Stelian Ion îl trage de mânecă pe Predoiu (Justiție): „Desființarea SIIJ e la Parlament, în conformitate cu recomandările Comisiei Europene”

Vicepreşedintele USR Stelian Ion solicită ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să nu mai tergiverseze desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) prin propunerea unui nou proiect în acest sens, ci să îl reia pe cel existent la Senat, care este în conformitate cu recomandările Comisiei Europene, cu avizele Comisiei de la Veneţia şi cu recomandările GRECO. În acest sens, Stelian Ion face apel către Cătălin Predoiu să continue reformele din justiţie pentru a nu afecta interesele ţării, în contextul în care 2022 reprezintă o oportunitate pentru România de a adera la Spaţiul Schengen.

Anul acesta, 2022, e un an foarte important pentru România, avem o fereastră de oportunitate extraordinară pentru a se ridica MCV şi pentru a intra în Schengen, dar pentru asta trebuie continuate reformele din justiţie. Din păcate, ministrul Cătălin Predoiu în loc să tureze motoarele nu face altceva decât, la îndemnul preşedintelui Iohannis, să tragă frâna de mână şi e foarte posibil că va rata acest obiectiv. Avem la Senat, acum, un proiect de lege în Cameră Decizională de desfiinţare a SIIJ, care a trecut prin toate filtrele procedurale, a trecut prin dezbateri publice, a trecut prin acea procedură de transparenţă decizională, care a durat destul de mult. A obţinut, în urma demersurilor pe care le-am făcut ca ministru, şi avizul favorabil al Comisiei de la Veneţia. În ultimul raport MCV, acest proiect este considerat ca fiind în conformitate cu recomandările Comisiei Europene, cu avizele Comisiei de la Veneţia şi cu recomandările GRECO. Deci există toată argumentele pentru a promova mai departe acel proiect de lege. Cel mult ar putea actuala coaliţie să vină cu unele amendamente care, însă, niciunele să nu afecteze competenţa DNA pentru că, în cele din urmă, toate semnalele pe care le avem ne conduc la concluzia că despre asta este vorba. O mână de oameni din justiţie, de politicieni, îşi doresc foarte mult crearea unui mecanism prin care să se asigure protecţie anumitor potentaţi, iar acesta este un instrument foarte util: a împiedica DNA să intre cu anchete serioase pe partea de corupţie din magistratură este, iată, un element pe care şi-l doresc unii dintre conducătorii actuali. Ce trebuie să facă ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, este să renunţe la această fantasmagorie de propunere a unui nou proiect şi să reia proiectul din Senat, eventual cu unele amendamente acceptabile”, a declarat Stelian Ion.

În acest context, Stelian Ion semnalează faptul că alte proiecte de reformare a justiţiei bat pasul pe loc din cauza actualului ministru al Justiţiei: „Tot ministrul Justiţiei a tras frâna cu privire la proiectul care era definitivat în Ministerul Justiţiei referitor la modificarea Codului penal şi de procedură penală, îl lăsasem la cheie în momentul în care mi-am încheiat mandatul. Acest proiect este în planurile ministrului a fi promovat undeva pe la sfârşitul lunii martie. Este inacceptabil! Proiectul este gata, a trecut şi de faza de transparenţă decizională. Nu ne mai spune nimic ministrul Cătălin Predoiu despre legile justiţiei, despre cum va reforma CSM care, iată, în aceste zile se află într-o criză majoră, într-un blocaj instituţional generat intenţionat de anumite interese. Fără a veni cu o reformă legislativă referitoare la CSM este foarte greu de crezut că lucrurile se vor limpezi în justiţie şi că justiţia va reintra pe făgaşul normal cât de curând. Nu ne spune nimic despre Inspecţia judiciară, care am văzut ce a produs în ultima perioadă: pe bandă rulantă tot felul de acţiuni disciplinare împotriva unor magistraţi curajoşi şi care au dat dovadă de profesionalism pe de o parte criticând proiectele legislative nocive din trecut, pe de altă parte, dând nişte hotărâri judecătoreşti curajoase împotriva unor potentaţi. De asemenea, nu ne spune ce se va întâmpla mai departe cu alte instituţii, cu promovarea la instanţele superioare, la Înalta Curte, ce se va întâmpla cu acea propunere pe care am înaintat-o de preluare a unei părţi din poliţia judiciară de către parchete”, a completat Stelian Ion.

În acelaşi timp, deputatul USR a criticat afirmaţiile false făcute de ministrul Cătălin Predoiu pe tema desfiinţării SIIJ şi în relaţie cu Comisia Europeană:

Este foarte important ca în perioada aceasta să ne concentrăm pe acest obiectiv de ţară, altfel toate semnalele care ne vin din exterior sunt în sensul în care vom rata ridicarea MCV, deşi ministrul Predoiu ne spune nonşalant că nu avem o problemă cu Comisia Europeană, că suntem în grafic, este o atitudine nesinceră. La fel de nesincer e ministrul şi cu opinia publică şi cu oficialii Comisiei Europene atunci când le face promisiuni deşarte. Să vii astăzi şi să spui că vei promova un nou proiect de desfiinţare a SIIJ şi îl vei înainta Parlamentului până la jumătatea lunii februarie este fie o intenţie clară a încălcare a legii, fie o promisiune deşartă şi o tactică de tergiversare”, a mai spus Ion. În final, vicepreşedintele USR evidenţiază faptul că „semnalul de alarmă tras de comisarul european pentru Justiţie ar trebui luat foarte în serios de ministrul Cătălin Predoiu”. „Tragem şi noi un foc de avertisment pentru ministrul Cătălin Predoiu care se află pe lista scurtă de miniştri care riscă, cât de curând, o moţiunea simplă şi îi spunem să nu afecteze interesele României, să continue reformele începute şi să nu se alăture celor care duc România pe un drum greşit”, a conchis vicepreşedintele USR.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *