Stelian Ion, despre spitalul militar regional: „Un prim pas către îmbunătățirea sistemului de sănătate din Constanța. Dar, NU este suficient!”

Proiectul de Lege privind aprobarea obiectivului de investiţii Spitalul Militar Regional „Carol I”, inițiat de parlamentarii constănțeni ai PSD, a fost adoptat, miercuri, definitiv în Camera Deputaților.

Marți, 26 mai, a fost emis și raportul favorabil al comisiei pentru buget, iar miercuri a fost adoptat în plenul Camerei cu 306 voturi pentru și două abțineri.

Printre cei care au votat pentru, dar cu condiții a fost și deputatul constănțean al USR, Stelian Ion.

„Construirea unui spital regional la Constanța este o necesitate. Și nu de ieri, de azi, ci de cel puțin 30 de ani. Toate „marile” partide care au deținut puterea și s-au perindat la guvernare au venit cu această promisiune. Ni s-au arătat pliante, schițe, machete, studii și proiecte, dar în mod concret nu s-a realizat nimic. La Constanța, unitatea de primiri urgențe a Spitalului Județean este subdimensionată și suprasolicitată, mai ales în condițiile în care, vara, populația orașului crește substanțial, preluând și turiștii aflați pe litoral. La Constanța, unul dintre marile orașe ale României, nu există încă un spital de pediatrie, iar Spitalul de Boli Infecțioase, care funcționează într-o clădire foarte veche, nu se află nici el la cele mai înalte standarde. Actuala criză Covid-19 a reliefat și mai clar lipsurile și deficiențele sistemului de sănătate din județul și orașul Constanța. Nu întâmplător a fost nevoie de construirea unui spital mobil de campanie pe Stadionul Portul. De aceea, am susținut și am votat astăzi cu speranță, alături de parlamentari din toate partidele, proiectul de lege privind aprobarea obiectivului de investiții Spitalul Militar Regional „Carol I” Constanța. Cu condiția de fi dus la bun sfârșit, acesta reprezintă un prim pas către îmbunătățirea sistemului de sănătate din Constanța. Dar nu este suficient. Constanța are nevoie în continuare de un spital regional veritabil, de anvergură, dotat la standarde internaționale, capabil să asigure asistență medicală pentru toți dobrogenii, dar și pentru locuitorii județelor limitrofe. Această investiție majoră trebuie să treacă de la stadiul de proiect la realitate în cel mai scurt timp. Românii, constănțenii în mod special s-au săturat de studii de fezabilitate expirate, de machete și animații 3D. În aceeași măsură, constănțenii au nevoie de un spital de pediatrie și de acces la logistică și echipamente medicale performante. Nu în ultimul rând, susțin că trebuie să sprijinim, să reevaluăm și să recunoaștem rolul esențial al medicilor de familie în cadrul sistemului regional și național de sănătate, ca temelie a unui sistem sanitar complet, modern și eficient”, a transmis deputatul Stelian Ion.

Ministerul Apărării Naționale va fi instituția responsabilă pentru coordonarea realizării obiectivului, care va demara, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, procedurile necesare, spitalul urmând să fie parte a rețelei sanitare proprii a acestui minister.

În forma adoptată în comisia de apărare din Camera Deputaților, unitatea medicală va fi finanțată de la bugetul de stat, prin bugetul MApN, cu posibilitatea utilizării fondurilor europene sau a unor împrumuturi.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *