Stelian Ion, după nominalizarea Danei Gârbovan la ministerul Justiției: „Doamna judecător și-a dat arama pe față! Nu poți accepta o nominalizare din partea unui partid dacă nu rezonezi cu ideologia!”

Liderii PSD au stabilit, vineri, în CEX, o remaniere guvernamentală cu schimbări la cinci ministere, iar poate cea mai importantă dintre ele o reprezintă schimbarea ministrului Justiției, Ana Birchall, cu un „independent”. Astfel, senatorul Mihai Fifor va rămâne ca ministru plin la Afaceri Interne, iar senatorul Șerban Valeca va prelua ministerul Educației – acesta a mai fost ministru al Cercetării și Inovării. De asemenea, Birchall va fi numită vicepremier pentru parteneriate trategice, iar deputatul de Constanța, Iulian Iancu, va fi numit vicepremier pentru probleme economice.

Revenind la Ministerul Justiției, judecătoarea de la Curtea de Apel Cluj, Dana Gârbovan, președinte al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), a fost propusă pentru conducerea ministerului și a acceptat de principiu propunerea.

Opoziția a reacționat vehement, iar deputatul constănțean al USR, Stelian Ion, a arătat faptul că nominalizarea nu este nici pe departe „independentă”, ci ca urmare a prestații pro PSD afișată de președintele UNJR în ultimii ani.

„Cortina a căzut, comedia s-a sfârșit! Judecătoarea Dana Gârbovan a fost propusă de Eminența Sa Viorica Vasilica Dăncilă pentru funcția de ministru al Justiției. În felul acesta, acceptând să intre în jocul politic, în subordinea doamnei Dăncilă, doamna judecător își dă arama pe față. La fel cum au făcut și Gheorghe Stan și Cristian Deliorga – care au acceptat numirile la CCR din partea PSD. Un partid odios, un partid plin de infractori, condus de infractori în folosul infractorilor. Nu poți accepta o nominalizare din partea unui partid dacă nu rezonezi un pic cu ideologia sa și cu echipa guvernamentală. Iar când vorbim despre Dăncilă și echipa sa, vorbim despre cel mai prost guvern din epoca modernă a României. Am intuit de multă vreme că în spatele luărilor de poziție ale doamnei judecătoar se ascunde interesul de a fi numită politic de PSD, ca „tehnocrat”, într-o funcție importantă. Să recapitulăm un pic: pe cine s-a sprijinit Florin Iordache de la Caracal, în odioasă lui Comisie, pentru a măcelări legile justiției, Codul penal și Codul de procedură penală? De foarte multe ori, pe pozițiile UNJR – exprimate de doamna judecător Gârbovan. Doamna Dana Gârbovan a făcut „praf” rapoartele GRECO (o instituție „compromisă”, în opinia domniei sale), a ridicat în slăvi Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (creată în creuzetele infractorului Liviu Dragnea pentru a avea control asupra magistraților), a lăudat deciziile CCR referitoare la autoritatea ministrului justiției asupra procurorilor, a atacat deseori DNA, a desconsiderat rezoluția Parlamentului European referitoare la situația justiției din România, a criticat rapoartele MCV ale Comisiei Europene și rapoartele Comisiei de la Veneția, a criticat în termeni duri opiniile Forumului Judecătorilor (asociație reprezentativă a magistraților, cu un rol activ și benefic în lupta pentru apărarea statului de drept)”, a spus deputatul Stelian Ion.

Asociațiile magistraților solicită lui Iohannis RESPINGEREA lui Gârbovan la Ministerul Justiției

Viorica Dăncilă a declarat după ședința CEx în care a decis remanierea ministrului Justiției, Ana Birchall și înlocuirea acesteia cu Dana Gârbovan, că nu s-a consultat cu președintele în privința nominalizărilor făcute și că va discuta cu Klaus Iohannis în cursul zilei de luni, atunci când va trimite propunerile la Palatul Cotroceni. 

Între timp, asociațiile „Forumul Judecătorilor din România” și „Inițiativa pentru Justiție” îi solicită președintelui României, Klaus Iohannis, să respingă propunerea, pe aceleași considerente politice, Gârbovan fiind acuzată că a sprijinit inițiativele PSD de a ataca legile Justiției.

„Propunerea de Guvern către Președintele României a numirii în funcția de ministru al justiției a unui magistrat în funcție, judecător în cadrul Curții de Apel Cluj, nesocotește în mod flagrant și nescuzabil dispozițiile Constituției României, precum și recomandările cu caracter de principiu ale organizațiilor internaționale relevante. Mai mult, se conturează indicii că, prin acceptarea publică a acestei candidaturi, judecătorul în funcție încalcă același dispoziții constituționale (inclusiv decizia indicată a CCR), punându-se în discuție independența justiției în ansamblu, precum și separația puterilor în stat, așa cum a reținut Curtea Constituțională a României, constituind abateri disciplinare, în baza art.99 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. (…) Subliniem contextul în care această “nominalizare” a apărut, respectiv pe fondul unei dispute esențialmente politice, a unei lupte interne pentru îndepărtarea de către partidul de guvernământ a unui membru al său din funcția de ministru, fără explicații consistente privind această măsură intempestivă. În astfel de condiții, până și simpla acceptare de un judecător a includerii numelui său în disputa politică, pentru a determina preluarea prin decizie de partid portofoliului, poate crea pentru un observator extern și obiectiv percepția unei participări la jocuri de putere, de care un magistrat independent și imparțial trebuie să păstreze o distanță rezonabilă. Totodată, această nominalizare politică, acceptată de judecătorul în cauză, președinte al Uniunii Naționale Judecătorilor din România, poate fi privită de publicul larg drept primirea unei recompense pentru activitatea efervescentă a asociației în cauză (alături de Asociația Magistraților din România) de sprijinire a unor modificări nocive aduse în ultimii trei ani de puterea politică legilor justiției, contrare statului de drept, contestate vehement de toate organizațiile internaționale relevante (Comisia de la Veneția, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, Comisia Europeană, Parlamentul European, GRECO etc.), Consiliul Superior al Magistraturii din România, cvasi-majoritatea instanțelor judecătorești și a parchetelor din România, dar și, în mod individual, de mii de judecători și procurori români (mai ales crearea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, propusă și susținută ferm de judecătorul candidat la poziția de ministru în ”Comisia Iordache”)”, au precizat reprezentanții celor două asociații.

De asemenea, deputatul Stelian Ion s-a alăturat apelului asociațiilor.

„Mă alătur Asociației “Forumul Judecătorilor din România” și Asociației ”Inițiativa pentru Justiție” şi solicit Preşedintelui României să refuze numirea judecătorului Dana Gârbovan în funcţia de ministru al Justiţiei. Nu există nicio îndoială în legătură cu necesitatea acestui refuz. Pentru că, dincolo de orice speculaţie de ordin politic, există argumente invocate chiar de Curtea Constituţională a României, care a constatat că ”funcția de ministru al justiției este incompatibilă cu aceea de judecător/procuror, neputându-se cumula aceste două calități nici potrivit Constituției și nici Legii nr. 303/2004”!”, a mai spus Stelian Ion.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *