Stelian Ion, la discuții cu ambasadorul Franței: „Și-a exprimat disponibilitatea autorităţilor judiciare franceze de a consolida cooperarea cu structurile din România”

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a primit marți vizita Excelenței Sale, Laurence Auer, Ambasadorul Franţei în România. Potrivit lui Stelian Ion, discuțiile s-au axat, în principal, pe disponibilitatea autorităţilor judiciare franceze de a consolida cooperarea cu structurile similare din România, atât în plan instituţional, cât şi în cadrul echipelor comune de anchetă.

stelian2

Am discutat despre excelenta colaborare bilaterală, precum şi despre priorităţile Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene, care va debuta la 1 ianuarie 2022. Excelenţa Sa a exprimat disponibilitatea autorităţilor judiciare franceze de a consolida cooperarea cu structurile similare din România, atât în plan instituţional, cât şi în cadrul echipelor comune de anchetă. Am menţionat, printre altele, două domenii de interes pentru extinderea cooperării: digitalizarea justiţiei şi infracţionalitatea legată de mediu. Colaborarea dintre noi nu trebuie să privească doar aspectele pur judiciare, ci şi un schimb susţinut de bune practici pe aspecte de interes pentru ambele părţi. Sistemul francez a constituit o sursă de inspiraţie pentru noi în ultima sută de ani şi, având în vedere similitudinile celor două sisteme, putem coopera extrem de bine, atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul Uniunii Europene”. Un alt subiect de interes pentru partea franceză a fost legat de procesul de modificare a legilor justiţiei, pe de o parte şi a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, pe de altă parte. I-am vorbit ES despre strategia Ministerului Justiției pe aceste subiecte, cu precizarea că proiectele privind legile justiţiei vor fi transmise Parlamentului până la finalul lunii aprilie 2021, iar cele privind modificarea codurilor penale în viitorul apropiat, astfel încât să genereze o dezbatere parlamentară reală şi de substanţă. Îi mulțumesc Excelenței Sale pentru cuvintele adresate și o asigur, de asemenea, de întreaga mea prețuire și dorință de colaborare”, a transmis Stelian Ion.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.