti, pe teme de cooperare bilaterală. Această reuniune ministerială a fost ultima din mandatul Președinției Portugheze a Consiliului UE, de la 1 iulie președinția rotativă urmând a fi preluată de Slovenia”, a concluzionat Stelian Ion.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *