Stelian Ion, DEZAMĂGIT de UDMR în privința desființării SIIJ: „Coaliţia funcţionează extraordinar de bine, mai puţin capitolul Justiţie…”

Coaliţia funcţionează extraordinar de bine, mai puţin la capitolul Justiţie, iar UDMR nu respectă programul de guvernare, a declarat miercuri ministrul Justiţiei, Stelian Ion, după ce a participat la şedinţa coaliţiei de guvernare. Acesta se declară „dezamăgit” că UDMR nu este de acord cu varianta desfiinţării SIIJ cu revenirea competenţei la DNA, ci doreşte ca dosarele să rămână la Parchetul General. UDMR îşi menţine opinia pe care a avut-o de la început, pentru evitarea revenirii la epoca abuzurilor DNA asupra magistraţilor. În schimb, ministrul Justiţiei a încercat sistematic în ultimele luni să arunce pe UDMR respinsabilitatea ideii care i-a aparţinut chiar lui: avizul CSM la trimiterea în judecată a magistraţilor.

Coaliţia funcţionează extraordinar de bine, mai puţin capitolul Justiţie. La capitolul Justiţie, PNL, USR PLUS avem aceeaşi opinie, în sensul în care săptămâna viitoare ar trebui să convocăm sesiune extraordinară pentru desfiinţarea SIIJ şi refacerea competenţelor aşa cum spune şi Comisia de la Veneţia, cum prevede proiectul Guvernului. UDMR are altă opinie. Mi se pare total inacceptabil că UDMR nu respectă programul de guvernare, încearcă varianta de a păcăli cumva electoratul în sensul în care ne facem că desfiinţăm SIIJ dar îl refacem în cadrul unei secţii din Parchetul General. Nu ne putem face că respectăm programul de guvernare„, a susţinut Stelian Ion.

El a arătat că, potrivit avizului Comisiei de la Veneţia, SIIJ trebuie desfiinţată, iar competenţele procurorilor trebuie să fie cele de dinaintea înfiinţării secţiei, nu toate dosarele SIIJ să fie trimise unei alte structuri, „să fie făcute exact aceleaşi greşeli ca în trecut”.

Sunt dezamăgit. Observ că UDMR merge aproximativ pe linia pe care a mers, din păcate, pentru că a făcut anumite compromisuri, dar doar pe jumătate, în sensul în care sunt de acord cu desfiinţarea SIIJ, dar cu aceeaşi Mărie cu altă pălărie. Este inacceptabil să punem un amendament care prezintă riscuri de a reface SIIJ sub o altă formă, cu o altă denumire, cu o altă etichetă. Lucrul acesta este propus de colegii din UDMR. Nu poate fi acceptat”, a afirmat Stelian Ion.

Ministrul a adăugat că pe acest subiect „este blocată situaţia” în coaliţie, iar fără votul celor de la UDMR desfiinţarea SIIJ nu poate fi posibilă la Senat.

UDMR sub nicio formă nu vrea refacerea competenţei DNA, subiectul nu este despre SIIJ, este despre afectarea competenţei DNA. Este vorba despre faptul că unii nu vor să continue lupta împotriva corupţiei şi vor să afecteze această luptă. (…) Căutăm soluţii în fiecare zi. (…) Sunt nişte soluţii constituţionale, dar analizăm toate variantele. Am solicitat un punct de vedere consilierilor şi departamentelor din minister, vom analiza cu premierul toate variantele„, a afirmat Stelian Ion.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *